Ontsnappingsgevaar
Ken je die verhalen van een hond uit het buitenland, die ontsnapt is bij zijn nieuwe eigenaar, en vervolgens dagen of zelfs weken op straat rondzwerft, omdat niemand deze hond kan benaderen?
Afschuwelijk.
Toch is het een reëel risico op het moment dat je een hond adopteert, dat deze hond probeert te vluchten.
Waarom, vraag je je misschien af? Je ‘redt’ je hond misschien uit erbarmelijke omstandigheden, je wil hem/haar een gouden mandje geven, en vervolgens ontsnapt je hond….
Foto: Eefje voor het eerst op straat in Nederland. Ze vindt het heel erg spannend, al die nieuwe geluiden, geuren en andere prikkels die ze niet gewend is.
Redenen om te ontsnappen
- Je hond komt misschien vanuit een erg nare situatie en heeft een erg hoog stress-level. De hond is continue gespannen en snel uit evenwicht. Kleine gebeurtenissen kunnen grote impact hebben en zorgen voor een extreme schrikreactie.
- Je hond komt in een voor hem/haar compleet nieuwe situatie.
- Misschien heeft jouw hond nog nooit binnenshuis geleefd.
- Misschien kent je hond nog niet veel huiselijke geluiden.
- Misschien heeft jouw hond vervelende ervaringen opgedaan met situaties die lijken op de situatie waarin hij/zij nu terecht komt.
- Je hond heeft nog helemaal geen binding met jou, hoe goed je het ook bedoelt.
- Jouw hond moet jou nog leren kennen.
- Misschien heeft je hond vervelende ervaringen met mensen opgedaan en is zijn/haar vertrouwen in mensen ver te zoeken.
- Misschien herinner je hem aan gebeurtenissen die hij/zij heeft meegemaakt met andere mensen.
- Misschien heeft je hond zich in het verleden zelfstandig moeten redden en is hij gewend aan deze zelfstandigheid. Wanneer hij/zij dan nog geen binding met jou voelt, is er voor hem/haar nog helemaal geen reden om bij jou te blijven.
- Jouw hond is gewend zijn eigen kostje bij elkaar te moeten scharrelen of jagen, en denkt dit ook hier te moeten of kunnen doen.
Wanneer je dus een hond uit het buitenland adopteert, is het belangrijk dat je je bewust bent van dit ontsnappingsgevaar, en dat je hiervoor de juiste voorzorgsmaatregelen treft.
Foto: Eefje met anti-ontsnappingstuig.
Welke voorzorgsmaatregelen kun je zoal treffen?
- Zorg voor een eigen, veilige plek voor jouw hond, waar hij/zij kan rusten zonder gestoord te worden. Waar jouw hond beschut kan liggen (bijvoorbeeld een open Bench met een deken eroverheen, een mandje met een ‘dakje’, een kussen onder een tafeltje, enzovoorts. Zorg dat al jouw gezinsleden de regel naleven dat wanneer jouw hond op zijn/haar eigen veilige plekje is, hij/zij door niets of niemand gestoord mag worden.
- Zorg dat je tuin volledig omheind is, op dusdanige hoogte dat je hond hieruit niet kan ontsnappen. Let op, sommige honden kunnen dusdanig in paniek of angstig zijn, dat ze bij wijze van spreken tegen een hek omhoog kunnen klimmen om weg te kunnen komen.
- Zorg dat je een extra hekje voor je poort hebt staan, zodat je hond niet bij de poort kan komen wanneer iemand deze opendoet terwijl je hond in de tuin is.
- Laat je hond de eerste tijd zeker niet alleen in de tuin.
- Zorg er ook binnenshuis voor dat je hond nooit zomaar voor de buitendeur kan staan wanneer deze opengaat. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door de gangdeur ook op slot te doen of een traphekje voor je voordeur te plaatsen. Creëer een ‘sluis’.
- Zorg dat poorten en deuren altijd op slot zitten, zodat iemand deze niet onverwacht open kan doen.
