Wordt jouw hond ook zo druk als er visite is?

Hond springt op visiteWanneer je hond erg druk doet tegen het bezoek

  • Gaat jouw hond al blaffen zodra de deurbel klinkt?
  • Springt hij op tegen visite zodra ze binnen zijn?
  • Blijft jouw hond daarna druk en vraagt hij constant aandacht van de visite?
  • Of blijft jouw hond de hele tijd blaffen wanneer er mensen bij jou in huis zijn?

Visite, voor ons leuk en gezellig, maar heb je er ooit over nagedacht hoe dit voor jouw hond is?

  1. Sommige honden vinden het net zo leuk als jij. Gezellig, extra aandacht, misschien iemand extra erbij om mee te spelen.
  2. Andere honden vinden het helemaal niet zo leuk. Zij vinden het misschien spannend, omdat ze op hun hoede zijn bij onbekende mensen.

Om te weten hoe jouw hond de visite ervaart, is het belangrijk om goed op de lichaamstaal van je hond te letten en zijn gedrag te observeren. Wil jij namelijk dat jouw hond zich anders gedraagt wanneer er visite is, dan is het belangrijk eerst te weten waarom jouw hond doet wat hij doet.

1. Honden die visite leuk vinden

Vindt jouw hond visite leuk, dan kan het zijn dat hij al gaat blaffen wanneer de deurbel klinkt vanuit opwinding. Jouw hond heeft geleerd dat de deurbel een aankondiger is voor leuke dingen. Vervolgens komt de visite binnen en is je hond helemaal door het dolle heen. Als de visite dan nog ingaat op zijn enthousiaste gedrag, is het feestje helemaal compleet. Je hond blijft maar aandacht vragen aan visite. Maar jij wil heel graag dat hij zich wat ‘netter’ zou gedragen.

Thomas
Thomas

Hoe kun je dat doen?

DeurbelBegin ermee om je hond ander gedrag aan te leren op het geluid van de deurbel. Bijvoorbeeld rustig naar zijn mandje gaan om daar wat lekkers te krijgen. Oefen met het geluid van de deurbel zonder dat er daadwerkelijk iemand komt. Neem dit geluid bijvoorbeeld op en speel dit steeds opnieuw af. Wanneer je hond dit geluid hoort zonder dat er daadwerkelijk iets gebeurt, zal de opwinding uiteindelijk minder worden. Schakel de echte deurbel even uit voor gebruik, zodat jouw trainingssessies niet beïnvloed worden doordat er af en toe nog steeds visite komt en de verwachting van je hond weer werkelijkheid wordt.

Heeft je hond eenmaal stapsgewijs geleerd op het geluid van de deurbel naar zijn mand te gaan, en daar even te wachten op zijn beloning, terwijl jij de visite binnen laat, is de eerste opwinding bij binnenkomst vaak al een heel stuk minder. Sommige honden zijn nu ook rustiger als de visite er is. Anderen worden alsnog heel druk.

KongJe kunt je hond, op de momenten dat je visite hebt, iets aanbieden wat hij heel erg leuk of lekker vindt, waar hij zichzelf mee bezig kan houden. Bijvoorbeeld een kluif, snuffelkleed of goed gevulde Kong. Gebruik desnoods de maaltijden van die dag van je hond in dit soort materialen, zodat je hond lekker bezig is op het moment dat er visite is.

Blijft je hond maar aandacht vragen?

Blijft je hond maar gericht op de visite, welke afleiding je hem ook biedt? Dan kun je je hond ook een oefening ‘even tijd voor jezelf’ aanleren. Deze oefening is bedoeld om je hond te leren dat er momenten zijn waarop hij zichzelf moet vermaken, zonder dat jij, of iemand anders, zich met hem bezighoudt. Ook deze oefening leer je je hond stapsgewijs aan. Je begint met hele korte momenten, zonder afleiding. Vervolgens breid je dit uit naar wat langere tijd en met steeds iets meer afleiding. Totdat je hond dit ook kan als er visite is. Pas de oefening in een situatie met visite alleen maar toe als je hond deze oefening echt goed beheerst, om te voorkomen dat het juist spanning en frustratie gaat opleveren voor je hond.

Oefen eerst met korte bezoekjes van visite. Het is makkelijker voor je hond om zich tijdelijk rustig te houden dan wanneer de visite heel lang blijft en de opwinding bij je hond alsmaar oploopt. Licht je visite in dat hun bezoek bedoeld is als oefensessie voor je hond, zodat jij je hond aandacht kunt schenken op het moment dat het nodig is.

