Hoe kun je vechtende honden stoppen?

Bezorgdheid

Bij Doggo.nl ontvangen we regelmatig berichten van bezorgde hondenbezitters. Mensen maken zich zorgen over de veiligheid van hun hond. Menig hondeneigenaar heeft meegemaakt dat zijn hond werd aangevallen door een andere hond. Ook in de media verschijnen helaas met regelmaat berichten van honden die aangevallen zijn door andere honden en ernstig gewond zijn geraakt.

Foto Regionale Dierenambulance Bollenstreek e.o.: Baloe, een blonde Labrador van 8 jaar, liep los op het strand toen deze door een andere hond werd aangevallen. De eigenaar van Baloe heeft Baloe onder de andere hond vandaan moeten trekken, terwijl de eigenaar van de andere hond toe stond te kijken. Baloe is met de dierenambulance naar de dierenarts gebracht en is daar behandeld. Baloe heeft de aanval gelukkig overleefd. We wensen Baloe en zijn baasjes veel sterkte toe!

Mocht het jou en je hond overkomen, dan kun je met de tips in dit artikel hopelijk de schade beperken.

  • Hoe kun je een gevecht voorkomen om je hond te beschermen?
  • Wat zijn de signalen?
  • Hoe kun je een gevecht stoppen voor het te laat is?

Wat is een gevecht?

Ook honden kunnen af en toe flink tegen elkaar snauwen en chagrijnig doen. Ze zijn dan prikkelbaar en kunnen niet veel van de ander verdragen. Het is voor ons niet prettig om honden naar elkaar te zien grommen of uithalen. Een ruzie kan heftig overkomen, maar ook weer gauw voorbij is.

Ian Dunbar: Most dogs have frequent disagreements and arguments, and on occasions resort to scrapping noisily, but only extremely rarely does one dog severely harm another. Whereas it is unrealistic to expect dogs never to squabble, it is perfectly realistic to raise and train dogs to never hurt each other when fighting.

Gerdine van der Linden: Vaak zijn veel gevechten een hoop herrie met geen tot weinig schade en voorbij in enkele seconden. Dan is het een kwestie van je hond bij je roepen en weg te gaan. Let wel op, dat je de wandeling positief afsluit. Straffen heeft geen zin. Laat de hond veel snuffelen om de schrik te laten wegzakken. En thuis een goed bot om even bij te komen.

Een ruzie tussen honden is zo voorbij, maar bij een gevecht waarbij honden elkaar niet meer loslaten is de afloop anders. De schade kan enorm zijn, zeker als de een de ander bijvoorbeeld bij de keel heeft gegrepen.

Gevecht voorkomen tijdens het wandelen

Het kunnen lezen van lichaamstaal bij honden is essentieel. Wees altijd alert als je in een omgeving bent met loslopende honden en zorg ervoor dat je hond in jouw nabijheid blijft, want als je hem uit het oog verliest en hij dan wordt aangevallen, dan ben je misschien te laat met ingrijpen. Zie je tijdens een wandeling een hond die fixeert op jouw hond? Heeft de andere hond een verhoogde houding, een gespannen lijf, een gespannen staart en rechtopstaande haren op zijn rug? Haal je hond dan zo snel mogelijk uit de situatie. Je kent de andere hond niet en de signalen duiden erop dat hij mogelijk iets van plan is. Geen risico nemen dus.

Arvid van Putten: Ik zie regelmatig dat mensen al bellend hun hond uitlaten. De hond weet dit en gaat zijn eigen weg. Veel problemen kunnen voorkomen worden door de telefoon gewoon in de zak te laten. Ook het checken van apps valt onder de categorie bellen.

Komt er een hond op jou en je hond afgestormd?  Ga tussen beiden staan en probeer het (oog)contact tussen de honden te blokkeren. Het kan helpen jezelf groot te maken, desnoods met je armen omhoog, en de andere hond met indringende, luide stem weg te sturen. Wat ook kan helpen is om voertjes op de grond te strooien voor de aankomende hond. Als hij deze gaat opeten, geeft dat jou wat tijd om met je hond vertrekken. Dit werkt echter alleen bij een hond met lage motivatie om te vechten. Een hond die er echt voor wil gaan, laat zich helaas niet afleiden en zal helaas op zijn doel afgaan.

