Vergelijken van huisdierverzekeringen is best wel een rotklus
Daarom hebben wij het voor jou gedaan. Eigenlijk geldt voor een hondenverzekering hetzelfde als voor iedere andere verzekering die je afsluit; mócht je plotseling voor onverwacht hoge dierenartskosten komen te staan, dan zul je blij zijn dat je een verzekering hebt afgesloten. Het probleem is dat je van tevoren niet weet of je het nodig zult hebben. Heb je geld gespaard zodat je een buffer hebt voor onverwachte uitgaven? Heb je geen geld achter de hand? Dan is een verzekering een goede oplossing.
Welke huisdierverzekering past bij jou?
Mocht je de knoop hebben doorgehakt dan sta je voor een volgende beslissing: welke huisdierverzekering past bij jouw situatie en jouw hond? We hebben ons best gedaan de verschillende basispakketten voor je op een rij te zetten.
- Kijk naar de leeftijd van je hond en de maximum leeftijd die je kunt verzekeren
- Bedenk welke kosten je zeker gaat krijgen; denk aan vaccinaties, titercheck, sterilisatie of jaarlijkse gebitsreiniging
In onderstaand overzicht vergelijken we de basispakketten van de verschillende aanbieders. De meeste verzekeraars hebben meerdere pakketten waarbij aanvullende onderdelen wél zijn inbegrepen. Uiteraard heeft dit invloed op de premie die je betaalt. Onderstaande gegevens zijn met zorg samengesteld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Weet ook dat de gegevens per situatie weer anders zijn. Bereken daarom altijd jouw premie op de website van de desbetreffende aanbieder.
Huisdierverzekeringen vergelijken: de basispakketten
- Max. 3000,-
- Eigen risico 100,-
- Alle rassen
- Alle leeftijden
- Geen max. gewicht
- Gedrag: deels
- Heupen: ja
- Castratie: aanv.
- Vaccinatie: ja
- Titer: ja
- Gebit: aanvullend
- Chemo: ja
- Alternatief: ja
- Crematie: ja
v.a. € 20,16 p/mnd
Bovenstaande premies
Bij het berekenen van bovenstaande premies zijn we uitgegaan van een gezonde bastaardhond van één jaar oud van maximaal 20 kg. Jouw maandelijks premie zal afwijken van bovenstaande bedragen. De premie hangt namelijk veelal af van de leeftijd, het ras en soms ook het gewicht van je hond.
Wachttijd na afsluiten huisdierzekering
Bij alle verzekeraars geldt een wachttijd van 30 dagen. Sommige verzekeraars hanteren uitzonderingen, waarbij bijvoorbeeld aantoonbare ongevallen wel verzekerd zijn.
Maximale vergoeding per jaar
In bovenstaande vergelijking hebben we alleen de basispakketten vergeleken van iedere aanbieder. Iedere aanbieder (Hema uitgezonderd) heeft meerdere pakketten waar je uit kunt kiezen. Wil je een hogere, jaarlijkse vergoeding dan kan dat. Uiteraard betaal je dan wel een hogere premie per maand.
Wat betekent eigen risico?
Dit betreft het deel van de dierenartskosten wat voor eigen rekening is. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op de uit te keren vergoeding.
Wat is van invloed op de premie die je betaalt?
1. Het ras van je hond
Ja, maar ook dit verschilt per aanbieder. Er zijn aanbieders die bepaalde rassen niet verzekeren, omdat ze bij die rassen verwachten dat er hoge kosten gemaakt zullen worden. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een Sint-Bernard bij de Hema te verzekeren. Als een aanbieder aangeeft alle rassen te verzekeren, dan is het ras wel bepalend voor de premie die je betaalt. Als voorbeeld: een Engelse Bulldog is duurder om te verzekeren van een Golden Retriever.
PetSecur sluit geen rassen uit, maar wel behandelingen die te maken hebben met afwijkingen aan het strottenhoofd, neusopeningen die vernauwd zijn, een verhemelte dat te lang zacht is. Elke behandeling en elk onderzoek voortvloeiend uit deze aandoening valt onder deze uitsluiting. Deze uitsluiting betreft kortsnuitige honden met de aandoening Brachycephaal Obstructief Syndroom.
