Fabels en feiten over reu en teef
De knoop is doorgehakt; je hebt besloten een hond te nemen! Vanaf dat moment zul je voor verschillende beslissingen komen te staan. Wil je een pup of een herplaatser? Welke ras past het beste bij jou en je situatie? En wordt het een reu of een teef?
Als je gaat rondvragen naar de verschillen tussen een reu en een teef krijg je antwoorden als: “Mannetjes zijn dominanter” en “Vrouwtjes zijn zachter van karakter”. Maar klopt hier wel iets van?
Er zijn zeker verschillen in gedrag tussen reuen en teven. Net zoals er ook verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Hormonen hebben nu eenmaal invloed op het gedrag. Maar is die invloed zo groot dat het echt uitmaakt of je een reu of een teef in huis neemt?
Wetenschap en de praktijk
Wat zeggen ervaringsdeskundigen en wetenschappers over de verschillen tussen reu en teef? In dit artikel combineren we wetenschappelijke informatie met argumenten van ervaringsdeskundigen. We hebben aan o.a. fokkers, hondeneigenaren, gedragsdeskundigen gevraagd naar hun bevindingen en argumenten om voor een reu of teef te kiezen. Hieronder beschrijven we aspecten die een rol kunnen spelen bij het maken van jouw keuze.
Van pup naar volwassenheid
Iets wat veel mensen beamen is dat een reu in de puberteit onstuimiger is dan een teef. Op zich logisch want de testosteron giert door zijn hele lijf. In het bloed van een puberende reu is het testosteronniveau zelfs 7x keer hoger dan bij een volwassen reu! Niet gek dat zo’n jonge reu niet altijd in staat is naar jou te luisteren en vooral zijn neus en hormonen achterna wil.
Ook zouden teven sneller volwassen worden dan reuen, vergelijk met hoe het bij mensen gaat. Het is een bekend gegeven is dat meisjes vaak eerder volwassen zijn dan jongens.
Loopsheid
Sommige mensen kiezen voor een reu, alleen maar omdat ze niet het ‘gedoe’ willen van de loopsheid van een teef. Een teefje wordt 1x per 6 maanden loops. Gedurende een paar dagen tot maximaal 2 weken verliest zij druppeltjes bloed en kan ze zich wat onrustig gedragen. De periode na het bloedverlies begint de meest vruchtbare periode.
Niet alleen het gedrag van een teef kan veranderen gedurende deze periode. Wanneer een reu bemerkt dat er een loopse teef in de buurt is, dan zal óók zijn gedrag veranderen. Een reu kan dit op afstand waarnemen en als er meerdere intacte teven in de buurt wonen, dan zul je vaker dan 1x per 6 maanden een gedragsverandering bij je reu zien. De ene reu kan hier beter mee omgaan dan de andere, dus het gedrag zal ook verschillen per reu. Er zijn extreme gevallen bekend van reuen die de hele dag blaffen en aan deuren krabben omdat ze naar het loopse teefje willen.
Agressie naar andere honden
Reu en teef kunnen beiden agressief gedrag vertonen. De uiting van agressie is volgens ervaringsdeskundigen en wetenschappers wel anders van aard.
- Reuen zouden eerder ‘haantjesgedrag’ vertonen naar andere reuen en daardoor in een knokpartij terecht kunnen komen. Hierbij wordt geen tot weinig schade toegebracht aan de andere reu. Het betreft vooral veel uiterlijk vertoon.
- Teven zijn feller en kunnen redelijk onverwacht uitvallen naar een andere teef. Teven zouden prikkelbaarder en venijniger zijn naar elkaar, echte ‘bitches’. De hormooncyclus heeft uiteraard invloed op de emoties en het gedrag van de teef. Het gedrag kan daarom fluctueren.
Reuen zijn volgens velen emotioneel minder complex in hun gedrag. Teven blijven langer hangen in hun emoties en zouden dat dan steeds weer afreageren op de andere hond in huis. Wanneer je van plan bent meerdere honden te nemen, zou dit iets kunnen zijn om rekening mee te houden. Overleg eventueel met de fokker of herplaatsorganisatie wat in jouw situatie de beste keuze zal zijn.
Agressie naar mensen
Uit meerdere onderzoeken komt naar voren dat reuen eerder geneigd zijn agressie naar gezinsleden in te zetten. Onderzoek door U.S. National Center for Injury Prevention and Control naar bijtincidenten bevestigt dat reuen vaker betrokken zijn bij een bijtincident.
Nu willen we hier wel een kanttekening bij maken dat bijtincidenten binnenshuis in veel gevallen voorkomen kunnen worden. Het heeft vaak te maken met een gebrek aan management en het niet herkennen van hondentaal en stress-signalen bij een hond.
