Golden Retriever

Golden RetrieverGolden Retriever: een gouden hond met goed humeur

De Golden Retriever wordt gezien als de familiehond bij uitstek. Een goed gesocialiseerde en opgevoede Golden Retriever is met recht een gouden hond, zowel letterlijk als figuurlijk. Maar ook de Golden wordt dit, in tegenstelling tot wat er wel eens gedacht wordt, niet vanzelf! Foto bron: Dog Experience.

Voorouders

Alle Retrievers delen min of meer dezelfde voorouder, de Lesser Newfoundlander. Deze hond kwam voor in Newfoundland, waar hij voornamelijk werd gebruikt voor het waterwerk, maar over zijn herkomst zijn de meningen verdeeld. Volgens de één kwamen deze honden oorspronkelijk uit Europa, volgens de ander waren het Indiaanse honden en dus uit Amerika afkomstig. Nazaten van de Lesser Newfoundlander werden ofwel in hun eigen gebied reeds gekruist met diverse Spaniels, of kwamen in Engeland terecht en werden daar met Spaniels en Setters gekruist. Op die manier ontwikkelde zich in veel streken een eigen Spanielsoort, die als hulp bij de jacht werd gebruikt.

Golden RetrieverOp het continent waren de jachthonden van alle markten thuis. Ze moesten het wild opsporen en aanwijzen en na het schot opzoeken en apporteren. In Engeland wilde men echter voor iedere taak een gespecialiseerde hond. Dus gebruikte men Pointers om het wild aan te wijzen en Spaniels om het geschoten wild te halen. Met de invoering en verbetering van het jachtgeweer begon men andere eisen aan de honden te stellen. De afstand tot het aangeschoten wild werd groter en men had honden nodig met een goede neus, die in staat waren het wild over grotere afstanden op te zoeken en te apporteren en die niet bang waren voor een zwempartij. Om dat doel te verwezenlijken begon men Spaniels te kruisen met diverse andere honden, waaronder de Ierse Setter en de Bloedhond.

Lord Tweedmouth

Lord TweedmouthVanaf de tweede helft van de negentiende eeuw is er vrij veel bekend over de ontwikkeling van de Golden Retriever. Dit is te danken aan een van de graven van Ilchester, die een nauwkeurige registratie over het ontstaan van deze honden uit de familiearchieven opdiepte.

In 1865 kocht Lord Tweedmouth in Brighton een gele Retriever, geboren uit zwarte honden. Deze hond, Nous genaamd, werd gepaard aan een inmiddels uitgestorven ras, de Tweed Waterspaniel, die leverkleurig en langkrulharig was. Hun nakomelingen waren goudgeel en vormden de basis voor de latere Golden Retriever. Door de toenmalige ‘Yellow Retriever’ te kruisen met de Labrador Retriever, de Flatcoated Retriever, de Ierse Setter, de Tweed Waterspaniel en een drupje Bloedhond, wist Lord Tweedmouth het uiteindelijk te brengen tot de huidige Golden Retriever. In 1913 kreeg het ras officiële erkenning, tot die tijd werden ze op shows uitgebracht als Flatcoated Retrievers met een afwijkende kleur.

Golden Retrievers

NVGH
NVGH

Golden Retriever in het kort

Land van herkomst Engeland
Vroegere taak jachthond
FCI-rasgroep groep 8 (Retrievers, Spaniels en Waterhonden)
Gemiddelde leeftijd 10-12 jaar
Schofthoogte reuen 55-61 centimeter, teven 51-56 centimeter
Voorkomende ziekten HD (heupdysplasie), ED (elleboogdysplasie), oogafwijkingen zoals cataract en PRA, allergieën
Gebruiksmogelijkheden jacht, gedrag & gehoorzaamheid, behendigheid, flyball, geleidehonden, reddingshond, speuren, UV (uithoudingsvermogenproef naast de fiets)
Voorkomende gedragsproblemen prooinijd, alles eten, angst
Waaks matig
Omgang kinderen goed
Omgang honden goed
Vachtverzorging gemiddeld
Bewegingsbehoefte hoog

Werkkwaliteiten

Tegenwoordig zijn er nog maar weinig Golden Retrievers die werken voor de kost. Gelukkig zijn er nog steeds fokkers die zich helemaal bezighouden met het in stand houden van de werkkwaliteiten van het ras. Dit type Golden Retriever heeft een enorme behoefte om te werken en is vaak uitermate intelligent. Ideaal voor mensen die zich in het ras hebben verdiept en die een hond willen om echt mee te werken, maar vaak te hoog gegrepen voor mensen die gewoon een lekkere huisvriend zoeken.

