Komen wormen vaak voor?
Regelmatig hebben honden last van wormen, volgens de website van Veterinair Parasitologisch Laboratorium Het Woud heeft bijna 10% van alle honden last van een worminfectie. Het is daarom raadzaam om regelmatig te laten testen op eitjes en wormen. Honden kunnen verschillende soorten wormen hebben. De meest voorkomende wormen in Nederland zijn:
- Spoelwormen: kunnen worden overgedragen via de moederhond op de pups, vooral tijdens de zwangerschap of via de melk (zie foto).
- Lintwormen: komen vaak voor bij honden die vlooien hebben. Vlooien kunnen de larven van lintwormen dragen, die in de darmen van de hond uitgroeien.
- Zweepwormen: zitten vaak in de dikke darm van de hond en kunnen diarree, braken en bloed in de ontlasting veroorzaken.
- Haakwormen: kunnen de darmen van een hond infecteren. Ze voeden zich met het bloed van de hond, wat kan leiden tot bloedarmoede en andere gezondheidsproblemen.
- Hartwormen: nestelen zich in de longslagader en eventueel ook in de rechter kamer van het hart. Ze kwamen vooral voor in Zuid-Europa, maar tegenwoordig ook in Nederland. Ze worden overgedragen door muggen. De Franse hartworm wordt niet overgedragen via muggen, maar via slakken.
Kun je wormen voorkomen?
Zogende pups zijn erg vatbaar voor wormen en houden de wormcyclus vaak in stand. Daarom is het belangrijk om puppy’s tijdens deze periode regelmatig te behandelen. Na de zogende periode is het verstandig maandelijks een ontlastingsonderzoek te laten doen tot de leeftijd van 6 maanden.
Daarnaast is het noodzaak om poep altijd op te ruimen. Eitjes van spoel- en zweepwormen kunnen jaren overleven en nog altijd mens en dier besmetten. Hondenveldjes waar poep lang blijft liggen of natuurgebieden met wilde dieren kunnen een bron zijn van besmetting.
Kunnen mensen ook wormen krijgen?
Ja, dat kan. Met name bejaarden en kinderen zijn extra kwetsbaar voor besmetting. Handen wassen na contact met een hond is een goede voorzorgsmaatregel.
Hoe weet je of je hond last heeft van wormen?
Er zijn verschillende tekenen waarop je kunt letten als je denkt dat je hond wormen heeft. Per type worm kunnen de symptomen iets verschillen. Dit zijn de meest algemene symptomen:
- Gewichtsverlies: Ondanks een goed eetpatroon kan je hond afvallen door de aanwezigheid van wormen die voedingsstoffen onttrekken.
- Verminderde eetlust: Sommige honden hebben minder eetlust of kunnen zelfs volledig stoppen met eten door het ongemak dat wormen veroorzaken.
- Braken en diarree: Wormen kunnen de darmen irriteren, wat leidt tot braken of diarree. Soms kan er ook bloed in de ontlasting zitten.
- Abnormale ontlasting: Je kunt kleine, bewegende segmenten van lintwormen in de ontlasting of rond de anus van je hond zien. Deze segmenten lijken vaak op rijstkorrels.
- Jeuk rond de anus: Als je hond zich vaak likt of krabt aan zijn achterwerk, kan dit wijzen op wormen, vooral bij lintwormen.
- Sufheid of lusteloosheid: Wormen kunnen je hond vermoeid maken doordat ze energie en voedingsstoffen wegnemen.
- Opgezette buik: Bij zware infecties kan de buik opgezwollen zijn, wat duidt op een aanzienlijke worminfectie.
Als je een van deze symptomen opmerkt, raadpleeg dan je dierenarts. De dierenarts kan dan met een ontlastingsonderzoek bepalen welke wormen je hond heeft en welk ontwormingsmiddel het beste werkt.
Waar komen de wormen vandaan?
Honden kunnen op verschillende manieren wormen krijgen. Hier zijn de belangrijkste manieren waarop honden besmet kunnen raken:
- Via de moeder (bij pups): Pups kunnen wormen van hun moeder krijgen, zowel tijdens de zwangerschap als via de melk. Dit komt vaak voor bij spoelwormen, die zich in de baarmoeder kunnen bevinden of via de moedermelk worden overgedragen.
- Ingestie van geïnfecteerde vlooien: Lintwormen worden vaak overgedragen via vlooien. Wanneer een hond een vlo eet (bijvoorbeeld door zich te krabben of likken), kan de larve van de lintworm in de darmen van de hond terechtkomen.
- Via besmette grond of water: Honden kunnen wormen oplopen door in besmette grond of stilstaand water te spelen. Dit is vooral het geval voor haakwormen, spoelwormen en zweepwormen. De eitjes van deze wormen kunnen zich in de omgeving bevinden, en wanneer je hond ergens in likt of speelt, kan hij de eitjes binnenkrijgen.
- Inname van besmette prooien: Honden die jagen op andere dieren of rauw vlees eten, kunnen wormen oplopen via de organen of het vlees van een geïnfecteerd dier.
- Direct contact met een geïnfecteerd dier: Wormen kunnen ook worden overgedragen via direct contact met een ander dier dat al besmet is. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij honden die elkaar likken of snuffelen aan ontlasting van een besmet dier.
- Infectie door slechte hygiëne: Honden die toegang hebben tot vuile of verontreinigde omgevingen, zoals niet goed schoongemaakte hondenparken of gebieden met veel wilde dieren, lopen een groter risico op wormen.
Regelmatig testen
De meeste hondeneigenaren kiezen ervoor om regelmatig te testen op wormen. Hoe vaak je dit doet, hangt af van hoeveel risico je hond loopt om besmet te raken.
Met een wormcheckkit kun je laten testen of je hond wormen heeft. Deze kits worden aangeboden door Veterinair Parasitologisch Laboratorium ‘Het Woud’. Je verzamelt wat poep van je hond en stuurt dit naar het laboratorium. Aan de hand het ontlastingsmonster ontvang je een testuitslag met een (ontwormings)advies van een dierenarts-parasitoloog.
Nu wordt er ook vaak geadviseerd om preventief ontwormmiddelen te gebruiken, maar wanneer je hond géén wormen heeft, dan kun je je afvragen of dit een verstandige keuze is. Het Woud raadt af om niet onnodig (chemische) diergeneesmiddelen toe te dienen.
Wanneer ontwormen?
Het antwoord hebben we eigenlijk al gegeven: je ontwormt zodra een test positief is, dus wanneer je hond aantoonbaar wormen heeft.
Huisdierverzekering
Worden deze kosten vergoed door een huisdierverzekering?
Dit verschilt per aanbieder.
Zo valt bij Figo parasietenbestrijding binnen het preventiebudget en worden deze kosten tot 75 euro vergoed, maar Univé en Ohra bieden deze mogelijkheid niet. Bij Inshared en Petsecur kun je een aanvullende verzekering nemen om preventieve behandelingen (deels) vergoed te krijgen.
Omdat polisvoorwaarden nog wel eens tussentijds gewijzigd kunnen worden kun je het beste zelf even de verschillende hondenverzekeringen vergelijken en bekijken welke kosten ze precies vergoeden en of men een maximumbedrag hanteert.
Credits
Dit artikel is geschreven door Debby van Dongen, eigenaar van Doggo.nl.