Samen met je hond op pad
De zomerperiode is bij uitstek de periode om er met zijn allen op uit te gaan. Om buiten leuke dingen te doen. En natuurlijk gaat de hond dan gezellig mee! Een middag op het terras mensen kijken, een dag naar het strand, naar de kermis, naar de jaarmarkt, de tuinfair, het foodfestival, de braderie en als afsluiter naar de hondenplons in het zwembad. Echt een super leuke zomer samen! Of toch niet? Vindt jouw hond dit eigenlijk allemaal wel net zo leuk als jij? Hoe weet je dat? En hoe ga je er dan mee om?
Foto (Sabrina den Hartog): Hond wil uit het zwembad, maar de kant is te hoog. Heeft deze hond het naar zijn zin?
Wat vinden honden leuk? En is dat hetzelfde als wat wij leuk vinden?
Van nature zijn er een viertal dingen die honden leuk vinden. De mate waarin ze iets leuk vinden kan door ras aanleg, ervaringen, leeftijd en karakter van de hond per hond iets verschillen maar over het algemeen worden honden erg blij van:
En dat samen doen met anderen, met jou, maakt het helemaal een feest!
Dat samen klopt dus wel als je hem meeneemt naar de braderie. En wat maakt de braderie nog meer leuk voor je hond? Er is eten in overvloed, maar je hond mag er geen hap van nemen. Naast etensgeurtjes zijn er genoeg andere interessante luchtjes waar je hond graag aan snuffelt. Denk aan de kruizen van de mensen die voor je lopen en de inhoud van de tassen die ze bij zich hebben. En natuurlijk ook gewoon de kraampjes en de straat op zich, zoveel mensen zoveel geuren. Een waar geurparadijs!
De kans is alleen groot dat je hem waarschijnlijk net meeneemt naar het volgende kraampje als hij halverwege het lezen van het vorige geurbericht is. En ook de mensen voor je worden niet zo blij van een snuffelende hond. Dus hou je hem maar kort bij je en komt er van snuffelen weinig voor je hond. En rennen en spelen? Tja dat doe je nou eenmaal niet op een braderie dus ook daarmee heeft je hond even pech. Op een braderie vraag je dus eigenlijk aan je hond om alle dingen die hij van nature leuk vindt niet te doen. Het enige pluspunt voor hem is dat jullie samen zijn.
Daarnaast zijn er ook een aantal dingen op een braderie te vinden die honden van nature echt niet leuk vinden. Bijvoorbeeld mensen die in hun persoonlijke zone komen en die het dan ook nog even nodig vinden om hem een klopje op zijn hoofd te geven, onverwachtse harde geluiden en de rukjes die jij aan de riem geeft om hem ergens mee naar toe te nemen. Misschien dus toch niet zo leuk als het vooraf leek.
Hondenplons
Een ander voorbeeld is de jaarlijkse hondenzwemdag als afsluiting van het buitenzwemseizoen. Dit wordt speciaal voor honden georganiseerd, dus dan zal het toch ook wel leuk zijn voor de hond.
Foto (Bianca Klootwijk): Laat je hond zelf kiezen of hij in het water wil gaan. Heb geduld en kijk het even aan. Wil je hond niet? Prima! Ga niet forceren, omdat jij vindt dat hij het leuk moet vinden.
Iets waar je misschien niet direct bij stil staat is dat ook honden moeten leren zwemmen en dat niet alle honden, door hun lichaamsbouw of vachtstructuur, kunnen zwemmen. Een Mopshond, Franse Bulldog of Engelse Basset kun je best meenemen naar een zwemfestijn, maar deze kunnen door hun lichaamsbouw niet zwemmen. Het water in is voor hun dan ook een No-Go! En pup die nog moet leren zwemmen doe je ook geen plezier met het zwemfestijn. Die wil liever eerst op een rustig plekje zijn zwemslagen oefenen. Daarnaast kunnen sommige honden fysiek best wel zwemmen maar vinden ze zwemmen gewoon niet leuk.
Foto (Sabrina den Hartog): kopje onder…
Hetzelfde geldt voor de drukte die je kunt verwachten. Sommige honden vinden een hele groep honden fantastisch, anderen zijn liever wat meer op zichzelf. Je kunt er vanuit gaan dat als je hond het niet leuk vindt om op het uitlaatveld tussen veel andere honden te lopen, hij ook niet blij wordt om met zoveel andere honden tegelijk in het zwembad te liggen. Dus zelfs iets wat speciaal voor honden georganiseerd wordt hoeft niet per definitie leuk te zijn voor jouw hond.
Betekent dit dan dat niemand meer naar een zwemfestijn kan gaan? Natuurlijk niet! Wat wel belangrijk is, is dat je goed kijkt naar wat jouw hond leuk vindt en of je jouw hond er dus een plezier mee doet. Hetzelfde geldt natuurlijk voor alle andere situaties. De ene hond zal iets wel leuk vinden en de andere niet.
