Update 2014: Bedrijfsmatig huisdieren houden
De nieuwe wetgeving Bedrijfsmatig huisdieren houden heeft per 1 juli 2014 het Honden- en kattenbesluit 1999 vervangen. Onderstaand artikel betreft daarom verouderde informatie.
Wat is er precies veranderd?
Lees op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wat het nieuwe Bedrijfsmatig huisdieren houden precies inhoudt.
Er is veel te doen over deze nieuwe wetgeving. Veel kleinschalige rashondenfokkers ondervinden problemen door deze nieuwe wetgeving en zijn een petitie gestart.
Wat was het Honden- en kattenbesluit?
“Besluit van 11 januari 1999, houdende regelen inzake bedrijfsmatige verkoop, aflevering en inbewaringneming van honden en katten (Honden- en kattenbesluit 1999)”
Het Honden- en Kattenbesluit is op 1 maart 2002 in werking is getreden. Hierin staat beschreven welke kennis en vakbekwaamheid je in huis moet hebben wil je honden of katten gaan fokken, verkopen of huisvesten. Het is gebaseerd op de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren.
Op de website van de overheid vind je alle artikelen die binnen dit besluit vallen.
Naar verwachting zal het HKB begin 2013 vervangen door het ‘Besluit houdende regels met betrekking tot bedrijfsmatige activiteiten met gezelschapsdieren’.
Voor wie is dit van belang?
Iedereen die vanuit beroepsmatig karakter honden en/of katten houdt, moet in het bezit zijn van het bewijs van Vakbekwaamheid. Denk aan:
- Dierenasiels
- Fokkers (niet meer dan 1 nest per jaar, per hond)
- Pensionhouders
- Hondenuitlaatservices die ook aan dagopvang doen
- Dierenwinkels die honden en katten verkopen (dit komt gelukkig in Nederland niet voor!)
Waarom is dit besluit in het leven geroepen?
Om het welzijn en de gezondheid van dieren te bevorderen, hierbij worden ethologische (gedrag) en lichamelijke behoeftes van het dier in acht genomen. Denk hierbij o.a. aan sociaal contact met andere dieren, een dag- en nachtritme en voldoende lichaamsbeweging.
Hoe wordt dit besluit gehandhaafd?
Er zijn 2 partijen die toezicht houden. Zij controleren op o.a. het bezit van een vakbekwaamheidsdiploma Honden- en Kattenbesluit en of het HKB wordt naleefd.
Wat staat er zoal in?
Een greep uit de bepalingen in het HKB 1999:
§ 3. Aanmelding en registratie van de inrichting en vakbekwaamheid van de beheerder
Je dient in het bezit te zijn van het bewijs van Vakbekwaamheid en je aan te melden en te registreren. Welke activiteiten ga je verrichten en op welk adres en wanneer ben je van plan daarmee te starten?
§ 4. Huisvesting en verzorging
Hierin staan voorschriften vermeld m.b.t. afmeting en temperatuur van de huisvesting, de aanwezigheid van daglicht en de aanwezigheid van een binnen- en buitenverblijf.
Artikel 8 lid 2: De inrichting beschikt over één of meer buitenverblijven of speelweide als er honden worden gehouden;
Artikel 17: een hond wordt in de gelegenheid gesteld om tenminste 2 uur per dag in een buitenverblijf of speelweide te vertoeven.
§ 5. Fokken
Om broodfokkerij tegen te gaan, staat in artikel 19 het volgende gedefinieerd:
Artikel 19: Een hond krijgt binnen een aaneengesloten periode van 12 maanden ten hoogste één nest.
§ 6. Identificatie en inenting van in bedrijfsinrichtingen of asielen gehouden honden of katten
Alle dieren dienen na geboorte of ontvangst voorzien te worden van een uniek identificatienummer: tatoeage op de binnenkant van het oor of een chip. Ook dienen de dieren ingeënt worden om ziekteverspreiding te voorkomen. Dit dien je allemaal te kunnen overleggen. Het bijhouden van een goede administratie is dus noodzaak!
Hoe kom je aan een bewijs van vakbekwaamheid?
Om je bewijs van vakbewaamheid te halen kun je een opleiding volgen, al dan niet gecertificeerd door Stichting Dierbaar, onderdeel van Dibevo. Een opleiding mag het bewijs van vakbekwaamheid uitreiken als deze door Aequor (kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven) is gerechtigd.
- Aeres Training Centre Barneveld biedt de gecertificeerde opleiding Vakbekwaam Houder van honden en katten (STAP) aan.
- LOI biedt ook de mogelijkheid aan om het wettelijk verplichte diploma vakbekwaamheid Honden- en Kattenbesluit te behalen.
- LICG: Hobbyfokker of dierenopvang? Registreren voor 1 november 2014 kan verplicht zijn
Informatieve links
- Overheid.nl: Honden- en kattenbesluit 1999