Hoe herken je pijn bij je hond?
We hebben in een eerder artikel al uitgebreid aandacht besteed aan pijn en het herkennen van pijn bij je hond. De aantal belangrijke signalen van pijn zijn:
- Piepen, janken, hijgen
- Vergrote pupillen
- Ongemakkelijke lichaamshouding tijdens lopen, liggen, zitten, staan
- Plotselinge gedragsverandering: kort lontje, grommen, wegkruipen
- Geen zin meer om bepaalde dingen te doen: niet willen spelen, wandelen, trap op gaan
- Likken of bijten op een bepaalde plek
- Minder eetlust
Merk je bij jouw hond dat hij pijn heeft? Onderneem actie en raadpleeg je dierenarts om te achterhalen wat de oorzaak van de pijn is en om de pijn te stillen.
Soorten pijnstillers voor honden
Er zijn verschillende soorten pijnstillers die voor honden gebruikt kunnen worden, afhankelijk van de aard en de ernst van de pijn, en van de onderliggende aandoening. Raadpleeg altijd je dierenarts wanneer je pijnstillers aan je hond wilt geven, want een verkeerde pijnstiller geven kan de situatie zelfs verergeren. Ook wanneer je bijvoorbeeld nog pijnstillers hebt liggen die je ooit aan Bruno gaf en deze nu aan Max wilt geven. Check of dit verstandig is.
Er zijn grofweg 2 groepen pijnstillers voor honden:
- Niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID’s)
- Opioïden
Goed om te weten: we hebben voor jou de polisvoorwaarden bekeken van een vijftal bekende Nederlandse huisdierenverzekeringen en dit keer ook van Santévet België. Medisch noodzakelijke kosten als gevolg van een ziekte of aandoening worden gelukkig vergoed. Hier vallen pijnstillers ook onder. Je bent verzekerd voor medicijnen die voor dieren geregistreerd zijn. Let er wel op of er een maximumbedrag per jaar geldt. Dit kan per verzekering verschillen.
Niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID’s)
Deze medicijnen worden vaak voorgeschreven voor honden met ontstekingen, gewrichtspijn of na een operatie. Ze verminderen ontsteking en verlichten pijn. Veelgebruikte NSAID’s voor honden zijn:
- Carprofen (Carporal, Rimadyl) – Veelgebruikte pijnstiller voor artritis en postoperatieve pijn.
- Meloxicam (Metacam) – Gebruikt voor artritis, chronische pijn en postoperatieve pijn.
- Firocoxib (Previcox) – Vaak voorgeschreven voor honden met artritis.
- Robenacoxib (Onsior) – Een NSAID dat vaak wordt voorgeschreven voor acute pijn en ontstekingen.
Opioïden
Opioïden zijn morfineachtige pijnstillers. Ze worden voorgeschreven bij acute pijn of na een operatie. Deze medicijnen hebben een sterkere pijnstillende werking, maar kunnen bij langdurig gebruik verslavend zijn en bijwerkingen hebben zoals hallucinaties.
- Tramadol (Tramvetol, Tralieve) – Een veelgebruikte pijnstiller voor matige tot ernstige pijn.
- Fentanyl (Fentadon) – Gegeven via een pleister of injectie voor langdurige pijnverlichting. De pleister is niet geregistreerd voor gebruik bij dieren. Het gebruik is echter toegestaan op grond van art. 5.1 van het Besluit Diergeneeskundigen.
- van art. 5.1 van het Besluit Diergeneeskundigen.
- Buprenorfine (Bupredine, Buprecare)– Gebruikt voor pijnbestrijding bij ernstige pijn, bijvoorbeeld na een operatie.
Prednison
Corticosteroïden zoals prednison kunnen ook pijn verlichten, vooral bij ontstekingen, maar ze hebben aanzienlijke bijwerkingen en moeten met voorzichtigheid gebruikt worden, vooral bij langdurig gebruik.
Gabapentine
Gabapentine wordt vooral gebruikt wanneer pijn, zenuwproblemen of bepaalde neurologische aandoeningen aanwezig zijn. Denk aan epilepsie en angst. En ook als aanvullende pijnbehandeling voor chronische aandoeningen zoals artritis. Dit geneesmiddel is niet geregistreerd voor gebruik bij dieren. Het gebruik is toegestaan op grond van verordening EU 2019/6, artikel 112 en 113. Geef dit alleen in overleg met je dierenarts!
Hoe geef je de pijnstillers aan je hond?
Wanneer je een pil aan je hond wilt geven, voorkom dat je dit onder dwang moet doen. De eerste keer wil dat misschien nog wel lukken, maar daarna zal je hond zich steeds meer gaan verzetten en angstiger worden. Maak er dus geen groot gebeuren van. Kondig het niet aan en combineer het met een spel of met de maaltijd.
- Je kunt een pilletje in een beetje rauw vlees of een stukje worst verstoppen. Sommige honden eten het worstje op en spugen het pilletje alsnog uit omdat het bijvoorbeeld bitter smaakt.
- Je kunt het stukje worst ook in de lucht gooien en je hond het laten vangen. Een hond slikt het dan vaak sneller door.
- Je kunt het pilletje ook tot poeder vermalen door het met de bolle kant van een lepel te pletten. Dit poeder kun je door nat voer of vers vlees doen. De bittere smaak wordt zo verdund en dan is het minder merkbaar voor je hond.
Let er wel goed op dat je hond het hele pilletjes binnen krijgt.
Heb jij een goede tip? Laat je reactie achter, onderaan dit artikel.
Opletten met de dosering!
Aangezien er veel verschillen bestaan tussen honden, is het enorm belangrijk dat je de juiste dosering geeft aan je hond. Pijnstilling is bij honden vaak een kwestie van maatwerk. Je zult begrijpen dat een chihuahua niet hetzelfde pilletje slikt als een Duitse dog. Volg daarom altijd het advies van je dierenarts op.
Ibuprofen en paractemol
Geef zelf nooit Ibuprofen aan je hond. Honden kunnen ibuprofen niet goed afbreken, wat kan leiden tot vergiftiging. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsschade, zoals maag-, lever- en nierproblemen, en zelfs de dood.
Als je hond pijn heeft of ziek is, is het belangrijk om altijd contact op te nemen met je dierenarts. Hij/zij kan veilige pijnstillers of behandelingen voorschrijven die geschikt zijn voor honden. Tegenwoordig wordt ook wel paractemol voorgeschreven, maar de dosering is hier wel heel belangrijk. Geef dit ooit aan je hond zonder dit eerst te overleggen met je dierenarts.
Uiteraard is het ook noodzaak om de oorzaak van de pijn te behandelen.
Referenties
Tot slot
Kortom, de juiste keuze van pijnstiller voor je hond hangt af van de specifieke aandoening, de gezondheid van je hond en de aanbevelingen van je dierenarts
Credits
Dit artikel is geschreven door Debby van Dongen, eigenaar van Doggo.nl.