- Laat je hond uit aan een anti-ontsnappingstuigje (hierbij zit nog een extra band over de buik, zodat je hond zich hier niet zelf uit kan wurmen), of aangelijnd aan een halsband én aan een tuigje. Doe de deur pas open wanneer je je hond hebt aangelijnd.
- Maak je hond in de auto vast aan een autogordel, en laat de lijn pas los zodra je hond hieraan vastzit. Ook andersom, als je je hond uit de auto laat, doe dan eerst de lijn weer vast aan halsband en tuig, en maak daarna pas de autogordel los. Mocht je hond in de auto in een autokennel zitten; ook hier geldt, de hond eerst vastmaken voor je de kennel opent, en de kennel eerst dicht doen voor je de lijn loslaat.
- Laat je hond de eerste maanden (minimaal 3 maanden) niet loslopen. Jouw hond moet zijn nieuwe omgeving nog leren kennen, een band met jou opbouwen, leren wat het betekent als jij hem/haar roept, enzovoorts, en dit heeft tijd nodig.
Mocht jouw hond, ondanks al jouw goede voorzorgsmaatregelen, onverhoopt en onvoorzien toch ontsnappen: binnen elke regio bestaan er speciale honden-zoek-teams. Dit zijn teams van vrijwilligers die kunnen helpen met bijvoorbeeld flyeren en zoeken.
En heel belangrijk: registreer de chip van je hond. Dit kan o.a. bij Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG). Als het goed is, is je buitenlandse hond al gechipt en heb je van de stichting het chipnummer ontvangen. Mocht je hond onverhoopt toch kans zien om te ontsnappen, dan is hij sneller weer bij je terug wanneer de chip wordt uitgelezen.
Wat heeft jouw hond nodig?
Je kunt je voorstellen dat de overgang naar een nieuw huis en gezin voor een adoptiehond een enorme impact kan hebben. De eerste tijd heeft jouw hond vooral rust en regelmaat nodig om te wennen aan deze nieuwe situatie.
Het is niet nodig en ook niet wenselijk dat jij jouw hond de eerste dagen en weken overal mee naartoe neemt. De nieuwe indrukken in en rondom jouw huis zijn waarschijnlijk al genoeg. Begin daarna met voorzichtige wandelrondjes, en geef je hond zoveel mogelijk zelf de controle over tempo en route (uiteraard binnen de grenzen van veiligheid en tijd).
Laat jouw hond zelf bepalen of en hoeveel contact hij met jou en jouw gezinsleden wil. Dring je zelf niet op. Wanneer jouw hond steun komt zoeken, dan geef je je hond dat altijd. Wanneer jouw hond sociaal contact of interactie met je wil ook. Maar laat je hond met rust wanneer hij/zij rustig ligt en of zelf geen contact met je zoekt. Ben vooral aanwezig en beschikbaar, zonder opdringerig te zijn. Stoor je hond nooit wanneer hij/zij zich terugtrekt op zijn/haar eigen veilige plekje.
Laat je hond de eerste weken/maanden niet alleen. Je hond moet zich eerst veilig voelen voor je hem/haar aan alleen blijven vertrouwd kunt laten wennen.
Ook al wil de hele familie het nieuwe gezinslid komen bezoeken, hou dat de eerste weken nog af. Veel adoptiehonden vinden onbekende mensen spannend. Gun jouw hond de tijd zich eerst veilig te voelen in zijn/haar nieuwe omgeving, zonder dat het extra ingewikkeld voor jouw hond wordt.
Verwacht de eerste maanden niet te veel van je hond. Laat je hond vooral zijn. Geef jouw hond de tijd en de ruimte die hij/zij nodig heeft om zich de nieuwe omgeving eigen te maken en zich thuis en veilig te gaan voelen. Geef jezelf en je hond de kans om in alle rust elkaar te leren kennen, elkaar te gaan vertrouwen en een band op te bouwen. Wanneer jouw hond toe is aan uitbreiding van de activiteiten dan merk je dat van zelf.
Credits
Dit artikel is geschreven door Sylvia Aerts, gediplomeerd gedragsdeskundige bij Online hondenschool Wel Fair.