Hoe vind ik een goede hondenschool?

HondenschoolWaarom naar een hondenschool?

Veel mensen vinden het niet nodig om met hun hond naar een hondenschool te gaan. Dat kunnen ze prima zelf.
En dat is uiteraard ieders keuze. Ik denk echter dat je de hond tekort doet als je besluit om niet te gaan, maar ook jezelf.

Belangrijk voor je hond

Bij de hondenschool ontmoet jouw hond veel verschillende soorten honden, allerlei formaten, kleuren en uitvoeringen. Dat is fijn, want zo leert jouw pup dat er heel veel verschillende wezens zijn die ze onderweg tegen kunnen komen en dat dit dus allemaal oké is.

Honden hebben net als mensen een persoonlijke zone en de ene hond is de andere niet. Daarnaast is het geen match om een groot hondenras met een zeer klein hondenras het maar te laten uitzoeken onderling. Door het fokbeleid zijn er zoveel verschillende soorten en maten gecreëerd, dat het voor de honden onderling soms ook lastig is om te communiceren. Bij de hondenschool kan jouw pup dus alvast kennis maken met een diversiteit aan rassen en formaten.

Alerte hond

Belangrijk voor jou

Daarnaast doe je ook jezelf tekort als eigenaar. In de afgelopen jaren is het aantal honden in Nederland drastisch gestegen en de lesmethodes zijn sterk veranderd. Daarnaast verlangen wij steeds meer van onze honden qua gedrag. De normen en waarden zijn in de afgelopen jaren bijgesteld en honden moeten het soms maar allemaal goed vinden dat iedereen aan ze zit en dat ze maar alle honden leuk moeten vinden. Niets is minder waar.

Voor jezelf is het ook weer even een opfrisser om met de opvoeding en training van jouw nieuwe hond aan de slag te gaan. Die puppyperiode is vaak allang weer vergeten na een jaar of na jaren en hoe zat het nou ook alweer.

De ontwikkelingen in de lesmethodes hebben ook niet stilgestaan. Er is echt veel veranderd. Bij de “goede” hondenschool besteden ze dus niet alleen aandacht aan de training, maar ook aan de opvoeding en de lichaamstaal van de hond. Je steekt er altijd wat van op en het is ook leuk om met andere puppyeigenaren ervaringen uit te wisselen. Niet iedereen heeft alle wijsheid in pacht en alle honden zijn verschillend.

Onze ervaring leert dat zelfs ‘ervaren’ hondeneigenaren altijd weer wat opsteken tijdens een cursus op de hondenschool. De volgende hond kan toch weer heel anders zijn dan de vorige honden die je in je leven hebt gehad.

Liesbeth Hogendoorn, hondeninstructeur: “Ikzelf als instructeur ga ook nog steeds graag met mijn pup naar een collega, omdat ik gewoon mens ben en altijd iets kan opsteken van de inzichten en lessen van anderen, want ook ik ben dan uiteindelijk gewoon puppyeigenaar.”

Keuzemogelijkheden

Als je gaat zoeken op internet, dan staan er vaak meerdere hondenscholen vermeld in jouw regio, maar hoe weet je nu welke de juiste is? Het zoeken naar een hondenschool gebeurt vaak pas wanneer de pup al in huis is. En dan ben je misschien alweer net te laat met aanmelden omdat de cursus vol zit en pas een aantal weken later weer een nieuwe start. Sommige hondenscholen hebben een zomer- en/of winterstop.

Het is dus verstandig om vóórdat je de pup ophaalt al te gaan informeren waar je terecht kan.

Daarnaast is het ook fijn als de lesmethode aansluit bij jouw wensen. Zoveel verschillende scholen en zoveel verschillende lesmethoden. Er wordt heel veel geadverteerd met de positieve lesmethode, maar wat is dat dan? De ene school hanteert een positieve lesmethode waar met behulp van voertjes wordt beloond, de andere werkt ook met een clicker. Er zijn ook scholen die volledig positief lesgeven, waar zelfs geen ‘nee’ of ‘foei’ aan te pas komt. Positief is dus ook weer een relatief begrip.

Blije hond

Oriëntatiefase: waar kun je op letten?

Lesmethode

Bij de meeste scholen is het toegestaan om een keer vooraf te komen kijken naar de lessen. Ga dan zowel een keer kijken naar een puppyles als naar een gevorderde groep. Zo kun je ook zien wat je kunt verwachten bij de desbetreffende school qua voortzetting van de training. En voel je je niet prettig bij de lesmethode die gehanteerd wordt, ga dan verder kijken.