Laten wennen aan nieuwe situaties
Of een hond iets leuk vindt hangt, naast zijn karakter, ook af van de ervaringen die een hond heeft opgedaan in vergelijkbare situaties.
De ene hond is in aanleg, of door gebrek aan socialisatie, wat angstiger dan de andere hond. Als je een hele angstige hond hebt kun je je afvragen of je sommige dingen wel moet willen. Net als mensen hebben honden hun eigen grenzen en hun eigen comfortzone. Die kun je door goede training en zorgen voor goede associaties wel iets oprekken, maar tot hoever dat kan ligt ook aan het karakter van de hond.
Foto boven (Mylene Wognum): Deze situatie is nieuw voor de hond. Laat hem rusten wennen en zelf het tempo bepalen.
Bij sommige honden zie je wel dat ze iets willen, ze zijn er nieuwsgierig naar, maar ze durven het nog niet. Door deze honden met geduld en in rust aan de situatie te laten wennen, door prikkels langzaam op te bouwen, door niet gelijk te veel te willen. En er door middel van voer- en of spelbeloning voor te zorgen dat de hond er een positieve associatie mee krijgt, kun je je hond helpen om zijn nieuwsgierigheid zijn angst te laten overwinnen.
Dwing niet
Dwing je hond niet, geef hem de keuze om iets wel of niet te doen. Je kunt een hond tenslotte, net zo min als een mens, dwingen om iets leuk te vinden. Hoe meer dwang je gebruikt, hoe minder leuk de hond het zal gaan vinden. Je hebt kans dat de hond het uiteindelijk óf wel doet, omdat hij gaan andere uitweg ziet, óf een keer heel duidelijk, door letterlijk van zich af te bijten, laat weten dat hij er echt niet van gediend is!
En dat is toch niet de insteek. Het idee is om iets te doen wat voor beiden leuk is! Foto boven (Saskia Weijman): zelf laten ontdekken.
Foto (Sabrina den Hartog): De sporen van een worsteling zijn nog zichtbaar…
Hoe herken je het wanneer je hond iets niet leuk vindt?
Een vaak gehoorde kreet is “let op de signalen van je hond” alleen waar moet je dan op letten? Hoe kun je zien of je hond iets niet leuk vindt?
Honden geven door middel van hun lichaamstaal aan wat ze ergens van vinden. Ze geven het aan als ze iets leuk vinden, maar ook als ze iets niet leuk vinden. Als een hond iets niet leuk vindt zal hij 1 of meerdere stress-signalen laten zien.
Stresssignalen zijn onder andere:
- Gapen (terwijl de hond niet moe is)
- Tongelen (snel de lippen aflikken zonder dat er voedsel op zit)
- Wegkijken of de kop wegdraaien
- Oogwit laten zien
- Trillen
- Hijgen
Je hond geeft deze signalen zodat je hier op kunt inspelen. Het is zijn manier om te communiceren. Hij geeft jou hiermee aan wat hij ergens van vindt zodat jij daar op kunt inspelen.
Foto’s (Sabrina den Hartog): let op stress-signalen zoals extreem blaffen, oogwit laten zien, gefronste blik. Deze honden hebben het niet naar hun zin.
Als het laten zien van stress signalen, in de ogen van de hond, niet helpt heb je grote kans dat de hond zelf gaat proberen om uit de situatie te komen. Bijvoorbeeld door achteruit te deinzen of hard weg te willen rennen. Of door te bevriezen, “in de ankers gaan”, om zo te voorkomen dat hij dichterbij hoeft te komen bij datgene wat hij spannend vindt.
Als dit gebeurt, is het voor jou tijd om te bedenken dat wat je op dat moment van je hond vraagt voor hem niet leuk is. En is het aan jou om te zorgen dat je de situatie voor je hond wel aangenaam maakt.
Wel of niet doen?
Voordat wij iets met de hond gaan ondernemen is het dus handig om ons af te vragen in hoeverre hetgeen wij willen gaan doen past bij de natuurlijke aanleg, het karakter en de ervaringen van de hond. Kan de hond het, zou de hond het leuk vinden, wat kunnen wij doen om het voor de hond leuk te maken en wat is ons alternatieve plan als blijkt dat de hond het toch niet zo leuk vindt.
Geef hem de ruimte om niet mee te hoeven doen en neem hem mee uit de situatie als je merkt dat het hem teveel wordt. Oftewel wees je bewust van de signalen die je hond je geeft en handel daarnaar. Heel veel plezier samen!!
Credits
Dit artikel is geschreven door Judith Zwaan van Honden in Balans.