In dit artikel
- Wat is diarree?
- Welke soorten diarree zijn er?
- Hoe wordt diarree veroorzaakt?
- Welke behandelingen zijn er tegen diarree?
- Tips: Hoe kun jij je hond helpen
- Onderzoek naar diarree
- In de media
- Informatieve links
- Reageer op dit artikel
Wat is diarree?
Als hondeneigenaar ontkom je er niet aan: bijna alle honden hebben wel eens diarree. De ene hond heeft het vaker dan de andere en veel grote hondenrassen zijn er erg gevoelig voor.
Bij het optreden van diarree verandert de ontlasting en het ontlastingspatroon van de hond. De ontlasting wordt meer vloeibaar en de hond moet vaker ontlasten. Ook de hoeveelheid ontlasting per keer wijkt af van normale hoeveelheid, soms is dit meer, soms is dit minder.
Welke soorten diarree zijn er?
Diarree is te onderscheiden in twee typen.
Dunne darm diarree
Dunne darm diarree ontstaat als de voedselbrij zich vanuit de dunne darm naar de dikke darm verplaatst, maar de dikke darm niet in staat is om vocht uit de voedselbrij op te nemen. Er ontstaat dan waterige ontlasting. Soms is er nog wel een vorm zichtbaar. Bij het ontlasten valt op dat de hond meer dan een normale hoeveelheid ontlasting produceert.
Dikke darm diarree
Dikke darm diarree treedt doorgaans op door een abnormale werking van de dikke darm. Hierbij is er vaak een toename van het aantal keer dat de hond moet ontlasten, maar de hoeveelheid ontlasting per keer neemt af. Soms is hierbij ook vers, rood bloed en een laagje slijm dat over de ontlasting ligt te zien.
Verder kan er nog onderscheid gemaakt worden in acute en chronische diarree. Acute diarree treedt plotseling op en duurt maximaal 14 dagen. Chronische diarree houdt vaak langer aan en kan het welzijn van de hond sterk verminderen.
Hoe wordt diarree veroorzaakt?
Belangrijke oorzaken van diarree bij volwassen honden zijn:
- Plotselinge voerverandering
- Slecht verteerbaar voer
- Stress
- Verschillende soorten infecties (virus, parasieten, bacteriën)
- Voedselallergie
- Abnormaal weefselgroei in de darmen
Al deze oorzaken kunnen leiden tot een verandering van de samenstelling van bacteriën in de darmen: de darmflora. In de darmflora leven miljoenen bacteriën, die bij gezonde honden een gunstige bijdragen leveren aan de gezondheid van de hond. Dit doen ze bijvoorbeeld door het beschermen van de darmwand tegen ziekteverwekkers en door het produceren van stoffen waardoor ziekteverwekkers zich niet kunnen vermeerderen. Er zijn ook potentieel ziekteverwekkende bacteriën aanwezig in de darmflora. Dit zijn bacteriën die als ze in beperkte mate in de darmflora aanwezig zijn, geen schade aanrichten en zelfs een gunstig effect kunnen hebben. Gebeurt er echter iets in de darm waardoor ze zich kunnen vermeerderen, zoals bijvoorbeeld door de eerder genoemde oorzaken, dan kunnen zij ziekteverwekkend worden, met diarree tot gevolg.
Welke behandelingen zijn er tegen diarree?
Voor de behandeling van diarree zijn vele mogelijkheden aanwezig. Acute diarree behoeft vaak geen behandeling, aangezien dit doorgaans vanzelf weer over gaat. Belangrijk is dat bij chronische diarree altijd de hulp van een dierenarts wordt ingeroepen. Deze kan ander voer of medicijnen voorschrijven die de diarree kunnen verminderen of verhelpen. Veel middelen die worden toegepast zijn:
- Antibioticakuur, dit doodt of stopt de groei van bacteriën in de darm, waardoor de ziekmakende bacteriën geen kans meer hebben om zich verder te ontwikkelen;
- Adsorberende middelen, deze stimuleren de opname van vocht in de dikke darm;
- Middelen die de darmwerking remmen, deze zorgen ervoor dat de voedselbrij niet te snel door de dikke darm beweegt zodat er voldoende vocht uitgehaald kan worden;
- Probiotica, dit ondersteunt de werking van de darm en bevorderd de leefomstandigheden voor de goede bacteriën.
Tips: Hoe kun jij je hond helpen
- Let eens wat vaker op de ontlasting van de hond bij het uitlaten, zo weet je hoe de normale ontlasting van de hond eruit ziet, en kun je eventuele afwijkingen opmerken.
- Geef een kwalitatief goed voer, dit wordt beter opgenomen door het lichaam.
- Voorkom dat de hond ontlasting van andere dieren eet of dingen van straat eet die niet voor consumptie geschikt zijn, hier kunnen ze verschillende infecties van krijgen.
- Laat je hond voldoende drinken als hij diarree heeft, hij verliest veel vocht en kan hierdoor uitdrogingsverschijnselen krijgen.
- Heeft je hond diarree en twijfel je: bel altijd de dierenarts!
In de media
Informatieve links
- Overzicht van dierenartsen en klinieken in Nederland.
Tot slot
Dit artikel is geschreven door Marieke van der Laak en Joyce Smit, studenten aan Van Hall Larenstein