Spelende honden

Spel tussen honden kan omslaan in agressie. Beëindig het spel zodra je spanning ziet ontstaan tussen de honden.

MuilkorfIs jouw hond een vechtersbaas?

Betreft het jouw hond die vaak een gevecht start? Neem dan de verantwoordelijkheid en houdt hem aangelijnd en leer je hond desnoods een muilkorf aan voor die situaties waar het eventueel mis kan gaan. Het is raadzaam de hulp van een gedragstherapeut in te schakelen om met dit probleem aan de slag te gaan.

Univé samenwerking met VETTS
Univé samenwerking met VETTS

Gevecht binnenshuis voorkomen

Meerdere honden in één huishouden die regelmatig vechten vergen veel management. Patricia Spee, gedragsdeskundig heeft een aantal tips:

  1. Inschakelen van een gedragstherapeut om probleem aan te pakken.
  2. Honden apart en kalm begroeten zonder veel ophef.
  3. Apart eten geven, zodat er geen strijd over voer ontstaat.
  4. Geen opwinding veroorzaken tussen beide honden. Vooral bij trek- en stoeispelletjes oppassen en deze apart doen, uit het zicht- en hoorveld van elkaar.
  5. Geen van beiden straffen als de ander in de buurt is, de ander kan namelijk besluiten een handje te helpen en een gevecht beginnen.
  6. Bij in en uit de deur lopen, opletten met langs elkaar lopen voorkom spanningen.
  7. Stuur geen hond van een plek, terwijl de andere hond zich in de looproute bevindt. Ook dan kan een gevecht beginnen.

Verder is het van essentieel belang om te zorgen voor voldoende beweging en ontspanning. Ga lekker veel wandelen en geef je honden mentale uitdaging. Laat ze ook apart slapen en rusten na iedere activiteit.

Tip van Arvid van Putten: Als je honden hebt die in huis vechten, laat ze dan ook daar altijd een halsband om houden. Op die manier kan je veel makkelijker ingrijpen wanneer dat nodig is zonder dat je zelf in gevaar komt.

Jouw veiligheid

Tussen twee vechtende honden springen brengt veel risico’s met zich mee. Vaak worden de mensen die dit doen zelf ook gebeten, dus denk hier niet te licht over. Het is een risicovolle aangelegenheid waarbij jij ook behoorlijk gewond kan raken, waarmee de situatie alleen maar verergert.

Tips om een gevecht te beëindigen

Ten eerste is het belangrijk te realiseren dat er niet één pasklaar recept bestaat om honden uit elkaar te halen tijdens een gevecht. Het hangt van veel factoren af. Iedere hond is een individu dus iedere hond zal anders op een bepaalde interventie reageren. Ook de situatie is bepalend. Kennen de vechtende honden elkaar? Wat is de aanleiding van het gevecht? Waar vindt het gevecht plaats, thuis of in het park? Is het slechts en schermutseling of een gevecht om te doden? Zijn de honden al dan niet aangelijnd?

Onderstaande handelingen zijn dus slechts tips.
Bekijk het per situatie, welke middelen jij op dat moment kunt inzetten.

Ruimte geven

Majori Meijer: Geef vechtende honden ruimte. Indien de honden aangelijnd zijn: riemen loslaten, dit met name ook voor je eigen veiligheid!

Indien het een gevecht binnenshuis betreft, creëer dan indien mogelijk een vluchtroute (deur open zetten) zodat een van de honden kan vluchten naar een andere kamer als hij daar behoefte aan heeft.

Rustig blijven

Ga niet staan schreeuwen. Zorg ervoor dat eventuele omstanders ook rustig blijven. Paniek en geschreeuw kunnen het gevecht alleen maar aanwakkeren. Ga ook niet schoppen of op de honden inslaan, want daarmee verhoog je waarschijnlijk het adrenaline level en wakker je het gevecht alleen maar aan.

Gerdine van der Linden: Een van de belangrijkste dingen tijdens hondengevechten is dat je nooit geweld inzet. Geweld lokt geweld uit. Ga je de honden schoppen of slaan, dan zullen deze harder vechten en steviger vasthouden. Het werkt dus volledig averechts. Nooit doen!

