Mijn hond eet poep, hoe kan ik dat afleren?

Poep eten aflerenEen grote ergernis voor hondeneigenaren: als je hond poep eet

Ken je dat, ga je lekker wandelen met je hond, je hond is aan het snuffelen, zie je dat hij ineens een drol van een andere hond staat te verorberen. Of een paardenvijg. Of kattenpoep. Alsof het gewoon een lekkere snack is. Sta jij daar te roepen met een lekker hondenkoekje en jouw hond komt niet eens. Met een beetje pech wordt hij er nog ziek van ook, en komt die drol er bij thuiskomst aan de voorkant weer uit, zo op je kleed.

Waarom doen honden dit?

Deze vraag is nog niet zo eenvoudig te beantwoorden en er worden verschillende oorzaken genoemd. De reden waarom de ene hond poep eet, hoeft niet hetzelfde reden te zijn als waarom een andere hond poep eet. Er zijn verschillende verklaringen, zoals dat puppy’s het over nemen van hun moederhond, die het doet om het nestje schoon te houden. Of doordat er bij bepaalde hondenrassen regelmatig een genafwijking voorkomt waardoor ze nooit een voldaan gevoel krijgen, ook al hebben ze genoeg gegeten, en daardoor dus altijd honger hebben. Een andere verklaring is dat honden het kunnen gaan doen uit verveling, bijvoorbeeld als de wandeling (of hun dagelijks leven) saai is, en ze gaan zoeken naar iets om te speuren. Soms wordt als verklaring aangedragen dat er sprake is van een vitaminetekort of iets dergelijks, maar dit is maar zelden echt medisch aantoonbaar. Bepaald medicijngebruik kan leiden tot meer honger, en dit kan weer leiden tot het eten van poep. Ook kunnen bepaalde medische aandoeningen het eten van poep in de hand werken. Sommige honden vinden het waarschijnlijk gewoon lekker.

Hond eet poep

Om gedrag te kunnen stoppen, is het altijd belangrijk te kijken naar de oorzaak van het gedrag. Heb jij een hond die poep eet, dan is het noodzakelijk dat jij probeert na te gaan wat voor jouw hond de reden is waarom hij poep wil eten, en als het mogelijk is, deze oorzaak voor jouw hond op te lossen. Stel jouw hond eet poep uit verveling, dan is het natuurlijk noodzakelijk dat jij iets aan deze verveling gaat doen, en je niet alleen maar op het poep eten richt.

Wanneer jouw hond ineens poep is gaan eten, overleg dan altijd met de dierenarts om een mogelijke medische oorzaak uit te sluiten. Is jouw hond plotseling poep gaan eten zonder dat er sprake is van een medische oorzaak, probeer dan altijd na te gaan of er andere veranderingen in het leven van je hond zijn die tot dit gedrag hebben kunnen leiden.

Gevaar in poepGevaren verbonden aan het eten van poep

Aan het eten van poep kleven verschillende risico’s. Doordat je hond de ontlasting van een ander dier opeet, krijgt hij stoffen binnen die het andere dier heeft uitgescheiden. Als dit dier bepaalde medicijnen toegediend heeft gekregen, kan het zijn dat jouw hond hiervan onverteerde delen binnenkrijgt. Ook is de kans groot dat je hond op deze manier wormen, parasieten of bacteriën binnenkrijgt.

Thomas
Thomas

Waarom lukt het maar niet het poep eten te stoppen?

Bijna alle hondeneigenaren gruwelen ervan, en willen dat hun hond hier onmiddellijk mee stopt, maar toch blijft dit vaak een hardnekkig probleem, wat niet zomaar op te lossen is.

Wat veel eigenaren doen is, zodra ze zien dat hun hond poep (wil gaan) eten, op hun hond mopperen. Of aan de lijn trekken. Maar dit helpt niet om dit gedrag bij hun hond uit te bannen. Hoe komt dat?

