Wat is een boomer precies?
Boomers zien er superschattig uit. Ze zijn niet voor niets zo populair. Maar wat voor ras is de boomer nu eigenlijk precies? De boomer is geen erkend ras, het betreft een kruising tussen kleinere hondenrassen zoals o.a. Lhasa Apso, Shih-tzu, Westie, Yorkshire Terriër en Malthezer. Omdat het geen erkend ras is, bestaan er dus ook geen fokkers van Boomers die aangesloten zijn bij de organisatie die toezicht houdt op de fokkerij, bij de Raad van Beheer.
Richtlijnen
Op de fok van Boomers is geen toezicht vanuit een overkoepelend orgaan. Er zijn geen richtlijnen voor bijvoorbeeld inteelt, gezondheid of welzijn. Een fokker is dan ook niet verplicht een stamboom bij te houden. Dit kan betekenen dat er weinig bekend is over de genetische herkomst en mogelijke erfelijke gebreken bij de pup. Je weet dan ook niet of de pup gezond is en ook gezond zal blijven. Meestal kan een fokker wel vertellen welke rassen hij gekruist heeft.
Uiterlijk
Boomers worden met name gefokt op het schattige uiterlijk. Wat je kunt voorspellen is dat de hond relatief klein blijft en een aandoenlijk uiterlijk zal hebben met een harige snoet. De meeste boomers zijn licht van kleur, maar er bestaan ook donkere en zelfs zwarte boomers. De vacht is meestal wat langer en vraagt om goed onderhoud. Regelmatig een bezoek aan een trimsalon is geen overbodige luxe.
Karakter boomer puppy’s
Omdat er vooral op uiterlijk wordt gefokt, is het karakter niet echt te voorspellen. Het hangt ook af van de opvoeding, socialisatie en welke rassen gekruist zijn.
- In advertenties waarin boomer puppy’s worden aangeboden hebben we o.a. gelezen dat ze goed trainbaar, lief en aanhankelijk zijn. Veel boomers zijn inderdaad lief en aanhankelijk, maar er zijn ook boomer puppy’s die angstig en juist NIET sociaal zijn.
- Ook lezen we regelmatig dat boomers uitermate geschikt zijn voor kinderen. Het karakter van een hond wordt deels genetisch bepaald, maar ook de socialisatie en opvoeding drukken een stempel op het karakter en het gedrag. Realiseer je dat geen enkele hond kindvriendelijk wordt geboren.
Bovendien is het belangrijk dat een pup goed gesocialiseerd wordt en in huishoudelijk kring opgroeit. Dit ontbreekt vaak bij commerciële fokkers. Het is onmogelijk om tientallen, honderden puppy’s in huis te laten opgroeien. Deze pups groeien veelal op in een loods of schuur en zullen de eerste 7 weken van hun leven niet veel in aanraking komen met bijvoorbeeld kinderen.
Herkomst van de boomer
Omdat het geen erkend ras betreft, zijn er eigenlijk weinig gegevens over bekend. Er zijn geen stambomen of ander naslagwerk waarin is vastgelegd wanneer men is begonnen met het fokken van boomers. In de jaren ’70 en ’80 heeft de Amerikaanse televisieserie Here’s Boomer wel gezorgd voor een groeiende vraag naar kruisingen. In deze serie speelde de hond Boomer, een kruising, de hoofdrol en beleefde allerlei avonturen. Deze hond was een slag groter dan de hedendaagse boomers, maar had wel een vergelijkbaar aandoenlijk uiterlijk met een langere vacht.
Wat kost een boomer puppy?
De prijs voor een Boomerpup is behoorlijk. Deze ligt op dit moment (2021) rond de 1250,00. Dat is vergelijkbaar met de prijs van een rashond. Bedenk dat een rashond voor deze prijs getest is op erfelijke gebreken en een ook stamboom heeft.
Waar kun je een boomer puppy kopen?
Boomers worden veelal aangeboden via internet. Vooral op Marktplaats kun je advertenties vinden van al dan niet commerciële hondenhandelaren en fokkers.
Niet alle Boomers komen van “foute” fokkers en handelaren, maar het merendeel helaas wel. Let daarom heel goed op of de fokker betrouwbaar is en of je een gezonde, goed gesocialiseerde pup koopt. Dit is niet alleen in het belang van dierenwelzijn, maar ook in jouw belang. Boomerpuppy’s uit de broodfokindustrie ontwikkelen op latere leeftijd namelijk vaak gedragsproblemen. Denk hierbij aan angst of niet zindelijk worden. Ook hebben ze vaak gezondheidsproblemen.
- Op onze website kun je lezen waar je allemaal op moet letten wanneer je naar een puppy gaat kijken. Neem sowieso geen overhaaste beslissing. Neem de tijd.
Heb jij ooit een boomer puppy gekocht?
Dan zijn wij benieuwd naar jouw ervaringen! Hoe is zijn of haar karakter? Is jouw boomer gezond? We lezen het allemaal graag!
Laat hieronder een reactie achter.