Kamperen met je hond

Hond voor de tentKamperen is hot, met je hond is het nóg leuker

Steeds meer mensen willen hun vakantie samen doorbrengen met hun hond. En dat is niet zo gek, ze maken immers een groot en belangrijk deel van ons leven uit. De populariteit van kamperen neemt de laatste jaren enorm toe. Mensen bevinden zich graag dicht bij de natuur, vinden het heerlijk om veel buiten te zijn en delen hun vrije tijd graag samen met de hond.

Vroeger bestond kamperen uit slapen in een tentje, tegenwoordig heeft de term kamperen zich behoorlijk uitgebreid, van licht gewicht trekkerstentjes tot luxe ingerichte tenten voorzien van keuken en toilet. Kortom, kamperen is hot! Maar kamperen met je hond is nog leuker!

In dit artikel lees je hoe je een kampeerervaring voor je hond een groot succes maakt en waar je zoals rekening mee dient te houden.

Wennen aan een tent

Het idee van een tent is knus, maar niet alle honden zullen automatisch een tent als een veilige en fijne plek beschouwen. Belangrijk is dan ook dat je hond de tijd en ruimte krijgt om te ervaren dat een tent leuk is. Indien jouw hond nog nooit heeft gekampeerd, is het verstandig om de tent eerst op te zetten in bijvoorbeeld de tuin of een vertrouwde omgeving. Zo kun je je hond zonder spanning en tijdsdruk laten wennen. Als je zelf in de tent gaat zitten en de deur open laat, is de kans groot dat je hond er ook bij wil. Geef je hond de keuze zelf de tent te onderzoeken.

Het formaat tent kan een rol spelen bij hoe jouw hond het ervaart. Heb je bijvoorbeeld een grote tent waarin je rechtop kunt staan? Dan is dit veel minder gek dan een klein trekkerstentje waarin je wellicht niet eens rechtop kunt zitten. Veel honden houden er echter van om in een soort holletje te slapen, in iets wat aanvoelt als een kleine ruimte. Het kan ze een gevoel van veiligheid geven. Het is even wennen, maar reken maar dat je hond het fantastisch vindt om samen met jou in een tent te slapen.

Aanschaf van de juiste tent

Ben je nog op zoek naar een tent? Houd er dan rekening mee dat je met 1 hond en 1 persoon minimaal een 2 persoons tent aanschaft. Tenzij je natuurlijk een Chihuahua hebt. Ook voor je hond is het belangrijk dat hij languit kan liggen en ruimte heeft om op een natuurlijke manier te slapen.

Kamperen met je hond in een natuurpark

Foto: Kamperen met je hond in Trillemarka-Rollagsfjell Nature Reserve.

Een zorgvuldige voorbereiding en wenperiode zorgt voor een goede basis met als resultaat gegarandeerd kampeerplezier. Een goede start is het halve werk. Begin dan ook ruim op tijd met het aanwennen van de tent.

Univé samenwerking met VETTS
Univé samenwerking met VETTS

Slapen

Slapen in een tent kan even wennen zijn. Het tentdoek kan wapperen door de wind, de omgevingsgeluiden zijn anders dan thuis. Gebruik daarom het mandje of dekentje die de hond thuis ook gebruikt. Dit geeft een vertrouwt gevoel. Een paar proefnachten in de tent slapen is geen overbodige luxe, zo weet je meteen of zowel jij als je hond ontspannen aan de vakantie kunnen beginnen.

Wildkamperen

Ook wildkamperen wordt steeds populairder, al is het in veel landen verboden. In Scandinavië en Schotland wordt het overigens wel toegestaan. Ben je zo avontuurlijk dat je liever de wildernis in gaat met een backpack? Dan speelt gewicht ook een belangrijke rol en is het meenemen van de mand van thuis meestal geen optie, afhankelijk natuurlijk van het formaat hond. Maar ook daar zijn tegenwoordig oplossingen voor, van lichtgewicht slaapmatjes tot zelfs hele slaapzakken voor de hond. Of je nu in het wild kampeert of op een camping, denk ook aan functionele hondenkleding voor (koude) nachten. Het is daarbij goed om te bedenken: is het kouder dan 15 graden in de nacht en heb je geen Poolhond of berghond, dan is een jas geen overbodige luxe voor de nachten. Houd er rekening mee dat je hond stil ligt in de nacht, dicht bij de grond en daardoor eerder afkoelt. Een isolerend matje of een warme jas (of allebei!) is dan een oplossing. Houd er in ieder geval rekening mee dat dicht bij de grond slapen kouder is dan thuis in een geïsoleerd huis. Kleine hondjes kunnen eventueel ook bij jou in je slaapzak kruipen, dan heb je er zelf ook meteen een kacheltje bij.

 

Wildkamperen met je hond

Scherpe nagels

Als je op een camping verblijft hoef je geen rekening te houden met gewicht en gebruiken veel mensen een luchtbed of ander soort matras. Maar ga je er met een trekkerstentje op uit, dan is de kans groot dat je een lichtgewicht, opblaasbaar matje hebt. Grote kans dat je hond over het matje loopt. Pas dan op met scherpe hondennagels. Een winkelhaak zit in een klein hoekje. En een leeg matje ligt een stuk minder comfortabel. Kamperen moet immers geen creperen worden. Eventueel kan het matje als je er niet op ligt op de kant worden gezet, als bescherming.

