Bowen therapie bij honden

Canine Bowen techniekWat is de Bowen techniek?

Bowen heeft sinds 1950 bekendheid in Australië en is via Engeland in 1993 Nederland binnen gesijpeld als een zachte, maar zeer effectieve behandeltechniek voor mensen en wordt nu ook succesvol bij honden toegepast. De techniek is vernoemd naar zijn ontdekker Thomas Ambrose Bowen.

Krachtig in zijn eenvoud

De Bowen Techniek is een zachte, maar krachtige, holistische behandelmethode. Kenmerkend is de Bowen rol ofwel move, die via de fascia (een onderdeel van het bindweefsel) en het zenuwstelsel een signaal stuurt en lichaam en hersenen om een reactie vraagt. Om dit mogelijk te maken worden er tijdens de behandeling korte pauzes ingelast, om bewustwording te creëren en lichaam en geest de tijd te geven alles te verwerken. De therapeut verlaat dan ook na het plaatsen van enkele moves voor een korte periode de behandelruimte.

Bowen therapieBowen techniekBowen techniek

Holistische aanpak

De Techniek is gebaseerd op het feit, dat het menselijk/dierlijke lichaam erg goed in staat is zichzelf te herstellen. Het holistische principe, dat het hele lichaam wordt behandeld en niet alleen het deel waar de pijn/disfunctie zich bevindt (m.a.w. geen symptomatische benadering) ligt hieraan ten grondslag. De techniek kan genezend, ondersteunend en verlichtend werken zowel fysiek als mentaal/energetisch voor zowel mens als dier.

Bowen kent geen ‘harde’ technieken, geen manipulaties, geen massage, geen olie, geen langdurige druk of fricties en er wordt geen elektrische apparatuur gebruikt. Het kan toegepast worden als nieuwe manier van behandeling in elke bestaande praktijk of kliniek. Het kan ook gewoon thuis toegepast worden om je eigen hond te helpen.

Thomas
Univé samenwerking met VETTS

Welke honden hebben baat hebben bij Bowen?

Je zou eigenlijk beter kunnen zeggen, welke honden niet? Het ontspanningseffect en stimulering van de doorstroming van een lichaam is voor iedere hond gewoon heerlijk en een cadeautje van de eigenaar aan zijn lieveling. Maar dit terzijde.

Fysieke klachten

De therapie is erop gericht de balans in het lichaam van de hond te herstellen en kan daarmee ook uitkomst bieden aan een breed spectrum van klachten. Fysieke klachten zoals bijv. o.a. spijsverteringsklachten of klachten aan het bewegingsapparaat kunnen prima worden ondersteund met Bowen, om het zelfgenezend vermogen van een lichaam te stimuleren.

Mentale klachten

Echter ook mentaal blijkt de techniek breed inzetbaar. Op het gebied van bijv. gedrag zoals angsten heeft het al veel resultaten laten zien. Het is bovendien toegankelijk voor iedere hond of deze nu: jong, oud, sterk of zwak is. Een Bowen therapeut kan werken op doorverwijzing of in samenwerking van/met (complementaire) dierenartsen, complementair werkende dierentherapeuten (aangesloten bij beroepsverenigingen), dierenfysiotherapeuten en gediplomeerde gedragstherapeuten. Vooraf is er dus dan al een mogelijke diagnose gesteld door een ander discipline.

Echter ook zonder verwijzing kan men terecht. Een Bowentherapeut heeft tijdens de opleiding inzicht gekregen in disbalans herkenning bij honden, maar stelt zelf geen diagnose.

Preventief

Preventieve behandeling voor honden in de sport behoort ook zeker tot de mogelijkheden ter voorkoming van bijv. overbelasting en/of blessures. Dit kan dan natuurlijk ook zonder verwijzing plaatsvinden.

De druk van een behandeling is zo zacht dat deze zelfs op een gesloten ooglid kan worden toegepast. Wat zeker voor dieren met chronische pijn een verademing betekent en ontspanning geeft.

Als therapie op zich

Het kan gebruikt worden als therapie op zich, als ondersteuning bij reguliere behandelingen, maar ook preventief op het gebied van sport kan het ingezet worden voor mens als hond. Vaak zie je als therapeut een spiegeleffect van klachten zowel fysiek als mentaal tussen mens en hond en zou behandeling van beiden tegelijkertijd een grote bijdrage kunnen leveren tot harmonisering van de onderlinge band.

Hoe gaat het in zijn werk?

De Bowentherapeut zal bijna altijd de samenwerking zoeken en stimuleren met de eigen dierenarts van de hond of andere behandelaar van de hond, om de bevindingen met elkaar te bespreken. Een Bowentherapeut is een professional op zijn vakgebied. Een gezamenlijke inzet verhoogt tenslotte het welbevinden van de hond.

Een Bowentherapeut is geen dierenarts en pretendeert dit ook niet te zijn.

  • Een 1ste intakegesprek bij een Bowen therapeut is dan ook zeer complementair, waarbij alles in kaart wordt gebracht, niet alleen de klacht, maar ook de leefomgeving, de voeding, de beweging etc.
  • Tevens vindt er ook een fysieke observatie plaats qua uiterlijke symptomen, zoals andere haargroei, kale plekken, bleke tong, energetische uitstraling zoals koude en warme plekken op een hond, maar ook beweging en mobiliteit van de hond etc.
  • Al deze zaken samen vormen een adviesplan, om het fysieke en geestelijke welbevinden van deze hond te laten toenemen. Alvorens tot een Bowen behandeling over te gaan kan dus zeker een gezondheidscheck door de eigen dierenarts of complementair werkende dierentherapeut worden opgevraagd. Er komen echter ook steeds meer complementair werkende dierenartsen en therapeuten vanaf 2014 bij, die als extra specialiteit Bowen therapeut zijn.