Stuur je hond niet de hele tijd naar zijn mand

Het is niet de bedoeling dat je hond de hele tijd op zijn plaats moet blijven wanneer er visite is. Deze oefening kun je gebruiken tijdens korte momenten wanneer er visite is en je hond wordt erg druk, door je hond op deze manier steeds even tot rust te laten komen.

Wij mensen zijn geneigd onze hond aandacht te schenken als hij gedrag vertoont wat we niet willen, maar draai het in deze situatie helemaal om. Je hond wil graag aandacht, maar door hem dit te geven als hij rustig is, gaat hij merken dat rustig blijven meer oplevert dan druk doen. Heb je een hele drukke hond, dan kan het gebruik van een clicker in dit geval helpend zijn, omdat je korte rustige momenten hiermee goed kunt markeren.

Wat kun je beter niet doen?

Sluit je hond niet op in een bench of iets dergelijks, gedurende de hele tijd dat er visite is. Stuur je hond ook niet de hele tijd naar zijn plaats. Gebruik dit echt alleen om je hond even tot rust te laten komen, en alleen als je je hond dit volgens bovenstaande manier hebt aangeleerd. Wanneer je je hond helemaal niet bij de visite laat komen, leert hij niet hoe zich wel moet gedragen. Omdat je hem niet meer de kans geeft om dit te oefenen. Bovendien kan dit tot veel frustratie bij je hond leiden. Je hond wil heel graag contact met visite, maar door hem de hele tijd op te sluiten wordt die kans hem ontnomen. Dit zou ertoe kunnen leiden dat je hond visite steeds minder leuk gaat vinden. In plaats van een aankondiger voor iets leuks, wordt visite op die manier een aankondiger voor afzondering en eenzame opsluiting. Dit klinkt niet heel gezellig toch?

Mopperen tegen je hond

Ga nooit op je hond mopperen voor zijn drukke gedrag.

  • Ten eerste is negatieve aandacht ook aandacht, dus onbedoeld beloon je het aandacht vragende gedrag van je hond. Gedrag wat je wil laten verdwijnen, moet je zeker niet belonen.
  • Ten tweede kan jouw hond, doordat er op hem gemopperd wordt, steeds meer gespannen raken. Dit kan leiden tot steeds drukker gedrag. Ook kan het zijn dat jouw frustratie voor jouw hond spanning oplevert. Dit kan ook weer kan leiden tot drukker gedrag.

Hoe rustiger en kalm je zelf blijft, hoe eerder jouw hond jouw rust zal overnemen.

Een risico van op je hond mopperen wanneer hij dit drukke gedrag laat zien als er visite is, of hem de hele tijd opsluiten zonder hem de kans te geven op een goede manier contact te maken, kan bovendien zijn dat jouw hond deze negatieve spanning gaat koppelen aan visite. Dit zou ertoe kunnen leiden dat je hond visite steeds minder leuk gaat vinden. In plaats van een aankondiger voor iets leuks, wordt visite op die manier een aankondiger voor afzondering en eenzame opsluiting. Dit klinkt niet heel gezellig toch?

Hierdoor kan het zijn dat jouw hond, die eerst zo enthousiast was, zelfs een hekel aan gaat krijgen. Misschien krijg je dan te maken met een heel ander probleem, namelijk een hond die visite niet leuk vindt.

2. Honden die visite niet leuk vinden

Wanneer jouw hond visite spannend vindt, dan kan het zijn dat je hond druk gaat blaffen en dit blijft doen, de hele tijd dat er visite is. Of dat je hond wel stopt met blaffen als de visite binnen is, maar steeds weer opnieuw begint, zodra de visite bijvoorbeeld op gaat staan.

Waarom doet jouw hond dit? Jouw hond vindt visite spannend, en wil daarom het liefst dat ze weer snel weggaan. Door te blaffen probeert jouw hond de visite, die voor hem bedreigend voelt, weg te jagen en op afstand te houden.

Sommige honden worden wat rustiger zodra de visite eenmaal zit. De dreiging voelt voor jouw hond op dat moment wat minder, omdat de visite op een vaste plek blijft en je hond de situatie kan overzien. Op het moment dat de visite op gaat staan, verandert er iets in de situatie voor jouw hond, waardoor de spanning weer oploopt. Dit kan ervoor zorgen dat je hond op die momenten weer opnieuw begint met blaffen.

Je hond blaft zodra hij de deurbel hoort

Wanneer jouw hond visite spannend vindt, kan het ook zijn dat jouw hond al gaat blaffen zodra de deurbel klinkt. Je hond doet dit dan niet vanuit positieve opwinding, maar vanuit angstige spanning. Het geluid van de deurbel is voor jouw hond een aankondiger dat er iets naars staat te gebeuren.

