TTouch voor een ontspannen hond

TTouchWat is TTouch precies?

TTouchTTouch® is jaren geleden ontwikkeld door Linda Tellington-Jones. Het is een zachte aanrakingsmethode om lichamelijke spanning te verminderen, blokkades op te heffen, pijn te verlichten en zorgt voor een beter zelfbewustzijn, waardoor de hond beter in staat is te leren en zich te concentreren.

Deze aanrakingen werken stimulerend, ontspannend, genezing bevorderend, kalmerend, en bewustmakend.

Er zijn cirkelende, strijkende en liftende TTouches. De TTouches worden gemaakt met de hand/vingers die in verschillende posities op de huid/vacht geplaatst wordt en deze heel licht beweegt. Iedere TTouch bestaat uit 1¼ cirkel. Als de cirkel af is, verschuif je je hand en ga je verder met de volgende TTouch.  Let hierbij op dat een lichte aanraking effectiever is dan een sterke druk.

TTouchTTouch

Waarom TTouch?

Het doel van de TTouches is de functie en levenskracht van de cellen in het hele lichaam te activeren en onbenutte zenuwbanen tot werking te brengen. Er is gebleken dat door de in hoofdzaak cirkelende bewegingen alle vier de hersenactiviteiten geactiveerd worden, iets wat overeenstemt met een ideale leertoestand. Er komen tevens hormonen vrij die stress verminderen.

Communicatie en respect

Het lichaamswerk heeft wel wat weg van massage, maar dit is echter geen juiste vergelijking. Bij massage wordt de nadruk gelegd op de spieren. Met TTouch werken we op het zenuwstelsel in de huid, dit verklaart ook waarom de druksterkte zo licht gedaan moet worden. Want met het al eerder genoemde zenuwstelsel, voel je bijvoorbeeld een vlieg op je huid, of een haar die kriebelt.

Omdat de TTouches simpele bewegingen zijn, zijn deze door iedereen succesvol toe te passen.
Zo kun je het ook aan jonge kinderen leren, maar ook aan bejaarden die zelf de nodige lichamelijke klachten hebben aan hun handen.

TTouch® is een andere vorm van communicatie met je dier, zoals Linda Tellington Jones zelf zegt een ‘non verbale taal’.

De Tellington TTouch® methode is gebaseerd op wederzijds respect, er wordt op een zachte manier gewerkt aan de band tussen mens en hond, waarbij gezondheid, welzijn en gedrag op positieve wijze worden beïnvloed. Zo helpen we het dier met zijn balans, coördinatie en lichaamsbewustzijn, zodat het dier fysiek, mentaal en emotioneel zo goed mogelijk ‘in z’n vel’ zit.

TTouch

TTouch lichaamswerkTellington lichaamswerk

Met de Tellington TTouch® methode wordt behalve van de specifieke aanrakingstechniek – de TTouch® – ook gebruik gemaakt van manipulaties aan het dierenlichaam, het zogeheten lichaamswerk. Dit zijn bewustmakende, ongewone bewegingen die pijnvrij en niet bedreigend worden uitgevoerd.

Door deze bewegingen langzaam, pijnvrij en niet bedreigend uit te voeren, word uw huisdier zich bewust van de mogelijkheden van zijn lichaam. Het lichaamswerk helpt stress, spanning en angst te laten afvloeien, waardoor het dier zijn balans, houding en bewegingspatroon weer kan optimaliseren. Het beïnvloeden van de lichaamshouding en bewegingspatroon helpt ook bij het verminderen van eventueel aanwezig ongewenst gedrag. Waar je aan kunt denken bij Tellington lichaamswerk zijn been cirkelen, en de oren afstrijken.

Thomas
Thomas

TTouch grondwerkTellington grondwerk

Dit houd in dat de hond op een langzame/rustige manier geleid wordt door een parcours (oefeningen met zeer simpele toestellen). Dit geleiden kan gebeuren met één of twee personen. Waar je dan aan bij kunt denken is een labyrint, een slalom met kegels, verschillende ondergronden en cavaletti.