Persoonlijke click met de instructeur

Klein advies is om niet op de gehanteerde prijzen af te gaan van een hondenschool, maar om te gaan kijken wat bij jou als persoon past en of je het goed kunt vinden met de instructeur(s). Een aantal weken les van iemand krijgen die je niet leuk vindt, is niet bevorderlijk voor je eigen humeur en een slecht humeur bevordert  ook niet in de training met je pup.

Kijk dus of de instructeur bevalt, of de lesmethode je aanstaat en of het soort cursisten wat daar komt ook bij je past. Je zit toch een aantal weken hier aan vast als je hebt betaald.

HondenschoolHondenschoolHondenschool

Contact en beleid

Hoe wordt je ontvangen op de hondenschool? Krijg je een kopje koffie, is er ruimte om vragen te stellen, hoe word je persoonlijk benaderd en past dit bij jou? Is er de mogelijkheid om een lesje mee te draaien of zit je meteen aan een aantal lessen vast? Hoe gaat de hondenschool om met het afzeggen van een les? Kun je deze inhalen of ben je die kwijt? Het kan zomaar voorkomen dat je zelf of je hond een keer ziek is en je niet deel kan nemen aan de hondentraining. Hoe soepel of star is het beleid hierin.

Omgang met cursisten en honden

Hoe gaan de instructeurs met de honden en met de cursisten? Is dat respectvol of heb je er een naar gevoel over. Laat vooral je eigen gevoel en wensen meespelen. Het is zo jammer als je vastzit aan een pakket lessen en je er niet op je gemak voelt of ziet dat jou hond dit niet trekt. Is er ruimte voor verschillende soorten honden? De ene hond leert nu eenmaal sneller dan de andere hond en hoe gaat men hiermee om? Moet je maar gewoon meedraaien en het uitzoeken of krijg je juist extra begeleiding hierin.

Locatie en veiligheid

Waar wordt er getraind? Is het een plek die voor jou goed te bereiken is en hoe ziet de trainingslocatie eruit? Sta je aan een drukke weg, is er dan een omheining aanwezig of wat voor andere oplossingen zijn daar bedacht voor de veiligheid van jou en je hond. Sta je elke les op hetzelfde veld of is er variatie in locatie? Is er voldoende ruimte om de honden en de eigenaren onderling de ruimte te geven? Sta je met 1 groep op een veld of met meerdere groepen en hoe wordt een en ander dan geregeld? Niet iedereen is handig met een lijn en er kan altijd een keer een hond losschieten.

Samenstelling cursussen

Welke onderdelen zitten er in de training? Wordt er vooral getraind op gehoorzaamheid en vaste oefeningen of wordt er ook iets gedaan met socialisatie, omgevingsfactoren en het bewegingsapparaat van je hond. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld balans en coördinatie. En vind je het vooral belangrijk dat je hond commando’s op kan volgen of wil je meer een samenwerkingsverband aangaan met je hond?

Wat is het aanbod van de hondenschool die je kiest? Kun je na de puppycursus nog verder en bieden ze cursussen aan die jou aanspreken. En passen de cursussen wel bij jouw hond? De ene hond is actiever dan de andere.

Stel er wordt op de hondenschool gewerkt met een clicker en je hebt bijvoorbeeld maar 1 arm of je bent niet goed in timing. Kan de hondenschool je dan helpen om op een andere manier toch te kunnen trainen met je hond? Zit je in een rolstoel of ben je slecht ter been, dan is het geen optie om op een oneffen grasveld te trainen. Hoe creatief is de instructeur en hoe wordt je begeleid?

Ervaring van anderen

Praat ook eens met de cursisten die daar al les krijgen en kijk voor jezelf of je daarmee aansluiting kan vinden. Vraag en inventariseer voordat je je vastlegt en betaalt.

Wel of geen lidmaatschap?

Past het bij je om lid te worden van een vereniging of wil je gewoon een cursus volgen en vrij zijn in je keuze na elke cursus. Hiermee doel ik op scholen die lidmaatschapsgeld vragen, waardoor je elk jaar een vaste bijdrage betaald. De eeb wil graag lid worden van een vereniging en de ander wil liever onafhankelijk zijn hierin.

Blije hond

Thomas
NVGH

Positief opleiden of werken met correcties

Er zijn verschillende manieren om een hond iets te leren.

