De beste hondenrassen voor kinderen

Golden Retriever met kindEen hond voor de kinderen

Als ouder van jonge kinderen heb je bewust gewacht met het in huis nemen van pup. Je had (hebt) je handen al vol aan je gezin en je weet dat een pup in huis alleen maar kan als je daar ook de rust en de tijd voor hebt. Het huishouden loopt inmiddels redelijk op rolletjes en jullie hebben besloten om een hond in huis te nemen. Natuurlijk wil je dat die hond goed past binnen jullie gezin. Het allerbelangrijkste is dat de hond lief is voor de kinderen.

In de media verschijnen regelmatig artikelen over honden en andere huisdieren. Vooral lijstjes zijn enorm populair, ze lezen makkelijk weg. Onlangs publiceerden een bekend vrouwenblad en een tijdschrift voor jonge ouders hun eigen lijstjes met hondenrassen die geschikt zijn voor kinderen. De Golden Retriever, Cavalier King Charles Spaniel en Franse Bulldog staan vaak hoog genoteerd en ook Mopshond komt vaak ik het lijstje voor vanwege zijn schattige uiterlijk.

Helaas zijn dergelijke lijstjes vooral bedoeld om lezers te trekken, maar de informatie die er in staat is niet altijd betrouwbaar en kan zelfs tot teleurstellingen leiden.

Welk hondenras is lief voor kinderen?

We gaan je in dit artikel geen hondenrassen aanbevelen, want eigenlijk draait het vooral om het individu en de persoonlijkheid van die ene hond. Maar stop nu niet met lezen! We weten dat jij graag antwoord wil op de vraag welke hondenrassen het meest geschikt zijn voor kinderen en we willen je heel graag op weg helpen.

Het korte en eerlijke antwoord is dat het ras van de hond eigenlijk niet zo heel veel uit maakt. Natuurlijk spelen genetische factoren een rol, maar hieronder leggen we je uit welke andere factoren een misschien wel grotere invloed op het uiteindelijke gedrag van de hond hebben. Je kunt niet stellen dat een Golden Retriever altijd lief is voor kinderen, net zoals je niet kunt zeggen dat een American Stafford eerder zal bijten.

We gaan je helpen om de juiste keuzes te maken en hopelijk ervoor zorgen dat jij een fijne, lieve hond krijgt voor je kinderen. Waar moet je op letten wanneer je een hond voor je gezin gaat uitkiezen? De meeste ouders zullen veiligheid bovenaan hebben staan bij het uitkiezen van een hond, verder zijn ze op zoek naar een maatje voor hun kind.

Kind speelt met hond

Wij hebben de wetenschap erop na geslagen en gekeken naar de cruciale elementen die van invloed zijn op de relatie tussen hond en mens. Waar moet je allemaal op letten als je op zoek gaat naar een lieve, sociale hond voor je gezin? En ook: hoe voorkom je dat een hond gaat bijten?

Tip 1: kies een gezond hondenras

Of een hond lekker in zijn vel zit is van invloed op het gedrag. Wanneer jij last hebt van hoofdpijn, heb je ook een korter lontje dan normaal en dat geldt voor honden net zo. Honden met genetische afwijkingen of andere gezondheidsproblemen hebben vaak pijn. Pijn is één van de belangrijkste oorzaken van agressief gedrag.

Hele kleine rassen hebben door het selectieve fokken bijvoorbeeld de hele dag hoofdpijn (syringomyelia / chiari-malformatie) of pijn aan hun gewrichten. Zulke hondjes zien er misschien heel schattig uit, maar kunnen letterlijk van zich afbijten, omdat ze de hele dag stress ervaren door de pijn. Ze willen om diezelfde reden ook liever niet aangehaald worden.

Bepaalde hondenrassen vormen dus een risico. Laat je daarom goed voorlichten en ga op zoek naar een fokker die honden fokt op gezondheid. Een dergelijke fokker laat zijn honden testen op rasgerelateerde, erfelijke aandoeningen en zal niet verder fokken met een hond die een bepaalde aandoening heeft.

NVGH
NVGH

Wat is het beste hondenras voor kinderen?Tip 2: kies een goed gesocialiseerde hond

Een pup die de eerste 7 of 8 weken van zijn leven bijna geen mensen ziet, kan op latere leeftijd angst blijven houden voor mensen. Het is daarom belangrijk dat een pup tijdens deze periode goed gesocialiseerd wordt met allerlei mensen en dus ook met kinderen. Pups die opgroeien in een woonkamer met mensen om zich heen, zullen later in een gezin ook beter kunnen aarden en niet bij ieder geluid schrikken en bang in een hoekje kruipen.

Angst is vaak een voorbode voor agressie.

Foto: Spaanse herplaatser Kaneel kwam op vierjarige leeftijd naar Nederland. Ze was helemaal geen kinderen gewend. Het heeft letterlijk jaren geduurd voordat ze vertrouwen kreeg en zich op haar gemak voelde bij de kinderen in het eigen gezin. Kaneel is een kruising Podenco x Galgo.

Tip 3: kies een sociaal hondenras

Hondenrassen worden niet alleen op hun uiterlijk gefokt, maar ook op bepaalde eigenschappen. Sommige rassen zijn gefokt op bijvoorbeeld de eigenschap om goed samen te kunnen werken (rasgroep 8: retrievers) en anderen weer meer op hun onafhankelijkheid en eigenzinnigheid (rasgroep 5: oertypen).

Wetenschappers (Hart, 1995) hebben 80 hondenrassen in kaart gebracht en gekeken naar welke rassen vaker agressie vertonen naar gezinsleden.