Het Tellington grondwerk vergroot de aandacht, concentratievermogen en gehoorzaamheid bij het dier. De hond leert ‘nadenken’ en samenwerken doordat hij zich op de gestelde opdrachten moet concentreren. Het is belangrijk binnen dit werk dat de hond hierbij succesvol is, dit bevordert een beter zelfbewustzijn en vertrouwen. Daarom noemen we dit Playground of higher learning, binnen de Tellington TTouch® methode.

Tevens een fijne bijkomstigheid is dat de verschillende oefeningen zorgen dat de hond leniger, handiger en fitte wordt, en een beter evenwichtsgevoel, en coördinatie krijgt.

Grondwerk

Waar kun je TTouch voor gebruiken?

  • Trekken aan de lijn,
  • Angstig gedrag bij andere dieren, mensen en buiten situaties.
  • Tegen mensen opspringen,
  • Verlatingsangst,
  • Veelvuldig likken/blaffen,
  • Voorwerpen kapot bijten,
  • Neurotisch gedrag,
  • Verlegen gedrag,
  • Hyperactiviteit of zelfs agressie,
  • Vuurwerk of onweerangst.

Maar TTouch heeft ook zeker zijn effectiviteit bewezen bij de volgende klachten:

  • Problemen met auto rijden,
  • Verzorgen van de vacht. Het gebit, de voeten, en de nagels,
  • Bij angst om naar de dierenarts of trimmer gaan,
  • Sneller herstellen na een operatie of ziekte,
  • Problemen als gevolg van ouderdom,
  • Problemen in de roedel,
  • Lichamelijke klachten met spieren, pezen/ gewrichten.

Het is een gemakkelijke methode, en het is altijd en overal toe te passen.

Tellington Hulpmiddelen body-bandages

TTouch body bandageDe “Body bandages” zijn een integraal stuk van de Tellington TTouch methode geworden. Het is een zeer mooie en effectieve aanvulling op lichaamswerk, het grondwerk en het geleide werk.

Ze zijn er tegenwoordig in veel verschillende uitvoeringen, met allen een soortgelijk effect. Naast de (elastische) bandages en t-shirts is het Thundershirt momenteel erg populair. Het dragen van deze hulpmiddelen versterkt het gevoel van het eigen lichaam en maakt de hond zekerder in zijn bewegingen én zijn gedrag.

Je kunt de bandage o.a inzetten voor diverse doeleinden:

  • Honden die zich reactief gedragen naar mensen of andere honden,
  • Honden die erg met het koppie werken, altijd bezig gehouden moeten worden,
  • Honden die het moeilijk vinden nieuwe situaties aan te gaan, gisteren stond deze container hier niet…dat is eng
  • Onzekerheid en angst , daarbij kan je denken aan angst voor vuurwerk, angst voor harde geluiden maar ook angst voor mensen of andere honden
  • Het doorbreken van neurotisch gedrag door verhoging van het lichaamsbewustzijn, waarbij we een beter contact kunnen maken met de hond bijvoorbeeld tijdens een ‘lastig moment voor de hond ‘ bij de wandeling.

Thundershirt

Effecten in het lichaam

Het effect is gelijk aan die van de TTouches. Omdat de bandage de contouren volgt van het lichaam en de bewegingen die het lichaam maakt en zorgt voor een constant contact met de huid. De huidsensoren registreren deze lichte druk van de bandage en maken de hersenen attent op de gevoels- en bewegingsinformatie vanuit het lichaam.