Hoe kan Bowen zo effectief zijn?

Het zit niet alleen in de simpele bewegingen, die trouwens als zeer prettig ervaren worden. Het geheim zit in de beïnvloeding van de fascia, een onderdeel van het bindweefsel, dat informatie kan vasthouden en doorgeven naar o.a. de hersenen. Wetenschappelijk onderzoek heeft dit ondertussen bewezen, zie o.a. www.fasciacongress.org

Hans Kneefel, een Nederlandse Bowen therapeut voor mensen omschreef het in een artikel van de Metro als volgt:

Een IT-er reset een computer, een Bowen therapeut stimuleert een lichaam en geest tot zelf resetting.

Kan iedereen het leren?

In de toekomst komen er waarschijnlijk workshops voor hondeneigenaren om je eigen hond wat te kunnen ondersteunen en te ontspannen, maar voor specifieke klachten is behandeling door een professional te adviseren.

De workshops zullen meer de intentie hebben mensen inzicht te geven in wat Bowen voor jezelf en je hond zou kunnen betekenen, dan werkelijk te gaan behandelen. De behandelingstechniek bestaat niet alleen uit de te gebruiken techniek aan te leren, maar vraagt een dieper inzicht in het wezen hond en de inwendige anatomie, pathologie en de verbinding tussen orgaansystemen van dit dier. Dit krijg je niet geleerd in een workshop van een dag.

Wat is het verschil met osteopathie en TTouch?

Er zijn veel verschillende behandeltechnieken in de medisch ondersteunende beroepen om het welzijn van honden te verhogen. Canine Bowen is er daar één van. Enkele anderen zijn o.a. TTouch en Osteopathie. Vaak wordt gevraagd wat de verschillen zijn. Dit is moeilijk uit te leggen aan mensen, die geen ervaring met Bowen hebben. Je zou dit eigenlijk gewoon zelf moeten ervaren en voelen. Conny Ermen van Hondencentrum CeasAron adviseert klanten dan ook altijd eerst zelf een Bowen behandeling te ondergaan, om te voelen wat het voor en met je doet.

Wat doet Canine Bowen anders?

Bowen werkt in op de fascia (een onderdeel van het bindweefsel) met een zeer lichte en korte rol. Het effect zit in de specifieke plek te weten, welke je dient te behandelen. Het contact is van zeer korte duur, wat voor veel honden als aangenaam wordt ervaren. Er wordt niet van te voren het hele lichaam afgetast en onderzocht zoals vaak bij osteopathie. Zeker bij honden die angstig aangelegd zijn is het uitnodigende korte contact een verademing. De therapeut is tenslotte een vreemde, die aan ze komt. Het effect wordt niet bereikt door de therapeut, maar door het zelf vermogend genezend effect van het lichaam, wat de therapeut aanzet tot reageren.

De hond bepaalt de behandeling

De hond mag zelf bepalen, wat het moment is dat het aangeraakt kan worden. De keus ligt hiervoor bij de hond. Er zal dus altijd alle tijd genomen worden het dier zich op zijn gemak te laten voelen en daarom zullen behandelingen ook vaak thuis plaatsvinden als dit voor het dier beter is. Soms kan de hond maar één move aan en heeft dan al genoeg. Ze tonen dit op hun specifieke manier en een therapeut zal dit ook altijd herkennen en dan stoppen. Signaalherkenning in gedrag is dan ook een groot onderdeel van de therapeutische opleiding. Veel mensen begrijpen niet dat zo weinig zo veel teweeg kan brengen, maar toch is dit het geval. Tijdens de behandeling zullen er op initiatief van het dier pauzes in de behandeling zitten, om de reacties te verwerken en het dier geeft zelf aan of en hoeveel meer het wil en kan ontvangen daarna. De Bowen move is simpel en bestaat niet uit veel verschillende technieken zoals bijvoorbeeld TTouch. Het is één move en dan is het contact weer weg. Er zijn niet meerdere hand-on bewegingen nodig zoals bij bijvoorbeeld bij TTouch en Osteopathie. Het is geen massage.

Bij Bowen wordt een druk toegepast die aanvoelt als een verdraagbare druk op je ooglid en dus zeer zacht te noemen is. De simpelheid maakt het voorspelbaar voor het dier. Bovendien ziet het oplettende oog van de therapeut welke plek het dier aanbiedt aan de therapeut en waar de behandeling zou mogen beginnen.

Kort gezegd komt het neer op zeer intensief kort contact, op initiatief van het dier en niet op wat de mens denkt dat goed voor ze zou zijn. De hond weet zelf het beste waar hij hulp en ondersteuning bij nodig heeft. Er wordt dus ook niets geforceerd. Vaak zijn 2-3 opeenvolgende behandelingen al voldoende om het dier op weg te helpen.

Waar kun je in Nederland terecht?

Vanaf november 2012 wordt in Nederland een aparte specifieke opleiding aangeboden tot Honden (Canine) Bowen therapeut door CeasAron Education Center for Canine Bowen Technique.

Je zult dus in Nederland bij steeds meer therapeuten en klinieken terecht kunnen.
Houd de websites van CeasAron en de Bowen belangenvereniging in de gaten voor actuele ontwikkelingen.

Informatieve links

Thomas
Thomas

Tot slot

Dit artikel is geschreven door Conny Ermen van Hondencentrum CeasAron

Reacties

Zie je hieronder geen reacties? Lees hier dan hoe je reacties eenvoudig kunt activeren.

Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close