  • Bij een hondenschool waar positief wordt getraind, belonen ze vaak met voer en spel voor het gewenste gedrag van de hond. Er wordt bij deze scholen helemaal niet gecorrigeerd, dus ook niet met een “nee, foei of euh euh”.
  • Bij een hondenschool waar met correcties wordt gewerkt wordt er gestraft voor ongewenst gedrag van de hond. (Een ruk aan de lijn en een “nee of foei” is dus ook een correctiemiddel. Omdat we vaak alleen de lijflijke straffen met slipketting of prikbanden in ons hoofd hebben als het om corrigeren gaat, staat men daar niet zo snel bij stil.)
  • En er zijn hondenscholen die, zoals we dat in hondenland noemen, cross over trainen. Dat wil zeggen dat er met correcties wordt gewerkt en dat de hond daarna wordt beloond voor gewenst gedrag.

Vinden honden dit een leuke hondenschool?

Als je langs gaat bij een hondenschool let dan op het gedrag en de lichaamstaal van de honden.
Hebben de honden plezier?

Het voordeel van werken op de positieve manier, is dat de hond het leuk vind om met het baasje samen te werken. Dat kun je al heel snel in de lichaamshouding van de hond terugzien. Oortjes alert naar voren gericht, breed kwispelende staart, rechte en alerte lichaamshouding en heldere vragende ogen naar de baas gericht.

Lichaamstaal bij honden

Honden die met correcties worden getraind kun je vaak herkennen aan de stress-signalen; de oortjes plat naar achter gericht, gedrukte en lage lichaamshouding, staart laag en traag kwispelend en ogen wegdraaiend van de baas om confrontaties te vermijden.

Lichaamstaal bij honden

Illustraties: Lili Chin – www.doggiedrawings.net

Nu is hondentaal een hele complexe taal en kan het best zijn dat er andere of gecombineerde signalen zichtbaar zijn, maar dit is even een grove schets van algemeen gedrag. Een hond die graag met de baas samenwerkt is dus ook met een ontspannen houding en bezig met die baas.

Een ander nadeel van het werken met correcties, is dat sommige honden hier juist angstig of agressief van worden. Agressie naar de baas toe gericht of naar andere leden van het gezin zijn geen uitzondering hiervan. Ook kan een hond onnodig stress ervaren door deze manier van trainen, waardoor onvoorspelbaar gedrag wordt veroorzaakt. Het is zeer hondafhankelijk hoe een hond reageert op druk veroorzaakt door het geven van correcties, net zo goed als de ene mens beter tegen kritiek kan dan de ander.

Vooral belangrijk dus om goed door te vragen bij een hondenschool en/of om te gaan kijken hoe er wordt lesgegeven en hoe de honden erbij lopen. Luister naar je onderbuik gevoel. Als het niet goed aanvoelt, kies er dan niet voor.

Lees in dit artikel van de Hondenbescherming hoe het NIET moet

Gecertificeerde instructeurs

Een goede hondenschool zorgt er voor dat de instructeurs gecertificeerd zijn om les te geven en ook regelmatig bijscholen, zodat zij ook op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen in hun vakgebied. Kijk eens op de website van de betreffende hondenschool naar de scholing van de instructeurs en de ervaring die zij hebben.

En dan nog… een instructeur met 30 jaar ervaring hoeft geen ‘goede’ instructeur te zijn en iemand die net de opleiding heeft afgerond hoeft geen ‘slechte’ instructeur te zijn. Het blijft mensenwerk. En alle mensen zijn verschillend.

Instructeurs kunnen hun certificering behaald hebben via verschillende opleidingsinstituten. Bekende instituten in Nederland zijn o.a. Dogvision, MGA | Edupet, Tinley en Annorlunda Kynologisch Kenniscentrum. Voor een compleet overzicht kun je hier kijken.

Naast deze voornamelijk theoretische opleidingen is het heel belangrijk dat er voldoende praktijkervaring is opgedaan. Soms zijn instructeurs daarnaast ook nog aangesloten bij een overkoepelende beroepsorganisatie, zodat ze ook na het behalen van de nodige papieren de kennis op peil blijven houden naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van hondentraining.

De opleiding tot instructeur bestaat bij alle opleidingsinstituten uit meerdere modules. Een gecertificeerde instructeur heeft dus meestal meerdere certificaten behaald. Bij de MGA | Edupet bijvoorbeeld zijn het 3 modules die worden gevolgd en zijn er dus 3 certificaten te behalen.

Puppy: 7 weken tot 4 maanden

Ben je beland met je pup in een puppyklasje, dan hoort daar een instructeur te staan die ruime ervaring heeft en overzicht kan houden op de verschillende pups en eigenaren. Er wordt ook vaak gesteld dat de meest ervaren instructeur de puppyklas lesgeeft. Dat is niet voor niets. Juist in die allereerste weken is het verschrikkelijk belangrijk dat puppy’s geen slechte ervaringen krijgen en met een trauma voor het leven gebrandmerkt zijn.