Wat gebeurt als je het poep eten op deze manier wil stoppen?

Je hond krijgt soms op zijn kop, maar soms lukt het hem ook om een hap poep binnen te krijgen. Het gedrag wordt dus de ene keer beloond voor je hond (als het hem lukt om van de poep te eten) en de andere keer bestraft (als het jou lukt om het poep eten te voorkomen), en soms allebei (je hond eet poep, maar hij wordt ook door jou bestraft). Als je dit leer-technisch bekijkt, is gedrag wat soms beloond wordt en de andere keer niet, gedrag dat in stand blijft. Als de beloning maar genoeg de moeite waard is voor je hond, ook al krijgt jouw hond deze beloning af en toe, dan zal hij zijn best blijven doen het toch voor elkaar te krijgen. Bijna geen een hondeneigenaar krijgt het voor elkaar te voorkomen dat hun hond soms toch poep te pakken krijgt, dus bij de meeste eigenaren blijven hun honden poep eten met deze aanpak.

Vaak krijg je met deze aanpak honden die nog sneller de poep naar binnen proberen te werken, voordat hun eigenaar ze hierbij wegtrekt of ze op hun kop geeft. Je hond hanteert de aanpak ‘hebben is hebben, dat kunnen ze me in ieder geval niet meer ontnemen’.

Wat je vaak ook ziet gebeuren bij deze aanpak is dat dit de band tussen jou en jouw hond negatief beïnvloed. Jouw hond wil liever verder vandaan van je lopen dan dichterbij, en wil liever aan jouw aandacht ontsnappen. Wanneer je moppert op je hond, hem wegtrekt bij drollen of op andere manieren straft, kan je hond zelfs bang van je worden en dit beschadigt uiteraard het vertrouwen wat hij in jou heeft.

Hoe kun je het poep eten wel afleren?

In de puppytijd voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus mocht je een pup hebben, dan is het raadzaam hier bij voorbaat al op te gaan trainen. Je kunt dit doen door steeds als je puppy een drol ziet of eraan wil gaan snuffelen, of dit nu zijn eigen ontlasting is of van een ander dier, een speciaal woord te zeggen (bijvoorbeeld ‘laat maar’, op een rustige, vriendelijk toon). Zodra je het woord zegt kun je je pup ook meteen met iets heel super lekkers gaan belonen. Lok je pup, terwijl je dit lekkers geeft, ondertussen weg bij de drol. Doe dit vanaf de eerste wandelingen met je pup heel consequent. Je pup leert dat als jij ‘laat maar’ zegt, jij hem iets heel erg super lekkers geeft, en zal zich, zodra jij dit commando geeft, steeds sneller op jou gaan richten. Je pup gaat zich op deze manier steeds eerder en makkelijker afwenden van de drol.

Management

Wanneer jouw hond eenmaal van drollen heeft ‘gesnoept’ wordt het afleren van dit gedrag steeds moeilijker. Omdat jouw hond ook de ‘beloning van het eten van poep’ heeft ervaren, is het lastiger dit gedrag weer om te buigen. Om dit gedrag onder controle te krijgen, is het belangrijk je hond niet los te laten lopen op terreinen waar uitwerpselen liggen, zolang je dit gedrag nog niet voldoende onder controle hebt. Wanneer je hond losloopt, een eindje van je vandaan, zie jij misschien wel te laat wat je hond aan het doen is, of reageer je net te laat en heeft je hond al een ‘lekker’ hapje genomen. Zorg dus dat je je hond aangelijnd houdt op stukken waar hij drollen kan vinden.