  • Chow chow, Shar Pei, Akita, Shiba Inu en Teckel scoren in dit onderzoek het hoogst in agressie naar gezinsleden.
  • Labrador, Golden Retriever en Poedel scoren het laagst.

In ditzelfde onderzoek is ook gekeken naar affectie naar gezinsleden. Hier scoren de Labrador, Golden Retriever en Shih Tzu het hoogst.

Nu zeggen rasbeschrijvingen echt niet alles, er zijn altijd uitzonderingen op de regel. Kijk daarom altijd naar het individu. Iedere hond heeft zijn eigen karakter, zelf binnen één nest kunnen de verschillen enorm zijn. Bedenk dat ook een Golden Retriever kan bijten als zijn geduld steeds op de proef wordt gesteld. Iedere hond kent zijn grenzen.

Hond wil nietTip 4: train je kinderen

We gaan ervan uit dat je inmiddels tips 1 tot en met 3 met vlag en wimpel hebt doorlopen. Je hebt inmiddels een gezonde, goed gesocialiseerde hond in huis! Dan ben je nog niet klaar, want nu is het aan jou om hier een goed vervolg aan te geven.

Je leest het goed, je traint niet alleen de hond, maar ook je kinderen! Zij zullen moeten leren wat wel en niet gewenst is. De meeste bijtincidenten vinden binnenshuis plaats, en in veel gevallen hadden deze incidenten voorkomen kunnen worden door bepaalde regels in acht te nemen. Leer je kind afstand te nemen van de hond als de hond aangeeft iets niet te willen. Foto: Deze hond wil niet omhelst worden. Stress-signalen; gesloten mond en bezorgde blik (wegdraaiende ogen, ‘whale eye’).

Ellen: “Mijn dochtertje Lieke is helemaal gek van dieren, ze wil ze het liefst de hele dag knuffelen. Superlief! Echter onze hond Max heeft daar niet altijd zin. Op een dag lag Max te slapen en Lieke wilde hem een knuffel geven. Max schrok wakker en haalde plotseling uit naar Lieke. Gelukkig geen bijtwond, maar we waren wel flink geschrokken hiervan!”

Lees hier meer over maximale veiligheid tussen hond en kind.

Tip 5: leer wanneer je hond ‘nee’ zegt

Honden praten de hele dag met ons, het is aan ons om te leren begrijpen wat ze zeggen. Wanneer een hond wegloopt van een kind, dan heeft hij op dat moment geen behoefte aan interactie. Zorg er dan voor dat je kind niet de hele tijd achter de hond aan blijft gaan. Er kan een moment komen dat de hond geen andere uitweg meer ziet en zijn communicatie moet opschalen naar grommen of zelfs bijten.

In deze artikelen kun je meer leren over stress-signalen bij honden en hoe honden ja en nee zeggen.

Hond zegt nee

Foto: deze hond verstijft bij de aanraking van het kind. Hij participeert niet. Het is beter deze hond op dit moment met rust te laten.

Manage de omgevingTip 6: zorg voor veiligheid voor kind en hond

Je kunt je huis zo inrichten dat je hond en de kinderen elkaar niet kunnen opzoeken. Even in een andere ruimte laten of een traphekje in een deuropening zetten zodat je peuter niet zomaar naar de hond kan kruipen of andersom. Laat hond en kind niet zomaar zonder toezicht alleen achter. Foto: met een traphekje in de deuropening kun je hond en kind gescheiden houden.

Creëer ook de mogelijkheid voor je hond om zich te allen tijde terug te kunnen trekken. Een hond heeft meer slaap nodig dan wij en soms wil een hond ook gewoon even rust.

Tip 7: ben lief voor je hond

Wil je een lieve hond voor je kinderen, dan krijg je het beste resultaat wanneer iedereen in het gezin ook lief is voor de hond. Inmiddels zijn er al talloze wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat opvoedingsstijl en manier van trainen invloed hebben op het gedrag van een hond. Honden die opgevoed zijn met fysieke correcties en intimidatie voelen zich vaker genoodzaakt agressie in te zetten. Agressie leidt tot meer agressie. You get what you give.

Conclusie

Ieder hond, ongeacht het ras, heeft zijn eigen persoonlijkheid. Is je oog gevallen op een bepaald hondenras? Verdiep je dan in dit ras en breng een bezoek aan de fokker of een hondenshow om kennis te maken met het ras. Hoe groeien de pups op en zijn ze gezond? (Koop géén pup uit de broodfokindustrie! Deze zijn slecht tot niet gesocialiseerd en vaak hebben ze een ziekte onder de leden.)

Houd rekening met tips 1, 2 en 3! Tips 4, 5, 6 en 7 geven aan welke invloed jij zelf hebt op de relatie die je kinderen met de hond gaan vormen.

Hond en kind

Referenties

  • https://www.houdenvanhonden.nl/kinderen-en-je-hond/hondenbeten/
  • How Aggression Leads to More Aggression
  • James Serpell – The domestic dog
  • Herron et al. (2009) Survey of the use and outcome of confrontational and non-confrontational training methods in client-owned dogs showing undesired behaviors. Applied Animal Behaviour Science Volume 117, Issues 1–2, February 2009, Pages 47-54
  • Hart BL, Hart LA (1985) Selecting pet dogs on the basis of cluster analysis of breed behavior profiles and gender. Journal of the American Veterinary Medical Association, 01 Jun 1985, 186(11):1181-1185 PMID: 4008297
Thomas
Thomas

Credits

Dit artikel is geschreven door Debby van Dongen, eigenaar van Doggo.nl.

Reacties

Zie je hieronder geen reacties? Lees hier dan hoe je reacties eenvoudig kunt activeren.

Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close