Het belang van een goede moederhond
Een goede moederhond, wat heeft dat nou te maken met het functioneren van een pup op latere leeftijd? Eigenlijk heel erg veel, wel meer dan dat je in eerste instantie misschien zal denken.
Ik krijg als hondengedragsdeskundige zeer regelmatig te maken met honden met ernstige gedragsproblemen die als pup afkomstig zijn vanuit de broodfok. Het baasje heeft het altijd goed bedoelt. Ze hadden immers de pup gered bij de broodfokker, hij werd met liefde thuis ontvangen, had de puppycursus met succes gevolgd, evenals de gehoorzaamheidslessen, maar terwijl de hond ouder werd kreeg de hond steeds maar meer en meer gedragsproblemen. Wat deden ze toch fout?
Het is een fijne gedachte, dat als je een pup bij een broodfokker vandaan haalt, dat alles wel goed komt als je super goed voor het beestje zorgt. Maar helaas is de werkelijkheid vaak anders.
Een evenwichtig leven begint al vóór de bevruchting
Een evenwichtig leven voor een pupje begint namelijk al vóór de bevruchting. De keuze van een rustige en stabiele moederhond heeft namelijk invloed op hoe jouw pupje later gaat worden.
De invloed van stress bij de moeder
Net zoals bij mensen, kan heftige stress leiden tot moleculaire veranderingen in het DNA, dit heeft te maken met epigenetica. Het DNA van de moederhond wordt doorgegeven aan het pupje. Veranderingen in het DNA oefenen levenslang invloed uit. Zo is een pup van een moederhond die veel stress heeft gehad, prikkelbaarder, kan minder goed met stress en veranderingen omgaan, en kan hierdoor ook sneller probleemgedrag laten zien dan pups van een stabiele moederhond.
Cortisol
Naast de verandering in het DNA, heeft stress tijdens de draagperiode ook een grote invloed op het toekomstige functioneren van jouw pupje. De stresshormonen van de moederhond hebben namelijk invloed op de hersenontwikkeling van de ongeboren pup. Indien de moederhond veel stress heeft gehad tijdens haar draagperiode, zal de pup gedurende zijn hele leven gevoeliger zijn voor het stresshormoon cortisol.
Hierdoor kan de pup op latere leeftijd minder goed met stress omgaan, en sneller angstig reageren dan honden die niet afkomstig zijn van gestreste moederhond, met allerlei gedragsproblemen tot gevolg.
Na de geboorte
Tot slot heeft stress in de ontwikkelingsfase tot een leeftijd van 12 weken ook nog eens veel invloed op de hersenontwikkeling van pup. Indien de pup veel stress heeft tijdens deze ontwikkelingsfase, worden de hersens zo geprogrammeerd dat er een blijvende en verhoogde toestroom van stresshormonen kan ontstaan.1
Dit zorgt ook weer voor een toegenomen kans op gedragsproblemen zowel als pup, als volwassen hond. Denk aan heftigere schrikreacties, angst voor mensen, voorwerpen en andere dieren, angst voor verandering en angst voor nieuwe dingen, prikkelbaar zijn en het verliezen van hun rustige gemoedstoestand.
Kies daarom niet voor broodfok!
Broodfokhondjes die verkocht worden in schuren en honden die geïmporteerd worden uit bijvoorbeeld Oostbloklanden en goedkoop worden aangeboden op het internet, worden geboren in zéér stressvolle en misselijkmakende omstandigheden.
Het kiezen voor een goede fokker én een goede moederhond zijn dus de essentiële eerste stappen waarbij jij als eigenaar het verschil kunt maken voor een stabiel leven voor jouw hond. Helaas worden er tienduizenden broodfokpuppy’s per jaar verkocht aan Nederlandse mensen. Deze pups worden o.a. ondergebracht in verkoopschuren en Nederlandse doorverkoop gezinnen, en zo verkocht aan nietsvermoedende mensen. Het grootste gedeelte van deze honden wordt verkocht op Marktplaats. Let dus altijd op bij het kopen van een pup!
Referenties
1 Wil je meer weten of de werking van de hersenen en de invloed van hormonen op gedrag? Kijk dan op www.hondenschoolpetradriesen.nl voor de specialisatiecursus voor trainers en gedragstherapeuten.