Benchtraining – de Do’s & Don’ts

Puppy in benchWel of geen bench

In hondenland zijn er meerdere onderwerpen die tot enorme discussie kunnen leiden; hondenvoer, vers vlees versus brokken, trainingsmethoden, dominantie en in dat rijtje hoort de laatste jaren ook het gebruik van de bench thuis. Benchgebruik is niet altijd hetzelfde geweest. In de jaren ’80 deed de bench zijn intrede in met name de showwereld. De bench werd toen vooral gebruikt voor vervoer en voor het verblijf tijdens de shows. Pas later werd de bench gebruikt als middel om een hond in huis te ‘managen’.

De motivatie om tegenwoordig voor een bench te kiezen is uiteenlopend. De bench kan gebruikt worden om de hond veilig te houden en de hond een fijn slaapplekje te bieden, maar (helaas) ook vaak voor ons eigen gemak. Een hond in een bench kan ten slotte geen spullen in huis slopen of visite lastig vallen.

Omdat de bench vaak voor verkeerde doeleinden wordt gebruikt, is de bench ook een onderwerp van discussie geworden en terecht. Wij vinden het belangrijk dat de bench verantwoord wordt gebruikt. Verderop in dit artikel leggen we je stapsgewijs uit hoe je de bench op positieve wijze kunt aanleren. Foto bron: Harold van Zandvoort fotografie.

Wat is nu het echte probleem?

Opsluiting

Het echte probleem is niet de bench zelf. Het probleem is opsluiting en isolatie. Een bench met een open deurtje biedt een hond keuzemogelijkheden en vrijheid. Een open bench is niet het probleem, want deze is in principe vergelijkbaar met een mand. Een hond voor lange tijd opsluiten tegen zijn zin in is wel een probleem, en al helemaal als de bench niet op een positieve manier is aangeleerd.

Zelf kunnen kiezen

Honden vinden het prettig om zo nu en dan op een andere plek te gaan liggen vanwege de plek in de kamer, de ondergrond (hard/zacht), geluiden, licht of temperatuur. Op een dag verplaatst een hond meerdere keren van plek. Hij verhuist van de bank naar de koele keukenvloer of gaat lekker in de zon liggen in de deuropening. Bovendien zijn honden sociale dieren en slapen graag samen. Voor een hond is het prettig zelf te kunnen kiezen waar en met wie hij slaapt. Een bench met een open deurtje komt daaraan tegemoet.

Hond mag zelf kiezen

Foto: de honden van Nikky Goes mogen zelf kiezen waar ze het liefst liggen.

Deurtje open

Er zijn heel veel honden die een open bench een heerlijk fijn holletje vinden, bijvoorbeeld met een deken erover. Heerlijk rustig, veilig en donker.

Bench als vuurwerkbunker

Foto: Anouk-van-Daelen maakt op oudejaarsavond van de bench een ‘vuurwerkbunker’ met extra kleden eroverheen. Haar hond kiest er zelf voor om hier te liggen. Het geeft een veilig gevoel.

Omdenken

Veel mensen willen hun hond wel graag meer vrijheid geven, maar vinden het spannend om de bench open te laten staan. Ze zijn bang voor sloopgedrag of ongelukjes in huis. Maak daarom je huis altijd eerst ‘puppyproof‘ en bouw het alleen zijn ook goed op, net zoals je de bench stapsgewijs hebt aangeleerd. Met traphekjes of een kamerscherm kun je kostbare spullen eventueel afschermen. Je draait het dan als het ware om; de hond krijgt meer vrijheid en je stopt je kostbare spullen achter tralies. 😉

Tip:

Een webcam kan helpen bij het trainen van alleen zijn. Je kunt je hond dan op afstand in de gaten houden via je telefoon.

Bench op wielenWanneer is benchtraining handig?

Op bepaalde momenten in het leven van een hond kan een bench handig of zelfs een noodzaak zijn. Daarom vinden wij het belangrijk dat een bench wel op een positieve manier wordt aangeleerd. Het gebeurt nog te vaak dat een hond onder dwang in een bench wordt gestopt of dat de bench wordt gebruikt als strafplek.

