Een puppy hoort in de woonkamer op te groeien
Veel mensen weten inmiddels waar ze op moeten letten als ze bij een fokker langs gaan. Een pup hoort in huis – het liefst in een woonkamer – op te groeien samen met nestgenootjes en de moederhond, en zeker niet in een schuur achteraf. Broodfokkers zijn inmiddels ook wijzer geworden en zullen daarom dit huiselijke tafereel in scene zetten. Wanneer er een koper komt, wordt een aantal pups even uit de schuur gehaald en in huis geplaatst alsof ze daar al hun hele leven doorbrengen.
Hoe kun jij als koper nu weten dat je je pup bij een betrouwbare fokker koopt? Zeker nu handelaren allerlei trucs verzinnen om kopers om te tuin te leiden? Er zijn een aantal andere factoren waar je op kunt letten en waarbij er alarmbellen zouden moeten gaan rinkelen.
Per direct
De fokker/handelaar biedt pups per direct aan, je kunt de pup na een e-mail of telefoontje meteen ophalen. Er zijn zelfs puppyhandelaren die puppy’s thuis bezorgen! Vandaag besteld, vandaag in huis. Er is ook altijd voorraad en men heeft ook altijd meerdere rassen in de aanbieding. Vaak krijg je ook geen bedenktijd, men wil dat je de pup meteen meeneemt.
Er worden geen vragen gesteld
Een betrouwbare fokker zal vragen stellen en je zult zelfs aan verschillende criteria moeten voldoen. Er wordt van je verwacht dat je een aantal keren op bezoek komt om kennis te maken voordat je überhaupt een pup krijgt toegezegd. Een goede fokker heeft slechts een klein aantal nestjes per jaar en werkt met een wachtlijst.
Een broodfokker interesseert het niet wie jij bent en of je wel geschikt bent voor een pup. Hij wil alleen maar zoveel mogelijk puppy’s verkopen. Vaak wordt je ook nog (emotioneel) onder druk gezet: “Nu kopen, anders gaat de pup naar de volgende geïnteresseerde.” of “Neem vooral je kinderen mee als je komt kijken”.
De papieren: het paspoort en het vaccinatieboekje
Het lijkt allemaal zo officieel: boekjes met stempels, handtekeningen en vaccinatiestickertjes. Maar helaas kan dit allemaal nagemaakt worden en moet je wel oog voor detail hebben om te kunnen zien of het allemaal wel klopt wat er in deze documenten staat. Denk dus niet automatisch dat het in orde is wanneer je pup met dergelijke documenten koopt. Hier wordt helaas volop gefraudeerd.
Het gebruik van een stempel is ook niet altijd logisch. Een stempel kan een document meer geldigheid geven, maar stempels worden ook gebruikt om aan de lopende band veel boekjes snel in te kunnen vullen.
Europees dierenpaspoort
Alléén een dierenarts mag het officiële Europese paspoort voor honden uitgeven en invullen. Dit gebeurt meestal bij de eerste vaccinatie op de leeftijd van 6 weken (puppy enting). Het dierenpaspoort is opgemaakt in de taal van het land van herkomst.
Helaas wordt ook hier gefraudeerd en worden paspoorten nagemaakt. Ook zijn er dierenartsen die aan illegale praktijken meewerken. Een paspoort wil helaas niet per definitie zeggen dat jouw pup van een betrouwbare fokker komt.
Vaccinatieboekje
Normaal gesproken hoort een puppy 3 entingen te krijgen, namelijk op 6, 9 en 12 weken leeftijd.
- 6 weken: puppy-enting tegen Hondenziekte en Parvo
- 9 weken: enting tegen o.a. Parvo en Weil
- 12 weken: grote cocktail + eventueel Rabiës wanneer de pup de grens over gaat
Koop je een Nederlandse pup met een Nederlands paspoort, dan hoort deze pup minstens 7 weken oud te zijn. Dit is wettelijk bepaald. De puppy-enting is niet verplicht bij wet, maar het zou ideaal zijn als de pup deze al wel heeft ontvangen.
Tref je een pup met buitenlands papieren, dan dient deze pup minstens 15 weken oud te zijn en minstens de Rabiës inenting te hebben gekregen, anders mag deze de grens niet eens over! De pup mag deze vaccinatie namelijk pas krijgen op de leeftijd van 12 weken. Vervolgens komen daar nog 3 weken bij voordat de vaccinatie geldig is. Bedenk dat een pup van 15 weken al een behoorlijk flinke hond is! Ter illustratie zie je verderop in dit artikel foto’s van dezelfde honden op de leeftijd van 7 en 15 weken oud.
Vaccinatiestickers met datums en stempels erbij maken een officiële indruk, maar helaas kunnen ook deze vervalst zijn. Niet alleen de datums kunnen vervalst zijn. Het kan zelfs zo zijn dat de pup hélemaal niet gevaccineerd is!
In het vaccinatieboekje tref je ook de streepjescode van de chip aan die bij de pup is ingebracht. Deze bladzijde hoort helemaal geplastificeerd te zijn om fraude tegen te gaan. Het is ook geloofwaardiger als de gegevens met betrekkeing tot de chip met de hand zijn ingevuld.
