Honden en de rechtsbijstand
Honden zijn een waardevolle aanvulling voor het gezin. Ze kunnen alleen ook af en toe zeer onvoorspelbaar zijn. Je denkt er misschien niet echt over na, maar ook honden kunnen bij een (juridisch) conflict betrokken raken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bijtincident of de aankoop van een ziek dier.
Wie is er aansprakelijk? En wanneer kun je rechtsbijstand inschakelen?
Eigenaar hond aansprakelijk voor de schade
Eerst is het belangrijk om te weten dat de eigenaar van de hond aansprakelijk is voor de schade die de hond aanricht. Dit kun je terugvinden in Artikel 6:179 Burgerlijk Wetboek:
“De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.”
Het is daarom raadzaam om een goede WA-verzekering af te sluiten en te controleren of jouw hond ook onder deze verzekering valt. Deze verzekering dekt de materiële en immateriële schade die jouw hond aanricht. Heb jij jouw hond uitgedaagd en is er daardoor schade ontstaan? Dan kan het zo zijn dat de verzekering niet uitkeert, omdat de schade dan opzettelijk is aangericht.
Voorbeelden van juridische conflicten met je hond
Bijtincident: wat nu?
Helaas gebeurt het wel eens dat een hond wordt gebeten door een andere hond. Wat moet je doen als jouw hond wordt gebeten door een andere hond? Stel de tegenpartij aansprakelijk en neem direct contact op met zijn of haar verzekering. Noteer de contactgegevens van de eigenaar van de bijtende hond en ook van eventuele getuigen.
Kom je er niet uit met de eigenaar van de bijtende hond? Of is het niet duidelijk wie de schuldige is? Dan kun je altijd een beroep doen op jouw rechtsbijstandverzekering.
Mijn gekochte hond heeft een erfelijke afwijking
Als jij een pup koopt van een fokker dan brengt dat voor beide partijen rechten en plichten met zich mee. Jij moet aan je betalingsverplichting voldoen en in ruil daarvan moet de fokker jou een deugdelijk ‘product’ leveren. Sluit daarom ook altijd een verkoopcontract af.
Als jouw hond binnen zes maanden na de aankoop ziek wordt, dan kun je ervan uitgaan dat dit gebrek al aanwezig was bij de aankoop. Jij kunt de fokker dan (schriftelijk) aansprakelijk stellen. Dit geldt ook voor een erfelijke aandoening en de ziekte van Parvo. Zorg voor een verklaring van de dierenarts waarin staat dat de hond al ziek was toen jij hem kocht.
Wil de fokker niet meewerken? Dan kun je rechtsbijstand aanvragen. Een rechtsbijstandverzekering zorgt er (onder bepaalde voorwaarden) voor dat je juridische bijstand krijgt bij een juridisch conflict. Als je gelijk blijkt te hebben dan moet de fokker in veel gevallen (een deel van) de verkoopprijs en medische kosten terug betalen.