  • Na een operatie moet een hond rusten en herstellen, soms zelfs maanden revalideren. Ook in een dierenkliniek wordt een hond na een operatie apart gelegd in een hok of bench. Nadat hij is bijgekomen van de operatie is hij nog zwak en mag bijvoorbeeld niet lopen. Dan is het handig dat je hond in een bench vervoerd kan worden en thuis ook in de bench tot rust kan komen. De bench kan ook voorkomen dat kleine kinderen of andere huisdieren de hond gaan lastig vallen en hem per ongeluk pijn doen.
  • Ook wanneer je op reis gaat (met een vliegtuig of met de auto) is een bench een veilige en soms noodzakelijke optie. Niet alleen voor het vervoer, maar ook bijvoorbeeld op de camping.
  • Bij wedstrijden en shows komt een hond vaak niet voldoende aan rust toe. Het zijn vaak drukke, lange dagen en dan is een bench met een dekentje erover fijn voor de hond. Hij kan zich dan even terug trekken in zijn eigen vertrouwde plekje en even slapen.
  • Wanneer je hond meegaat in een fietskar – een “bench op wielen” – is benchtraining ook handig. Foto fietskar bron: Calida Manu Weeda.

Kamperen met je hond
Foto: De honden van Linda Hofland gaan mee kamperen. In de tent krijgt ieder hond zijn eigen vertrouwde plek.

NVGH
Univé samenwerking met VETTS

De bench is géén strafplek

Gebruik de bench NOOIT om je hond een time out te geven of als straf. Het is verleidelijk om je hond op te sluiten als hij in jouw ogen druk of vervelend is, maar een hond onder dwang opsluiten is niet de oplossing, het kan zelfs het vervelende gedrag verergeren.

De bench moet voor je hond een veilige plek zijn en blijven! Als de bench wel als strafkamer gebruikt wordt, zal de hond de bench al snel niet leuk meer gaan vinden en ook op andere momenten niet meer in de bench willen.Verder kan het gedrag, wat jij als vervelend ervaart, toch op een ander moment weer tevoorschijn komen. Schakel eventueel hulp in van een gedragsdeskundige om te achterhalen waarom je hond zich zo gedraagt en om iets aan het probleem te doen.

Kies in huis een goede plek voor de bench

Allereerst is het belangrijk dat je kijkt naar de locatie waar de bench staat. Zet een bench in huis nooit in een looproute of op een andere drukke plek. Kies altijd voor een rustig hoekje zodat je hond zo min mogelijk last heeft van afleiding en prikkels als hij in de bench ligt, maar zorg wel dat de bench in het zicht is. Eventueel kun je er nog voor kiezen om een kleed over de bench te leggen zodat de bench een fijn ‘holletje’ wordt.

Kind bij benchLaat je hond ook met rust wanneer hij in de bench ligt. Een hond heeft recht op ten minste één plekje in huis waar hij zich veilig kan voelen en met rust gelaten wordt. Zeker met drukke kinderen in huis, is het voor een hond prettig dat hij zich terug kan trekken. Voorkom dat kinderen op de bench gaan slaan of vingers door de tralies steken, de hond kan zich hierdoor onveilig gaan voelen. Foto Hanneke Reitsma, genomen tijdens een evenement: de hond in de bench voelt zich niet veilig wanneer het onbekende kind te dicht bij de bench komt.

Een hond heeft bovendien voldoende slaap nodig om alle prikkels van de dag goed te kunnen verwerken. Bedenk dat een volwassen hond gemiddeld 12-14 uur per etmaal slaapt. Een pup 18-20 uur en een senior 16-18 uur.

Juiste formaat benchDe juiste maat bench

Kies voor aanschaf van de bench het juiste formaat. Je kunt meteen voor een formaat kiezen waar de pup straks ook in kan als hij wat ouder is of je kunt eerst met een kleiner formaat starten. Hier lees je verder in het artikel meer over.

  • een bench is passend als de hond er rechtop in kan staan,
  • zich om kan draaien,
  • en er languit (met gestrekte poten) in kan liggen.

Foto: Border Collie Kensi van Cora van Dijk ligt graag in de bench.

Hoe leer je de bench op een positieve manier aan?

Het aanleren van de bench gebeurt vooral in de puppytijd, we gaan in deze stappen daarom uit van een pup.

1. De bench leuk maken

Hoe maak je de bench leuk? De meeste pups vinden het fijn om een knuffel in de bench te hebben en uiteraard een zachte ligplek. Een kleedje uit het nest met de geur van de moeder werkt ook heel goed. Je kunt de eerste dag een paar keer op de dag wat lekkers in de bench leggen en je pup roepen om het lekkers te komen halen. Moedig hem enthousiast aan als hij de bench in stapt om het lekkers te pakken. Verder kun je ook gedurende de dag steeds wat lekkers in de bench leggen zónder dat de pup het ziet en zonder dat je hem erbij roept. Mocht hij dan uit zichzelf naar de bench lopen dan treft hij daar steeds een “verrassing” aan en dat maakt de bench snel leuk. Zorg dus dat het deurtje van de bench altijd open staat als de pup overdag rondloopt!