Univé verzekert per september 2024 geen kortsnuiten meer: bordeaux dog, bostonterriër, boxer, cavalier king charles spaniël, Engelse bulldog, Franse bulldog, mopshond, pekinees en shih tzu.
2. De leeftijd
Iedere verzekeraar hanteert een maximale leeftijd wanneer je een hond wilt aanmelden voor een verzekering. Maar wanneer je al langer klant bent, dan geldt deze maximale leeftijd vaak niet. In dat geval blijft je hond gewoon verzekerd, maar zal de maandelijkse premie wel verhoogd worden.
3. Het gewicht van je hond
Net zoals het ras en de leeftijd is ook het gewicht van invloed op de premie die je betaald. Bij Hema kunnen geen honden worden verzekerd die zwaarder zijn dan 55 kg en bij PetSecur ligt de grens op 80 kg.
Gedragstherapie
Om in aanmerking te komen voor een (gehele of gedeeltelijke) vergoeding van gedragstherapie dient de behandelend gedragstherapeut aangesloten te zijn bij een erkende beroepsorganisatie zoals SPPD, NVGH of Dierbaar en/of je hebt een schriftelijke doorverwijzing van je dierenarts nodig.
Heupen en ellebogen
Er zijn best veel honden die problemen hebben met hun heupen en ellebogen. Bij heupdysplasie past de heupkop niet goed in de heupkom of zit deze te los. De heupkop kan dan geheel of gedeeltelijk uit de kom schieten. Dit is erg pijnlijk voor de hond in kwestie. De kosten voor een operatie aan een heup kan oplopen tot 2000,- en in sommige gevallen is een kunstheup nodig. De kosten hiervan zijn ruim 3000,- per heup. De meeste huisdierverzekeringen dekken deze kosten niet in het basispakket, omdat deze kosten al snel boven de maximale jaarlijkse vergoeding uitstijgen.
Castratie en sterilisatie
Wil je je hond onvruchtbaar maken, overweeg dan sterilisatie, dit is minder ingrijpend voor je hond. Lees in dit artikel meer over de verschillen tussen castratie en sterilisatie bij reu en teef. Chemische castratie wordt vaak niet vergoed. De kosten van castratie hangen af van het gewicht en geslacht van de hond. Castratie van een reu is goedkoper (200,- tot 350,- ) dan de castratie van een teef (300,- tot 500,-).
* Figo NL: Alleen medisch noodzakelijke castratie en sterilisatie vanaf de leeftijd van 4 jaar wordt vergoed. Hiermee wordt bedoeld dat de chirurgische castratie of sterilisatie moet worden uitgevoerd, omdat er lichamelijke afwijkingen van de voortplantingsorganen zijn vastgesteld. Castratie of sterilisatie die wordt uitgevoerd naar aanleiding van gedragsproblemen wordt niet vergoed. Castratie is overigens geen oplossing voor gedragsproblemen.
Vaccinatie en titerbepaling
Vaccineren en titeren vallen beiden onder preventieve zorg. Om een idee te krijgen of het handig is om voor alleen een vaccinatie een verzekering af te sluiten: een puppy heeft op 9 weken en 12 weken inentingen nodig. Die kosten samen gemiddeld 80,-. Een grote cocktail voor een volwassen hond kost tussen 20,- en 50,-.
Een titerbepaling wordt niet door alle aanbieders vergoed. Figo en PetSecur vergoeden deze wel. Bij Ohra wordt het vergoed als je de module “Vaccinatie” toevoegt aan je pakket.
Gebit
Er wordt bij de meeste huisdierverzekeringen een onderscheid gemaakt tussen gebitsbehandelingen en gebitsreiniging. Let daarom goed op wat wel en niet vergoed wordt.
Chemo
Wanneer een hond een tumor heeft, zijn er meerdere behandelingen beschikbaar. Denk aan medicijnen, chemotherapie of radiotherapie.
Alternatieve geneeswijzen
Welke behandelingen vallen hier o.a. onder? Denk aan homeopathie, acupunctuur, Bach bloesem therapie en Chinese geneeswijzen. De meeste aanbieders vergoeden een percentage, maar let op de polisvoorwaarden wat er precies wel of niet vergoed wordt.
Crematie
Crematie zit niet overal in een het basispakket, maar is bij de meeste verzekeraars aanvullend te verzekeren, soms tot een maximum leeftijd.