Op zoek naar een hondenuitlaatservice, waar moet je op letten?

HondenuitlaatserviceOp zoek naar een hondenuitlaatservice

Jouw hond is belangrijk voor je en je wilt dat een ander net zo goed voor hem zorgt als jij zelf. Als je op een bepaald moment zelf niet voldoende met hem kunt wandelen, dan zoek je iemand die dat net zo goed óf zelfs beter kan dan jij. Maar wat moet je op letten als je op zoek gaat naar een hondenuitlaatservice (HUS)?

Hondenuitlaatservice, een booming business?

Het aantal hondenuitlaatbedrijven is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Op Doggo.nl staan op dit moment ruim 730 bedrijven geregistreerd die actief zijn als hondenuitlaatservice. Het aantal is in ongeveer 10 jaar tijd met 450% gestegen! Steeds meer mensen verdienen dus hun brood met het uitlaten en verzorgen van honden. Alleen al in Amsterdam zijn meer dan 30 bedrijven actief.

Het aanbod is zeer divers en het verschil in kwaliteit is dan ook groot. Hoe weet je als hondeneigenaar welk bedrijf verstand van zaken heeft en bij wie jouw hond in goede handen is?

Hondenuitlaatservice

Het uitlaten van een groep honden is een grote verantwoordelijkheid

Het uitlaten van honden een vrij beroep. Dat betekent dat er geen opleiding voor nodig is. Iedereen kan zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en tegen betaling honden gaan uitlaten.

Hoe kun jij als hondeneigenaar het kaf van het koren scheiden? Je wilt ten slotte dat er goed voor je hond gezorgd wordt en dat alles veilig verloopt vanaf het moment dat je hond thuis wordt opgehaald voor een wandeling. En misschien wel het allerbelangrijkste; dat jouw hond het leuk vindt!

Univé samenwerking met VETTS
Thomas

Het belang van een opleiding tot hondenuitlaatservice

Omdat dit een relatief jong beroep is, was er tot 2007 nog geen opleiding voor. Gelukkig is daar nu verandering in gekomen. Natuurlijk is het belangrijk dat iemand veel ervaring en talent heeft om een beroep uit te kunnen oefenen. Maar iemand die zijn beroep serieus neemt, zal zich ook verdiepen in zijn vakgebied. Welke kennis is nodig en wat komt er allemaal bij kijken?

Inmiddels zijn er 2 opleidingen tot medewerker hondenuitlaatservice. Deze zijn te volgen bij de MGA | Edupet en Tinley Academie. Tijdens deze opleidingen wordt aandacht besteed aan o.a. hondengedrag, EHBO en veiligheid. De opleiding bij Tinley duurt langer en is dan ook uitgebreider; hier komen ook zaken aan bod zoals omgaan met stress en opwinding bij honden, socialisatie, vergunningen en administratie.

Blije hondProfessionalisering van de branche

Om de enorme groei in deze branche in goede banen te leiden is het belangrijk dat de branche professionaliseert. Om kwaliteit te waarborgen is een branchevereniging daarom belangrijk. Je brengt je auto toch ook niet zomaar naar een bedrijf wat niet aangesloten is bij Bovag toch?

Sinds 2019 kunnen hondenuitlaatbedrijven zich aansluiten bij de SPPD (Stichting Platform van Professionele Diergedragsdeskundigen). Om aangesloten te kunnen zijn dient men te voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Als een hondenuitlaatservice op dit moment nog niet is aangesloten bij de SPPD wil dat overigens niet per definitie zeggen dat men niet professioneel bezig is. Deze ontwikkeling is namelijk op het moment van schrijven (2019) nog erg pril.

Top 10 – Wat vinden hondeneigenaren belangrijk?

Op Facebook hebben we hondeneigenaren gevraagd naar hun ervaringen met een hondenuitlaatservice en waar volgens hen een hondenuitlaatservice aan moet voldoen. Veel van deze criteria komen overeen met de criteria van de SPPD. We zetten de meest genoemde antwoorden voor je op een rij, in willekeurige volgorde.

1. Eerst kennis maken

Je geeft je hond niet zonder enige toelichting of kennismaking mee. Het is belangrijk dat de medewerker of eigenaar van de HUS eerst bij jou langs komt om kennis te maken met je hond. Jij kunt vragen stellen over de werkwijze en je kunt vertellen over het karakter van je hond, eventuele medische zaken bespreken en specifieke wensen aankaarten.