Gezinshond

Van oorsprong is de Golden Retriever een echte werker, met een goede neus, doorzettingsvermogen en een prima geheugen. Die taak is verdrongen door die van gezinshond, en ook daarin voldoet hij uitstekend. Het is een zachtaardige, vriendelijke en kalme hond met een meegaand, stabiel en plezierig karakter. Voor het gezin is het een aanhankelijke hond met een bijna constant goed humeur. Hij laat zich lekker aanhalen en is zeer op contact met mensen gesteld, zonder direct ‘plakkerig’ te worden. Hij kan zichzelf best vermaken en loopt niet de hele dag achter je aan. Als kennelhond is hij niet geschikt, daarvoor is zijn gehechtheid aan het gezin te groot en zou hij verpieteren.

Golden Retriever puppyGolden Retriever puppyGolden Retriever puppy

Foto’s bron: Dog Experience.

De meeste Goldens gaan uitstekend om met kinderen, maar ze zijn net zo min geschikt als ‘hond voor de kinderen’ als willekeurig welk ander ras. Er zal dus altijd toezicht van een volwassene dienen te zijn. Met andere huisdieren heeft de Golden Retriever weinig problemen. Katten, konijnen en kippen, ze mogen allemaal bij hem wonen, net als andere honden. Alhoewel de Golden tot de jachthonden behoort, heeft hij geen uitgesproken jachtpassie. Hij wil heus wel eens hardnekkig een interessant wildspoor uitwerken en een haas die wegschiet uit het gras zal hij ook wel achternazitten, maar het is geen hond die bij iedere snelle beweging opveert en niet te weerhouden is om ergens achteraan te gaan.

Beweging

De echte Golden Retriever is een zelfverzekerde en vrij intelligente hond die zich goed kan aanpassen aan verschillende omstandigheden. Hij kan zowel op de boerderij als in een flat gehouden worden, als er maar wel rekening gehouden wordt met zijn behoefte aan beweging. Dagelijks minimaal één lange wandeling waarbij hij lekker los kan ronddollen en het liefst even kan zwemmen, is toch wel een vereiste. Voor apporteerspelletjes is de Golden altijd in, neem dus een bal of speeltje mee. Een Golden die genoeg beweging krijgt, is in huis een rustige hond. Een enkele uitzondering daargelaten is het geen beste waker.

Golden

Een enkeling slaat aan, maar de meeste zijn wars van eenkennigheid en begroeten zowel bekenden als onbekenden met hetzelfde enthousiasme. Sommige zelfs wat al te ongeremd. Het merendeel van de Golden Retrievers kan het goed vinden met andere honden. Vaak zijn ze een beetje onderdanig en willen bij twijfel nog wel eens snel op hun rug rollen, maar het merendeel begroet een soortgenoot vriendelijk. Er zijn wel reuen bij die overdreven opdringerig en een beetje ‘oversekst’ gedrag naar teven laten zien en een enkele reu vertoont uitgesproken dominant en machogedrag naar seksegenoten.

Golden Vlektriever

De vacht van de Golden heeft de eigenschap om min of meer zelfreinigend te zijn. Even laten drogen, een borstel erover en hij is weer spic en span. En dat is maar goed ook, want er is geen hond die zichzelf zo stinkend smerig kan maken als de Golden Retriever, met zijn voorliefde voor water en modder. ‘Hij is bijna wit, maar meestal zwart’, zoals een Golden-eigenaar het verwoordt. De zwarte Retrieverneefjes van de Golden hebben dat ook wel, maar daar zie je dat een stuk minder goed bij dan op zo’n licht velletje.