Ingrijpen zonder aanraken

  • Indien het gevecht van milde aard is, een schermutseling, kan het soms helpen wanneer je wegloopt van de honden. Honden voelen zich vaak gesteund door hun baas. Zodra je wegloopt, valt die steun weg en komt je hond achter je aan.
  • Ook kan het in dergelijke gevallen helpen door je stem te verheffen (STOP!) of door de honden te laten schrikken. Je kunt een jas, deken of een emmer water over de honden gooien zodat ze gedesoriënteerd raken en loslaten.

Fysiek ingrijpen

* * * Zelfs voor ervaren professionals is dit gevaarlijk om te doen! Begin er dus niet zomaar aan! * * *

  • Als het gevecht gepaard gaat met veel agressie en de honden elkaar niet loslaten dan kun je fysiek ingrijpen om de schade te beperken en misschien zelfs een hondenleven redden. In je eentje twee of meerdere vechtende honden uit elkaar halen is erg gevaarlijk. Zorg ervoor dat je hulp krijgt, zodat je ieder één hond kunt grijpen.
  • Het minste risico loop je wanneer je de hond bij de achterzijde grijpt. Aangeraden wordt om beide achterpoten op te tillen. Je moet snel handelen, achteruit lopen en eventueel omdraaien zodat de hond de andere hond niet meer ziet en ook geen kans krijgt om jou te bijten.
  • Is het te gevaarlijk om de hond met je handen te pakken, probeer dan een riem onder de buik heen halen (bij de liezen) en omhoog trekken.

Ga niet aan de hond trekken als deze zich heeft vast gebeten in de andere hond. Hiermee vergroot je de schade bij de andere hond!

Gerdine van der Linden: Als je de honden aan de halsband uit elkaar wilt trekken, doe dit dan bij beide honden tegelijk. Doe je dat niet dan is de kans dat je gebeten word het grootst.

Schade beperken

Heeft een hond de andere hond vast en begint hij te schudden, probeer dan de kop van de bijtende hond stil te houden zodat hij niet kan schudden.

Breakstick

Heeft een hond zich zo hard vast gebeten in een andere hond, dan kun je een stok of stang gebruiken en deze tussen de kaken wrikken. De stok dien je aan de zijkant van de bek, bij de mondhoeken naar binnen te forceren, zodat deze aan de andere kant weer naar buiten komt. Draai de stok vervolgens zodat de kaken open gaan en de hond loslaat.

Noodgreep

Dit betreft geen diervriendelijk oplossing, dus zet dit niet klakkeloos in. Dit is alleen als laatste redmiddel in te zetten! Je kunt de keel van de bijtende hond dichtknijpen zodat hij flauw valt. Je kunt ook aan de halsband draaien zodat je de luchtpijp dicht knijpt. Let goed op, want je wilt de hond niet doden of een hersenbeschadiging laten oplopen. Zodra de hond iets verslapt en/of loslaat, kun je de hond wegtrekken van de andere hond.

De honden zijn uit elkaar. Wat nu?

Zodra je de honden uit elkaar hebt gekregen, niet meer loslaten en meteen aanlijnen. De kans is groot dat de honden weer als magneten op elkaar klappen. Zorg ervoor dat ze niet meer naar elkaar toe kunnen. Controleer beide honden op verwondingen en breng ze indien nodig naar de dichtstbijzijnde dierenkliniek.

Conclusie

Patricia Spee: Resumerend het is altijd beter om spanningen vooraf op te merken en losloopregels in acht te houden zodat escalaties voorkomen worden. Als het dan toch fout dreigt te gaan probeer zo snel mogelijk te acteren en met stem in te grijpen. Vooral bij honden die goed gehoorzamen naar hun baas lukt dat. Bij honden die vechten als hobby hebben gaat het helaas vaak meteen mis en is het splitsen en vaak fixeren en loswrikken.

In de media

In dit filmpje zie je de lichaamshouding en de spanning bij beide honden. Dit kan escaleren in een gevecht. De honden opsplitsen en/of het bot wegnemen zou een oplossing kunnen zijn.

Thomas
Univé samenwerking met VETTS

Credits

Dit artikel is tot stand gekomen met tips van hondenprofessionals op Facebook. Met name dank aan onderstaande gedragstherapeuten voor hun input:

Reacties

Zie je hieronder geen reacties? Lees hier dan hoe je reacties eenvoudig kunt activeren.

Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close