De leeftijd van de pup
Hoe kun je aan een pup zien of hij oud genoeg is? De foto’s hieronder geven al een goed beeld van hoe groot pups zijn op de leeftijd van 7 en 15 weken oud. Een pup van 7 weken is wolliger en ‘ronder’ dan een pup van 15 weken. Een pup van 15 weken is al een flinke hond die richting puberteit gaat. Zo groot zou een pup uit het buitenland dus moeten zijn.
Foto: tref jij bij een fokker een klein, schattig pluizebolletje van een pup aan met buitenlandse papieren? Dan weet je dat er iets niet klopt.
Aan het gebit zou je ook moeten kunnen zien wat de leeftijd is. Echter het wisselpatroon verschilt per ras en ook nog eens per individu. Voor een leek is hier eigenlijk geen nuttige informatie uit te halen. Om hier meer inzicht in te krijgen, doet het Universitair Dierenziekenhuis in Utrecht op dit moment (2021) onderzoek naar het wisselpatroon bij puppy’s. Dit kan van betekenis zijn bij het tegengaan van import van te jonge puppy’s naar Nederland.
Om toch een idee te krijgen: de meeste pups krijgen met 3-4 weken hun eerste voortanden en met 3-5 weken hun hoektanden. Gemiddeld wisselt het gebit van een pup op de leeftijd van 3-5 maanden. Het duurt vervolgens een paar maanden voordat alles gewisseld is. Een pup uit het buitenland moet 15 weken zijn = 3,5 maand oud. Dit betekent dat het gebit al aan het wisselen zou moeten zijn.
Hoe gedraagt de pup zich?
Pups uit de broodfok worden vaak niet of slecht gesocialiseerd. Dit uit zich in hun gedrag. Ze zijn vaak terughoudend. Ze kruipen weg onder een stoel of blijven stil in een hoek zitten. Een goed gesocialiseerde pup is juist nieuwsgierig en zal meteen contact met je maken.
Is de pup gezond?
Last but not least: hoe komt de pup over? Is deze beweeglijk of juist sloom? Hoe zien de oogjes eruit? Heeft de pup een loopneus? Heeft de pup diarree? Stinkt het in de ruimte naar diarree?
Broodfokpuppy’s zijn vaker ziek en hebben vaker last van parasieten of virussen.
- Een loopneus wordt vaak weg gewimpeld onder het mom van een verkoudheidje, maar kan wijzen op Hondenziekte.
- Diarree of sloomheid kan betekenen dat de pup lijdt aan Parvo.
- Ook Giardia, een darmparasiet, komt regelmatig voor deze pups. Dit is te herkennen aan diarree die sterk ruikt en slijmerig kan zijn. Wanneer niet op tijd wordt ingegrepen kan een pup aan deze ziekten komen te overlijden.
- Een ronde, harde buiken kan duiden op wormen.
- Wanneer de huid, die je het optilt, niet gelijk terugvalt en blijft ‘staan’, dan kan dit wijzen op uitdroging.
Zieke pups worden nog wel eens met suikerwater actief gemaakt, waardoor het lijkt alsof ze fit en gezond zijn. Dit is uiteraard maar voor korte duur.
Extra checklist
- Moederhond moet aanwezig zijn. De moederhond is meestal te herkennen aan de tepels (zie foto onder) en aan haar gedrag t.o.v. de pups. Wanneer de pups 7 weken oud zijn, dan willen ze nog wel melk drinken bij de moeder, maar de moeder heeft daar dan niet altijd meer behoefte aan en ontwijkt de pups.
- Paspoort en vaccinatieboekje moeten goed zijn ingevuld. Maak hier eventueel foto’s van en overleg met je dierenarts. Als je geen foto’s mag maken van de documenten, dan weet je eigenlijk al dat er iets niet goed zit.
- Betaal nooit contant. Betaal liever met pin of bankoverschrijving, dan heb je een direct betalingsbewijs
- Koop geen pup wanneer je het volgende waarneemt: stank, vieze omgeving, loopneus, hoesten, diarree of vieze oogjes.
- Koop geen pup wanneer de fokker meerdere verschillende rassen aanbiedt.
- Neem de tijd om de pups te observeren. Laat je niet emotioneel onder druk zetten door de fokker die een pup in je armen duwt, want dan ben je verkocht. Trap er ook niet in wanneer de fokker zegt dat dit “de laatste” is.
Foto Anita de Geus (betrouwbare fokker van IJslandse honden): Bij de moederhond, van pups van 7 à 8 weken, moeten de ‘melkpakketten’ nog zichtbaar zijn. De buiklijn is dus niet opgetrokken maar de tepels zijn nog zichtbaar. Vaak is de teef ook ‘uit vacht’ en soms oogt ze wat vermagerd.
Aarzel je? En voelt het toch niet helemaal goed? Ga dan zonder pup naar huis! Koop niet uit medelijden of omdat je de pup zo schattig vindt. Je houdt hiermee de illegale puppyhandel en dierenleed in stand.
Bij verdenking van malafide puppyhandel kun je melding maken bij NVWA.
Credits
Dit artikel is geschreven door Debby van Dongen, eigenaar van Doggo.nl.
Met veel dank aan MARKdierenarts voor het delen van zijn kennis en ervaringen en ook dank aan paraveterinair Angela Bloemendaal voor haar foto’s.