Natte hond

De weersomstandigheden zijn niet altijd te voorspellen, waardoor er een kans is dat je met een natte hond de tent in gaat. Afhankelijk van de voorzieningen om je heen (wasmachine, droger, binnenruimte) kan het met kamperen best eens nat uitpakken. Zorg in ieder geval dat je altijd een paar extra (lichtgewicht) handdoeken mee hebt. Dat je je hond enigszins kunt afdrogen of een droge handdoek over de mand kunt leggen. Bij nat weer is het fijn dat je tent in ieder geval groot genoeg is, zodat al je spullen met gemak in de tent passen, inclusief jijzelf en je hond. 

Op de camping

De ene camping is de andere niet. Je hebt rustige natuurcampings, campings met drukke activiteitenprogramma’s, campings waar je dicht op elkaar staat of juist zeeën van ruimte hebt. Al deze factoren spelen een rol of de camping die je uitzoekt een fijne plek is voor jouw hond. Heb je een hond die om elk geluidje of visuele prikkel aanslaat, dan is het fijn om een rustige plek uit te zoeken, wellicht zelfs uit het zicht van alle drukte. Elke keer als je hond aanslaat gaat zijn adrenaline niveau omhoog en is er sprake van stress. En zeg nou zelf? Je gunt je hond toch ook een beetje vakantie?

Kamperen met je hond

Daarnaast is het ook voor andere campingbezoekers niet fijn als er de hele dag een hond aanslaat. Naar een (drukke) camping gaan vraagt voorbereiding, eenmaal op de camping heb je meestal niet zo veel meer te kiezen, zeker niet in de drukke zomermaanden. Reserveer dus op tijd. Vergeet sowieso niet van te voren te checken of honden zijn toegestaan op de plek waar je wilt kamperen. Op sommige campings worden er kosten in rekening gebracht voor het meenemen van een hond.

De omgeving

Ook niet onbelangrijk is de omgeving waar je gaat kamperen. Check van te voren of er wandelgelegenheden zijn of gebieden waar je met je hond mag komen. Denk ook aan de regelgeving in andere landen voor wat betreft inentingen en bekijk of bepaalde rassen verboden zijn. Op de website van de LICG kun je de regelgeving per land bekijken. Bereid je goed voor, dat voorkomt dat de vakantievreugde wordt verstoord.

Natuurkamperen in Nederland

Op verschillende plekken in Nederland zijn natuurcampings of paalkampeerplekken. Een natuurlijke omgeving, vaak omringd door bos of heide, staat centraal op dit soort plekken. Het voordeel is dat je veel meer privacy hebt dan op campings en dat het voor honden rustiger is. Ook wordt er een maximaal aantal bezoekers per keer gehandhaafd, meestal ongeveer 3 tentjes. Daarnaast zit je qua wandelen ook direct goed. Het nadeel kan zijn dat je niet dezelfde voorzieningen hebt als op een camping (als dat belangrijk voor je is). Elke plek heeft bovendien zijn eigen regels met betrekking tot honden, het aantal nachten dat je er mag blijven of dat je bijvoorbeeld een kampvuur mag maken.

Laat je hond nooit alleen achter in een tent

Samen op vakantie met je hond betekent ook dat je continue samen bent. Je hond alleen in een tent achterlaten is geen goed idee. Afhankelijk van het type tent, groot en sterk of licht en kwetsbaar, kan de hond gemakkelijk het doek beschadigen met de nagels. Ga je even douchen of de afwas doen? Zorg dan dat iemand anders even op je hond past of dat je de hond even in de auto doet, mits de temperatuur dat toelaat. Of neem je hond gewoon gezellig mee.

Thomas
Univé samenwerking met VETTS

Is kamperen geschikt voor elke hond?

Het antwoord is nee. Zoals je al hebt kunnen lezen spelen vele factoren een rol. De plek, de hoeveelheid prikkels in de omgeving, de leeftijd, de temperatuur, de gewenning aan de tent, jouw eigen programma, allemaal dingen om rekening mee te houden.

Kamperen op een camping is voor onderstaande honden wellicht niet geschikt;

  • oudere honden of pups (zij hebben veel slaap en rust nodig, op veel campings ontbreekt het aan de rust)
  • honden die snel overprikkeld zijn
  • honden die niet sociaal zijn, naar andere honden of mensen/kinderen (vaak worden mensen met honden op een apart hondenveld geplaatst, met een reactieve hond is dat niet handig)

Welke activiteit je ook wilt ondernemen met je hond, of het nu kamperen is of kanoën, zet je hond op nummer 1 en zorg dat je hond er plezier aan beleeft en dat het geen stress oplevert.

Gelukkig vinden de meeste honden kamperen geweldig, mede omdat ze graag met hun begeleider samen in de natuur zijn, daar is kamperen de ultieme setting voor. Kamperen met je hond kan zorgen voor de mooiste avonturen, situaties en herinneringen. Het versterkt de band tussen jou en je hond en dat is een cadeau waar je na je vakantie ook nog veel plezier van hebt.

Credits
Dit artikel is geschreven door Anouk Smit van True Nature Trails. True Nature Trails organiseert avontuurlijke wandelvakanties in Europa voor mensen met hun hond, waarbij kamperen in de wildernis en de band tussen hond en begeleider centraal staat. Een prachtig pad om samen te lopen. Ook te volgen op Instagram en Facebook.

Reacties

Zie je hieronder geen reacties? Lees hier dan hoe je reacties eenvoudig kunt activeren.

Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close