Sociale interactie met mensen
Honden zijn uniek in hun relatie tot mensen. Ze zijn geëvolueerd om in de nabijheid van mensen te floreren. Echter de sociale relatie die reuen en teven tot mensen hebben, is volgens wetenschappers verschillend.
- Onderzoek laat zien dat teven eerder contact maken met vreemden en eerder genegen zijn tot samenwerken.
- Reuen daarentegen zijn naar vreemden iets meer gereserveerd. Dit hangt waarschijnlijk samen met het feit dat ze territorialer en waakzamer zijn dan teven. Bij mensen die ze kennen is dit uiteraard niet van toepassing. Reuen gaan graag de interactie aan met hun gezinsleden, samen spelen is een vorm van interactie die ze aanspreekt.
Ervaringsdeskundigen zijn verdeeld over welk geslacht het meest aanhankelijk is naar mensen toe. De ene persoon heeft de ervaring dat teven aanhankelijker en socialer zijn en de andere beweert juist het tegendeel.
Markeren
Van reuen wordt gezegd dat ze vaker markeren dat teven. Reuen plassen tegen iedere boom en iedere lantaarnpaal om zo hun geur achter te laten. Echter zijn er ook voldoende teven die bij ieder grassprietje een ‘berichtje’ willen achter laten.
Markeergedrag is voor sommige mensen een reden om geen reu te nemen. Maar aangezien er ook voldoende teven dit gedrag laten zien, is het een erg onvoorspelbare factor.
Overigens is markeren normaal en noodzakelijk gedrag bij honden, ze communiceren op die manier naar andere honden in de buurt.
Formaat van reu en teef is verschillend
Bij de meesten rassen zijn de teven fijner gebouwd en iets kleiner van formaat van de reuen.
Leeftijd
Bij mensen is bekend dat vrouwen gemiddeld ouder worden dan mannen. Wetenschappers hebben gekeken of dit bij honden ook zo is en hebben ontdekt dat het geslacht geen noemenswaardige invloed heeft op de leeftijd. Teven en reuen worden gemiddeld even oud. Men ontdekte wel dat castratie bij teven een positieve invloed heeft op de leeftijd en bij reuen niet. Intacte reuen worden gemiddeld iets ouder van gecastreerde reuen.
Castratie
Aangezien hormonen invloed hebben op het gedrag van een reu of teef, is het vanzelfsprekend dat castratie ook invloed zal hebben. In dit artikel zijn we uitgegaan van intacte honden. Wil je weten wat de effecten van castratie zijn op het gedrag van je hond, dan verwijzen we je graag naar deze artikelen.
Wordt het een reu of een teef voor jou?
Een hoop informatie! En toch ondanks al deze inzichten raden we aan om vooral je hart te volgen en naar het totaalpakket te kijken. Is er een klik met de hond? Komt de hond zelf naar jou toe om contact te maken en maakt je hart een sprongetje wanneer de hond jou aankijkt? Past het karakter van de hond bij jou en de eventuele andere leden van je gezin?
Als die klik er is, dan maakt het eigenlijk niet zoveel uit of het nu een reu of een teef is.
Bedenk ook dat er veel factoren een rol spelen bij het gedrag en het karakter van een hond. Iedere hond is uniek is en heeft zijn eigen karakter en persoonlijkheid. Socialisatie, opvoeding, genetische aanleg en leerervaringen drukken allemaal een stempel op het gedrag. Deze aspecten hebben wellicht een nog grotere invloed dan hormonen.
Referenties
- Patricia McConnell – What are the Differences Between Male and Female Dogs?
- Karen Becker – The Differences Between Male and Female Dogs
- Are Male Dogs More Aggressive Than Females?
- Gender differences in dog behavior. Benjamin L Hart, Lynette Hart. In het boek: The Domestic Dog, Edition: 2nd, Chapter: 7, Publisher: Cambridge University Press, Editors: James Serpell, pp.129
- Wageningen Livestock Research: Minder hondenbeten (PDF)
- Scandurra A, Alterisio A, Di Cosmo A, D’Aniello B. Behavioral and Perceptual Differences between Sexes in Dogs: An Overview. Animals (Basel). 2018;8(9):151. Published 2018 Aug 23. doi:10.3390/ani8090151 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6162565/
- Jessica M Hoffman, Dan G O’Neill, Kate E Creevy, Steven N Austad, Do Female Dogs Age Differently Than Male Dogs?, The Journals of Gerontology: Series A, Volume 73, Issue 2, February 2018, Pages 150–156, https://doi.org/10.1093/gerona/glx061
Credits
Dit artikel is geschreven door Debby van Dongen, eigenaar van Doggo.nl.