Veilig samen spelen en voorkomen van trauma

Als de puppy’s mogen spelen na afloop, hoe gaat dit dan? Is er voldoende toezicht of moeten ze het maar uitzoeken. En weet dat het geen match is om een Berner Sennen pup te laten spelen met een Chihuahua. Maar ook de zelfverzekerde pup laten spelen met een angstige pup kan een trauma voor het leven opleveren. Een trauma oplopen tijdens de puppytijd kan een hond brandmerken voor de rest van zijn leven. Er zijn hondenscholen die meerdere instructeurs hebben staan bij een puppycursus, zodat iedereen de aandacht kan krijgen die ze nodig hebben.

Puber: 4 maanden tot een jaar

Sommige mensen houden het na de puppycursus wel voor gezien en denken dat dit meer dan voldoende is geweest qua training. Let op!, want nu begint het opvoeden pas. De hond komt in de puberteit. Ongewenst gedrag zorgt er in deze maanden voor dat veel puppyeigenaren gedesillusioneerd raken in het hebben van een hond. Dan is het dus juist belangrijk om extra tijd en geld te besteden aan een cursus, waarin je ook hierin goed begeleid wordt. Deze investering verdient zich makkelijk terug. Want een goede band hebben met je hond, die naar je luistert is toch veel fijner dan een ongeleid projectiel die zijn eigen gang gaat en waar wellicht te zijner tijd een gedragstherapeut aan te pas moet komen, die veel meer berekent dan wat je betaalt voor een cursus op de hondenschool.

Ook in de cursus die volgt op de puppycursus is het van belang dat het nog steeds bij je past. Wat zijn de eisen om door te stromen naar een vervolgcursus, moet er examen worden afgelegd? Wil je wel examen doen en wat zijn de mogelijkheden erna.

De jonge hond komt in de puberteit terecht en het gebeurt nog zeer regelmatig dat er dan pas wordt besloten om een cursus te gaan volgen, want nu luistert de hond ineens niet meer. Nu vertoont hij ineens ongewenst en ongepast gedrag. Eigenlijk heb je dan de meest belangrijke periode al gemist. Want juist in de eerste maanden is het van belang dat je aan de slag gaat met je hond om duidelijkheid te creëren tussen jou en je hond.

HondenschoolHondenschoolHondenschool

Volwassen hond: een jaar en ouder

Sommige honden zijn volwassen op een leeftijd van 14 maanden tot 18 maanden, maar er zijn ook hondenrassen waarbij de puberteit tot 2 jaar of zelfs 3 jaar duurt. Wat is er dan fijner, dat je bij je hondenschool nog steeds terecht kan voor ondersteuning en begeleiding hierin.

Prijs / Kwaliteit

Prijzen en kwaliteit verschillen nogal eens onderling. Ga niet altijd zomaar af op de prijs, niet elke cursus is dezelfde. De kwaliteit is wel degelijk belangrijk hierin. Je wilt immers een hondenleven lang plezier beleven van je viervoeter. Weeg dus goed af wat je wensen zijn, goedkoop is vaak duurkoop.

Ook instructeur zijn is een vak. Iemand die als instructeur zijn vak uitoefent en dus moet leven van deze inkomsten zal waarschijnlijk een hoger tarief hanteren, dan iemand die dit als hobby naast een baan doet. Uiteraard mag je dan ook voor dit hogere tarief wat meer kwaliteit en kunde verwachten. En voor een kind kies je ook een goede opleiding uit, waarom dan niet voor je hond?

Het zijn allemaal keuzes die voor jou als puppyeigenaar een rol kunnen spelen. Het is daarom soms nog niet zo makkelijk om een juiste keuze te maken. Weet wel dat je altijd een keuze hebt en mocht het toch niet bevallen op de huidige hondenschool, dan kun je altijd je blik verruimen en kijken wat wel bij jou past. Het is vooral belangrijk dat je een hondenleven lang plezier kan beleven aan je nieuwe huisgenoot en de investering die dit vergt in de eerste maanden is echt je investering waard.

In de media

In deze video wordt getoond hoe op een positieve manier iets kan worden aangeleerd. Kijk naar de houding van de hond en de samenwerking.

Univé samenwerking met VETTS
Univé samenwerking met VETTS

Tot slot

Kynologisch GedragsCentrum DelphiDit artikel is geschreven door Liesbeth Hogendoorn. Liesbeth is gediplomeerd en gecertificeerd hondeninstructeur en oprichter van Kynologisch GedragsCentrum Delphi

Reacties

Zie je hieronder geen reacties? Lees hier dan hoe je reacties eenvoudig kunt activeren.

Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close