2. Instructies en wensen opvolgen

Jij hebt tijdens het kennismakingsgesprek specifieke wensen doorgegeven. Stel jouw hond heeft heupdysplasie en mag niet zelf de bus uit springen of wild met andere honden spelen. Of je hond mag bepaald voer niet krijgen i.v.m. een allergie, dan is het belangrijk dat de HUS hieraan tegemoet komt en de gemaakte afspraken nakomt.

3. Samenstelling en grootte van de groep honden

Kan jouw hond goed overweg met andere honden of kan hij beter alleen worden uitgelaten? Je kunt je ook afvragen of één persoon kan wandelen met een hele grote groep honden. Kan iemand al die honden in de gaten houden en de veiligheid van al die honden garanderen? De meeste uitlaatsservices hanteren daarom een maximum van het aantal honden wat ze veilig kunnen vervoeren in hun bus en waar ze ook overzicht over kunnen bewaren. Verder is het belangrijk dat de HUS selectief is in het samenstellen van een groep. Sommige honden kunnen qua karakter of formaat beter niet bij elkaar geplaatst worden.

Honden los op het strand

Honden aanlijnen4. Los of aangelijnd

Ook voor hondenuitlaatservices gelden de hondenetiquette. Loslopende honden die niet luisteren en op andere honden afstormen zorgen voor overlast. Voor andere mensen en voor dieren in de natuur kan dit enorm storend (en zelfs schadelijk) zijn. Een medewerker van een hondenuitlaatservice dient hier oog voor te hebben. Honden die niet los kunnen lopen om welke reden dan ook, horen aangelijnd te zijn. Uiteraard mogen honden alleen los in gebieden waar dat is toegestaan en waar dat veilig kan.

5. De hondenuitlaatservice hoort aandacht voor de honden te hebben

De medewerker van de HUS dient te allen tijde oog voor de honden te hebben en niet al wandelend bezig zijn met zijn of haar telefoon. Alles draait om verantwoordelijkheid en veiligheid. Problemen moeten voorkomen worden en er moet snel worden ingegrepen als het dan toch mis dreigt te gaan.

6. Locatie van de wandeling

  • In eigen omgeving: soms worden honden individueel in hun eigen omgeving uitgelaten.
  • Eigen terrein HUS: sommige uitlaatbedrijven beschikken over een eigen terrein al dan niet met speeltoestellen.
  • Openbaar gebied: in de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van een openbaar gebied waar ook andere recreanten zijn zoals wandelaars, fietsers of hondeneigenaren. Een HUS kan bijvoorbeeld met Staatsbosbeheer of de eigenaar van een landgoed afspraken hebben gemaakt om in een bepaald (omheind) gebied te mogen lopen. Hiervoor heeft men dan een vergunning.

Wanneer men op locatie met de honden aan het wandelen is, dient er altijd water en voldoende schaduw te zijn voor de honden.

Lekker afkoelen

7. Verstand van hondengedrag

Iemand die met een groep honden loopt, dient actuele kennis van hondengedrag te hebben. Zo dient men bijvoorbeeld stress-signalen te kunnen herkennen. Spelen de honden leuk samen of dreigt het te escaleren? Wat als 2 honden gaan vechten? Wat is de dynamiek in de groep? Zijn de honden sociaal naar elkaar?

8. Veiligheid

  • Tijdens de rit naar het uitlaatgebied moeten de honden veilig vervoerd worden. Denk hierbij aan kennels in de bus, vloer met anti-slip en een goed ventilatiesysteem. Zeker op warme dagen is het een noodzaak dat de honden niet oververhit raken.
  • Ook tijdens het wandelen moet veiligheid voorop staan. Mocht er toch een ongeluk gebeuren dan dient de medewerker EHBO te kunnen toepassen.
  • Veiligheid betekent ook het voorkomen van ziek worden. Vaccinaties of een titerbepaling zijn daarom noodzakelijk in een groep honden. Het is sowieso belangrijk dat een medewerker van de HUS ziektebeelden herkent van besmettelijke ziektes zoals kennelhoest of giardia.

Hondenuitlaatservice bus

9. Werkwijze

Hoe gaat de medewerker van de HUS om met de honden? Je wilt dat hij/zij met respect met je hond omgaat en niet uitgaat van ouderwetse opvoedmethoden en correctiemiddelen. Wat doe de medewerker als een hond niet luistert? Of wanneer de hond weg loopt? Vraag daarnaar in het kennismakingsgesprek.

10. Kijk naar je hond!

Last but certainly not least: de uitlaatservice moet een positieve ervaring voor jouw hond zijn! Is hij voldaan na een wandeling? Of is hij juist helemaal overprikkeld of gestrest?

