Noodzaak om agressiesignalen te herkennen!
Het gedrag van onze honden wordt gestuurd door de emoties die onze honden ervaren. Wanneer jouw hond vrolijk en blij is, zie je ander gedrag dan wanneer jouw hond boos of gefrustreerd is.
Je verdiepen in hondenlichaamstaal en daardoor de onderliggende emoties bij jouw hond gaan herkennen, is helpend om je hond goed te kunnen begeleiden in allerlei situaties. Stress-signalen bijvoorbeeld, kunnen een oplopende mate van spanning laten zien.
Oplopende spanning
Oplopende spanning kan leiden tot een steeds angstigere en meer teruggetrokken hond, maar het kan er ook voor zorgen dat je hond actief zijn best gaat doen om mogelijke dreigingen op afstand te houden. Je hond kan agressie gaan inzetten.
Over het laatste gaat het in dit artikel: hoe herken je toenemende agressie bij je hond, en vooral: hoe voorkom je dat een situatie uit de hand loopt?
Hoe herken je toenemende agressie bij je hond?
Honden kunnen verschillende coping stijlen hebben om zich te handhaven in bepaalde spannende situaties. Honden proberen ervoor te zorgen dat ze veilig blijven. Een passieve coping stijl leidt vooral tot vluchten en dekking zoeken, een actieve coping stijl zorgt ervoor dat jouw hond gedrag gaat inzetten om de dreigende prikkel af te schrikken, weg te jagen, of mogelijk zelfs aan te vallen.
Foto: verstijven en oogwit (whale eye).
Illustratie: borstelen.
Actieve coping stijl
De toenemende mate van dreiging/agressie die jouw hond gaat inzetten bij een actieve coping stijl, herken je aan verschillende gedragingen.
- Mond sluit
- Bevriezen, lichaam verstijft
- Houding is recht en misschien opgericht
- Haren gaan overeind staan
- Whale eye: oogwit is te zien (je hond kijkt niet rechtstreeks naar de prikkel, maar meer vanuit zijn ooghoeken)
- Ogen staren strak naar de prikkel (is niet meer af te leiden)
- Frons
- Lip optrekken
- Tanden laten zien
- Grommen, blaffen
- Kan gaan bijten
Foto: Deze hond vindt de situatie ongemakkelijk. Het lichaam is gespannen, de oren zijn plat naar achteren gevouwen en het oogwit (whale eye) is te zien.
Passieve coping stijl
Ook een hond met een meer passieve coping stijl kan overgaan tot het inzetten van agressie. Als jouw hond de dreiging niet meer kan ontvluchten en niet meer uit de situatie kan ontsnappen, dan zit er voor jouw hond niets anders op dan ‘van zich af te bijten’.
De toenemende mate van agressie kan er bij deze honden iets anders uit zien:
- Wegkijken, wegdraaien, afstand nemen
- Gapen, tongelen
- Oren naar achteren
- Lip optrekken
- Grommen
- Snappen (happen en weer terugtrekken)
Toenemende agressie is niet altijd voorspelbaar
Niet elke hond laat precies al deze signalen zien, en ook niet altijd in exact dezelfde volgorde. Hoe sneller de dreiging toeneemt voor jouw hond, hoe sneller jouw hond zal ‘opschakelen’ in de mate van agressie die hij of zij inzet.
Het is enorm helpend voor onze honden dat we beducht zijn op deze lichaamstaal en onze honden helpen om zo snel mogelijk uit dit soort spannende situaties te komen. Het feit dat jouw hond agressie inzet wil namelijk altijd zeggen dat de situatie te spannend is en jouw hond geen andere mogelijkheid meer ziet dan voor zichzelf op te komen om zichzelf veilig te kunnen houden.
Credits
Dit artikel is geschreven door Sylvia Aerts, gediplomeerd gedragsdeskundige bij Online hondenschool Wel Fair, tevens werkzaam voor Stressless Dogs.