Ook honden die visite spannend vinden kun je ander gedrag aanleren op het geluid van de deurbel. Net zoals hierboven beschreven bij honden die visite leuk vinden, kun je deze honden leren op het geluid van de deurbel naar hun eigen veilige plekje te gaan. Dit moet een plek zijn die jouw hond beschutting biedt, bijvoorbeeld doordat ze ergens onder kunnen liggen. Deze plek moet altijd toegankelijk zijn voor jouw hond, en jouw hond moet altijd zelf de keuze hebben of hij hier wil blijven of niet. De locatie van deze plaats is van belang. Kies deze locatie zorgvuldig. Je hond moet echt de gelegenheid krijgen zich terug te kunnen trekken als hij de visite te bedreigend vindt, dus deze plaats mag niet te dichtbij de visite zijn. Deze plaats moet ook niet in de loop liggen, waarbij visite recht op je hond af moet lopen. Sommige honden vinden het prettig om de visite wel te kunnen zien, voor andere honden geeft het meer rust als deze plaats zich bijvoorbeeld in een ander vertrek bevindt.

Veilige plek

Foto: een veilige plek kan prima in een ander vertrek zijn, bijvoorbeeld in een slaapkamer.

Leer je hond een veilige ruimte aan, waar hij zich kan terugtrekken

Je kunt je hond helpen door deze plek op een prettige manier aan je hond aan te leren. Wanneer je hond hier graag verblijft en merkt dat hij er veilig is, kan het zijn dat je hond er steeds vaker zelf voor kiest om hier te zijn, in plaats van bij de visite te blijven. Sommige honden hebben het nodig dat jij hen leert eraan te wennen om hier te zijn op het moment dat er visite is. Dit kun je dan ook weer stapsgewijs oefenen. Dit doe je door je hond eerst te leren rustig hier te blijven, en dit daarna te oefenen met steeds meer afleiding in huis, waaronder ook de afleiding van visite. Oefen dit eerst ook weer met korte momenten (de visite blijft maar heel even), en daarna steeds wat langer.

Wat kun je nog meer doen?

Om je hond voor zijn angst voor visite heen te helpen kun je nog meer doen. Bijvoorbeeld je hond lekkers geven wanneer er mensen komen, zodat je hond het krijgen van lekkers gaat koppelen aan het binnenkomen van onbekende mensen. Let er hierbij op dat je de visite jouw hond niet naar hen toe gaat lokken met lekkers. Hierdoor kan het zijn dat je hond, door de verleiding van het lekkers, eigenlijk te dicht bij de visite komt. Dichterbij dan hij zonder lekkers zou durven. En wanneer het lekkers dan op is, kan je hond zich realiseren dat deze situatie eigenlijk wel heel spannend is. Dit kan voor nare situaties zorgen. Zowel voor jouw hond, als voor de visite.

Voor sommige honden is het helpend om samen met hen en de visite een wandeling te gaan maken, zodat je hond geleidelijk aan deze mensen kan wennen, zonder dat ze ineens in zijn veilige huis zijn. Bij andere honden kan het ijs gebroken worden doordat de visite samen met jou en jouw hond gaat spelen. Voor weer andere honden kan dit veel te heftig zijn. Hoe je je hond het beste kunt begeleiden om over deze angst heen te komen, is per hond en per situatie verschillend.

Wat kun je beter niet doen?

Duidelijk is in ieder geval dat mopperen op je hond, omdat hij zo blaft wanneer er visite is, averechts werkt. Je hond is al bang, en zal op die manier alleen maar meer angst ontwikkelen. Je hond heeft jouw steun, begeleiding en veiligheid nodig.

Ook voor een angstige hond is het zeker niet prettig om opgesloten te worden in een bench of iets dergelijks, wanneer dit niet zijn veilige, (op een goede manier aangeleerde), ruimte is. Opgesloten worden terwijl er bedreiging is in huis voelt voor veel honden nog angstaanjagender. Misschien blaft je hond dan wel niet, maar voelt hij zich erg ellendig.

Help je hond door aan zijn angst te werken en bied hem de veiligheid en steun die hij nodig heeft.

Thomas
NVGH

Credits

Dit artikel is geschreven door Sylvia Aerts, gediplomeerd gedragsdeskundige bij Online hondenschool Wel Fair.

Reacties

Zie je hieronder geen reacties? Lees hier dan hoe je reacties eenvoudig kunt activeren.

Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close