Het gedrag afleren

Wanneer je met je hond aangelijnd gaat oefenen, is het ook weer belangrijk dat je het poep eten voorkomt. Kijk dus constant naar je hond en handel meteen zodra jij ziet dat jouw hond de drol opmerkt. Noem ook hier een commando, zoals ‘laat maar’, en bied je hond meteen iets heel erg super speciaals aan. De beloning die jij je hond gaat bieden moet kunnen concurreren met een smakelijke drol, en dat lijkt soms eenvoudiger dan het is. Sommige honden zijn nu eenmaal dol op drollen. Zorg dat jouw lekkers echt veel lekkerder is voor jouw hond, dan wat de drol voor hem te bieden heeft.

Poep eten afleren

Oefenen in een makkelijke setting

Lukt het jou niet om je hond voor te zijn, dan is het belangrijk het commando ‘laat maar’ in eerste instantie aan je hond aan te gaan leren in een andere situatie, een situatie zonder drollen. Door deze oefening te beginnen met iets wat voor je hond niet zo verleidelijk is, kan je hond dit commando makkelijker aanleren. Je kunt dit commando vervolgens stapsgewijs met steeds wat grotere verleidingen met je hond gaan oefenen.

Wanneer je hond het commando ‘laat maar’ eenmaal kent en je het toepast tijdens je wandelingen, kan het lastig blijven om je timing dusdanig op orde te hebben, dat jij het commando en de beloning kunt geven voordat je hond al een hapje heeft genomen. Consequent handelen en heel alert zijn, zijn echt sleutelwoorden bij deze training.

Dit geldt ook voor de losloopwandelingen, en dan wordt het verhaal natuurlijk nog ingewikkelder en lastiger.

Niet alleen het eten van poep is zelfbelonend, ook het zoeken en speuren ernaar

Veel honden vinden niet alleen het poep eten belonend, maar vooral ook het zoeken en speuren ernaar. Zorg dat jij jouw hond alternatieven biedt om aan zijn natuurlijke behoefte tot zoeken en speuren te voldoen. Bied jouw hond zijn eten niet aan in een traditionele voerbak, maar gebruik hier bijvoorbeeld voerpuzzels, snuffelkleden en een Kong voor. Bied jouw hond ook tijdens de wandelingen gelegenheid om te zoeken en speuren, bijvoorbeeld door een gedeelte van de maaltijd mee te nemen en deze ergens uit te strooien of te verstoppen.

Speuren naar poep

Zorg dat je tijdens de wandelingen in interactie met je hond blijft. Beloon je hond wanneer hij aandacht voor jou heeft (beloon bijvoorbeeld elk oogcontact wat jouw hond jou biedt). Zodat jouw hond jou steeds interessanter gaat vinden tijdens de wandelingen en je hond minder gericht is op mogelijke drollen die hij ergens zou kunnen vinden.

Door niet steeds hetzelfde rondje te lopen, maar de locaties waar je wandelt te variëren, kun je je hond meer uitdaging en afwisseling bieden. Ook dit kan helpend zijn om je hond minder gericht op het zoeken van drollen te laten worden.

Het is lastig dit gedrag onder controle te krijgen

Wanneer jouw hond af en toe toch nog de gelegenheid krijgt om zich aan een drol tegoed te doen, blijft het poep eten gedrag dat zichzelf af en toe beloond, en daardoor zal het altijd in meer of mindere mate in stand blijven.

Dit maakt dit in de praktijk zo’n veelvoorkomend probleem wat lastig onder controle te krijgen is.

Het zelf-belonende aspect van dit gedrag en het niet tijdig kunnen voorkomen door ons als eigenaren, zorgt er vaak voor dat, ook al kun je het gedrag sterk verminderen, je het er niet helemaal uit krijgt. Probeer hier zelf ontspannen onder te blijven. Bedenk dat elke keer dat je hebt kunnen voorkomen dat je hond poep eet, behaalde winst is.

Thomas
Univé samenwerking met VETTS

Credits

Dit artikel is geschreven door Sylvia Aerts, gediplomeerd gedragsdeskundige bij Online hondenschool Wel Fair.

Reacties

Zie je hieronder geen reacties? Lees hier dan hoe je reacties eenvoudig kunt activeren.

Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close