Slapen in de bench2. Rusten en slapen in de bench

Als je pup dit spelletje eenmaal doorheeft kun je starten met de eerste stap: leren rusten en slapen in de bench. Zodra je puppy ergens in huis in slaap valt, til je hem op en leg je hem rustig in de bench. De deur laat je open. Misschien wandelt hij dan de eerste paar keer uit de bench maar geeft niet. Laat maar lopen. Wacht tot hij weer ergens in huis in slaap valt, til hem op en leg hem weer slapend in de bench. Op een gegeven moment zal de pup realiseren dat de bench wel een heel fijn plekje is en zal zelf de keuze maken om daar te blijven liggen. Foto: Brigitte van Gestel.

3. Deurtje op een kier

Is de pup gewend geraakt aan de bench en gaat hij er nu zelf ook in liggen? Super! Dan kun je nu naar de volgende stap; het deurtje op een kier. Mocht de pup met zijn neus of poot het deurtje aantikken, dan gaat het deurtje gewoon open. Gebruik geen dwang en neem vooral de tijd!

4. Deurtje dicht

Zoals al eerder vermeld; deze stap train je voor die uitzonderlijke momenten dat je je hond tijdelijk in de bench wilt houden; voor op reis, in de fietskar, bij de dierenarts etc. Vanaf dit moment is het cruciaal dat je in de buurt blijft. Het is namelijk belangrijk dat je het deurtje weer open kan doen zodra de pup wakker wordt. Hoor je hem wat uitrekken en kreunen, loop dat meteen naar de bench toe en maak de deur open. Wacht niet tot het moment dat de pup gaat janken, piepen of blaffen dat hij eruit wil. Zorg dat je, tijdens de aanleerfase van de bench, dat moment altijd voor bent. Negatieve emoties wil je uiteraard koste wat kost voorkomen! Je kunt eventueel ook een gevulde Kong of iets anders in de bench leggen, zodat de pup iets te doen heeft.

Tip:

Zorg er wel voor dat de bench écht een fijn plekje is. Als de bank steeds wordt verkozen boven de bench dan kun je je afvragen of de bench wel op de juiste plaats staat of dat de bench niet comfortabel genoeg is.

Is de bench comfortabel?

Foto: de pup van Sharon van Wijngaarden ligt er heerlijk comfortabel bij.

Een goede benchtraining kost tijd en geduld

Je zult hier, na de komst van de pup, echt de tijd voor moeten nemen. Hoe snel het gaat is per hond verschillend en zal er ook vanaf hangen hoeveel tijd jij als eigenaar in de opbouw steekt. Het is dus van uitermate belang dat je daar de tijd voor neemt die je hond nodig heeft! Forceer dit proces nooit. Houd ook als doel dat je hond uiteindelijk los in huis moet kunnen zijn en niet zijn hele leven in een bench moet doorbrengen. Een bench is namelijk geen noodzaak, bedenk dat er talloze honden zijn die nog nooit een bench van binnen hebben gezien.

Welke bench?

De stalen draadbench is het meeste bekend. Echter reiskennels kunnen ook prima als bench gebruikt worden. Dat zijn de kennels die normaal gesproken gebruikt worden als vervoermiddel voor een hond in het vliegtuig of in de auto. De voordelen van een reiskennel t.o.v. een draadbench zijn dat hij makkelijker schoon te maken is en uiteraard ook gebruikt kan worden voor op vakantie of dierenartsbezoek. Er bestaan ook stoffen benches die je in elkaar kunt vouwen. Ideaal wanneer je de bench niet vaak nodig hebt en makkelijk kunt opbergen.

Als alternatief voor de bench kan ook een puppyren gebruikt worden. Dit geeft meer bewegingsruimte.

Puppy in puppyren

Foto: Puppy Sproet van Suzanne Rhebergen in de puppyren.

Univé samenwerking met VETTS
Univé samenwerking met VETTS

Credits

Dit artikel is geschreven door Debby van Dongen, eigenaar van Doggo.nl.

Reacties

Zie je hieronder geen reacties? Lees hier dan hoe je reacties eenvoudig kunt activeren.

Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close