Met deze informatie is het vervolgens voor het zenuwstelsel mogelijk om houding en bewegingspatroon te veranderen. Dat geeft de mogelijkheid om balans, coördinatie en gangwerk van de hond te beïnvloeden. Wat weer kan betekenen dat de hond tot rust kan komen. De begrenzing van het lichaam geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid, zoals dat ook werkt bij het inbakenen van baby’s. De bandage heeft dus invloed op de lichamelijke, mentale en emotionele gesteldheid van de hond.

Andere toepassingen

Sabina van Loon, TTouch Practitioner, vertelt in welke situaties zij TTouch nog meer toepast:

  • Bij mijn eigen honden heb ik TTouch gebruikt bij een bloed-oor, die was vol gelopen met bloed en ik heb het oor iedere dag een aantal keer, voor een aantal minuten behandeld met TTouches zoals de Racoon TTouch. Het oor is weer genezen en staat weer netjes omhoog.
  • Of een staart die gekneusd is geraakt door te hard te spelen met andere honden.
  • Deze week heb ik het nog gebruikt na een narcose van een de honden, door bijvoorbeeld de oren af te strijken wordt de bloedomloop verbeterd, en komt het dier eerder ‘bij’ uit de narcose, met minder moeilijkheden.
  • Ik geef de oudste hond Luna van mijn roedel (11 jaar) ook regelmatig een TTouch behandeling, ze wordt wat stram door ouderdom artrose, en ze geniet er werkelijk altijd van.
  • Het is te gebruiken tijdens de wandeling- wanneer er iets spannends gebeurt, bij het trainen, maar ook bij het spelen, en erna voor de ontspanning.
  • Ik ben zelf met TTouch in aanraking gekomen doordat één van mijn eigen honden Lotje, tijdens een wandeling uit haar halsband slipte, en vloog de weg op, waar ze werd overreden door een auto en daarna in grote paniek is weggerend. Ze is ruim twee uur ‘kwijt ‘geweest . Na een aantal weken,- liet ze steeds vaker ander gedrag zien, ze wilde niet meer naar buiten, ging in haar bench plassen en poepen, ze verhaarde enorm, haar tanden begonnen los te zitten, at slecht en was niet meer vriendelijk naar de andere honden – allemaal door stress. Ik ben op internet gaan zoeken hoe ik mijn Lotje kon helpen, en daar kwam ik TTouch tegen. Ik wilde hier meer van weten, en heb een workshop gevolgd, en was overtuigd. Hier heb ik mijn Lotje mee kunnen helpen. Ze zit nu weer lekker in haar vel, heeft weer levensenergie en lol in het leven. Ze is niet meer bang voor de auto’s en is weer de ontspannen lieve hond die ze vóór het ongeluk was. Dit heeft heel wat tijd geduurd, maar zonder de dagelijkse TTouches had het zeker niet zo goed afgelopen. Daar ben ik van overtuigd.

Hoe gaat het in zijn werk?

Een behandeling vindt plaats bij jou thuis (ligt aan de afstand) of in de praktijk. Een TTouch Practitioner zal samen met jou de lichamelijke klacht en/of het gedragsprobleem bespreken en aan de hand van de anamnese zal de hond met de TTouch methode behandeld worden.

Tevens zul jij als eigenaar van de hond een aantal TTouches leren, zodat je je trouwe viervoeter ook zelf kan verwennen met een fijne, ontspannende holistische behandeling.

Waar kun je in Nederland terecht?

Naast Sabina van Loon zijn er nog meer beoefenaars van TTouch.
Kijk op de website van de beroepsvereniging voor adressen.

In de media

Onderstaand filmpje geeft een goede indruk van TTouch;

Thomas
Thomas

Sabine van LoonTot slot

Dit artikel is geschreven door Sabina van Loon van Holistische praktijk Sabina van Loon, praktijk voor TTouch, Acupressuur en Cranio Sacraal therapie. Tevens kun je bij Sabina terecht voor het vers voer spreekuur.

Reacties

Zie je hieronder geen reacties? Lees hier dan hoe je reacties eenvoudig kunt activeren.

Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close