Golden RetrieverGolden RetrieverGolden Retriever puppy

Opvoeding

Bij de socialisatie van de Golden Retrieverpup moet erop worden gelet dat de hond geen vervelende ervaringen opdoet. De zelfverzekerde jonge Golden is al heel jong erg onderzoekend en ziet geen gevaar. De Golden is vrij makkelijk op te voeden. Hij is redelijk snel van begrip, leert graag en beschikt over een goed geheugen. Het ras is nogal vroegrijp en daardoor al op vrij jonge leeftijd tot grootse prestaties in staat. Hierdoor wordt wel eens de indruk gewekt dat een Golden Retriever geboren wordt met een gehoorzaamheidscertificaatje in zijn achterzak. Maar écht, ook bij de Golden gaat het niet vanzelf.

De moeilijkheid is dat jonge Goldens je smeltend aan kunnen kijken, waardoor je al snel geneigd bent dingen door de vingers te zien, en deze hond is intelligent genoeg om daar zijn voordeel mee te doen. In zijn opvoeding dient gewaakt te worden voor verveling. Altijd maar weer die zelfde oefening herhalen ziet de Golden niet zo zitten. Hij heeft wat meer uitdaging nodig, anders gooit hij het bijltje er bij neer. Ook een harde aanpak moet vermeden worden, daar wordt hij onzeker van en zal het gevraagde dan alleen nog erg gedrukt uitvoeren. Wél heeft de Golden Retriever een duidelijke en consequente aanpak nodig, anders neemt hij zelf het initiatief.

Opmerkelijke uitspraken van Goldenbazen

Vachtkleuren

Foto: verschillende vachtkleuren.

  • ‘Het is net een stofzuiger, zoals ze alles van de straat pikt.’
  • ‘Jammer dat ze steeds bleker worden, van een echte Golden Retriever is nog maar zelden sprake.’
  • Ik heb zowel honden uit show- als uit jachtlijnen en er is een duidelijk verschil in intelligentie.’
  • ‘Het zijn jachthonden, maar ze worden jammer genoeg meestal als haardkleedje gebruikt.’
  • Men zei dat hij met de jaren wel zou kalmeren. Nu is hij ruim acht en we wachten nog steeds…’

Veelzijdig!

Het is jammer dat de Golden tegenwoordig door velen alleen nog maar gezien wordt als gezinshond, waardoor er met veel honden te weinig wordt ondernomen. Het is een veelzijdige hond, waarmee je heel diverse sporten kunt beoefenen. Uiteraard de jacht en apporteersport, maar ook gehoorzaamheidstraining, evenals breitensport, flyball, doggydancing en behendigheid zijn geliefde bezigheden voor de Golden. Hij zal het allemaal met plezier doen, al heeft hij niet de razende snelheid van bijvoorbeeld de Border Collie. Zijn neus is uitstekend, dus behoort speuren ook tot de mogelijkheden. Een Golden werkt graag en doet veel voor een waarderend woord van zijn baas, dus ontneem hem die mogelijkheid alstublieft niet!

Verzorging

Om de vacht van de Golden in conditie te houden moet deze regelmatig gekamd en geborsteld worden, waarbij extra aandacht wordt besteed aan de plekken waar makkelijk klitvorming optreedt. Dat zijn de haren aan de achterbenen, onder de oksels en achter de oren. Knip het haar tussen de voetzolen regelmatig weg, zeker in de winter, omdat zich er anders sneeuw in vastzet en pijnlijke klonten kan vormen. Overtollig haar bij het begin van de gehoorgang kan worden verwijderd. Het is aan te raden de hond één á twee keer per jaar naar de trimmer te brengen.

Informatieve links

NVGH
NVGH

Credits

Tekst: Jolien Schat, www.hondenscholen.com
Overname alleen toegestaan na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de auteur.
Met dank aan Judith Lissenberg voor de redactie.

Reacties

Zie je hieronder geen reacties? Lees hier dan hoe je reacties eenvoudig kunt activeren.

Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close