Dit kan moeilijk te beoordelen zijn, omdat je er niet altijd bent wanneer je hond wordt thuis gebracht. Maar misschien zie je wel verandering in zijn gedrag thuis of tijdens jullie wandelingen?

Staat je hond te kwispelen als de HUS eraan komt of verstopt hij zich juist? Je kunt dit eventueel met een camera vastleggen.

Hoe herken je een professionele hondenuitlaatservice?

In deze branche zijn helaas veel beunhazen actief. Mensen die met een auto vol met honden naar een bos rijden en de honden daar laten rondrennen zonder enige vorm van kennis of verantwoordelijkheid, puur en alleen om ‘makkelijk’ geld te verdienen.

Iemand die dit beroep serieus neemt, pakt het anders aan. Hij of zij investeert in een opleiding en in o.a. een goede bus en een website. Een professionele HUS is te herkennen aan een speciaal ingerichte bus, met daarop een bedrijfslogo, een website en een telefoonnummer. Ook draagt men vaak bedrijfskleding tijdens het wandelen.

Als er slechts sprake is van het uitlaten van 1 hond per wandeling kan vervoer van die hond ook gebeuren in een personenauto mits men een veilige vervoerplek geregeld heeft voor de hond. Natuurlijk is ook de personenauto herkenbaar als uitlaatservice.

Puppy in een buggyIndividuele wandeling versus groepswandeling

Sommige honden kunnen niet mee met een groep. Denk aan een jonge pup, of een hond die zwak is. Maar ook honden die angstig zijn of niet sociaal zijn naar andere honden kunnen beter individueel uitgelaten worden.

Foto: een pup is nog te jong om mee te gaan met een lange wandeling. Een buggy kan dan uitkomst bieden.

Vraag of je een keer mag mee lopen

Om een goede indruk te krijgen van de werkwijze van een HUS kun je vragen of je een keer mee mag lopen. Je kunt dan zelf zien hoe de interactie is tussen de medewerker en de honden en ook tussen de honden onderling. In wat voor gebied loopt men? Hoe lang is de rit er naartoe en hoe lang duurt de wandeling?

Het is een teken van professionaliteit wanneer een HUS transparant is. Men heeft niets te verbergen. Je mag meelopen met een wandeling en je mag de bus van binnen bekijken. Sommige uitlaatbedrijven plaatsen ook foto’s en filmpjes op social media van de wandelingen. Dat geeft ook al een aardige indruk.

De kosten van een hondenuitlaatservice

Een eenmalige wandeling in een groep kost gemiddeld zo’n € 15,00. Een individuele wandeling kost uiteraard wat meer, dit komt op gemiddeld € 20,00. (De prijzen worden o.a. bepaald door de brandstofprijzen en deze zijn de laatste jaren flink gestegen. De genoemde prijzen zijn d.d. 2023.)

Vaak wordt er ook gewerkt met een strippenkaart. Hoe meer wandelingen je in 1x afneemt, hoe voordeliger je uit bent.

Staar je niet blind op de kosten. Het hebben van een hondenuitlaatservice is een flinke investering. Kijk alleen al naar de de kosten van een opleiding, bijscholingen en de bus die speciaal is ingericht om honden veilig te vervoeren. Wanneer een hondenuitlaatservice wat meer rekent dan betekent dat in veel gevallen dat men die investeringen heeft gedaan en men het werk serieus neemt.

Individuele wandeling in eigen omgeving

Lees reviews

Wil je weten hoe anderen hun hondenuitlaatservice ervaren? Ga dan online op zoek naar reviews. Deze kun je op meerdere plekken vinden, mensen plaatsen hun mening maar al te graag online. Op Google, de Facebookpagina van de uitlaatservice zelf en op Doggo.nl kun je meningen van andere hondeneigenaren vinden.

Waar kun je nog meer op letten?

Om een nog beter beeld te krijgen van waar jij allemaal op kunt letten voordat je je hond mee geeft aan een hondenuitlaatservice, kun je kijken naar de voorwaarden die gesteld worden door de branchevereniging SPPD. Welke van deze voorwaarden vind jij als eigenaar ook belangrijk?

NVGH
Thomas

Credits

Dit artikel is geschreven door Debby van Dongen, eigenaar van Doggo.nl.
Met dank aan Debbie Rijnders voor het meedenken en Michelle van Assema van Hondenuitlaatservice en training Wolf voor de foto’s.

Reacties

Zie je hieronder geen reacties? Lees hier dan hoe je reacties eenvoudig kunt activeren.

Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close