Waar moet je op letten?
Dat jouw hond zich goed gedraagt als je met hem wandelt, is één ding. Je hebt natuurlijk ook te maken met honden van anderen. Het is niet gezegd dat die andere (loslopende) honden, zich ook zo beleefd zullen gedragen naar jouw hond. Hoe zorg je ervoor dat het wandelen met je hond veilig en onder controle blijft?
Het gedrag van andere honden
Het is dus in alle gevallen goed om kennis te hebben van hondentaal en -communicatie, ook als je met een hond wandelt die geen stap verkeerd zet. Het is immers belangrijk het gedrag en de intentie van andere honden te kunnen inschatten. Dit is tevens een reden waarom het een risico is om (kleine) kinderen met een hond te laten wandelen. Kunnen zij inschatten wat een andere hond doet, en optreden als dit nodig is?
Gedrag van andere honden dat aanleiding kan zijn voor oplettendheid:
- Fixeren
- Sluipen
- Liggen
- Verstarren
- (Hard) op je hond afrennen
- Signalen van onzekerheid/ spanning
Niet elke hondeneigenaar begeleidt zijn hond even goed in het contact met andere honden, neem dus zelf de verantwoordelijkheid voor jouw hond.
- Ken je de hond uit de buurt en weet je dat het contact met jouw hond altijd leuk verloopt? Dan is er waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken.
- Ken je de hond niet, dan is oplettendheid geboden, om te kijken hoe het gedrag van de hond en het contact tussen de honden, zich ontwikkelt. Zodat je kunt ingrijpen en je hond beschermen, indien nodig. Het is zeker niet zo, dat je gedrag tussen honden maar gewoon moet laten gaan. Het kan eindigen in een gevecht, met alle mogelijke (fysieke en psychische) gevolgen van dien.
- Weet je dat het contact tussen de andere hond en jouw hond niet leuk verloopt, kies dan eieren voor je geld en ga contact met de andere hond uit de weg.
Een contact tussen honden dat niet leuk is, is niet wederkerig en heeft meer weg van een jaagsessie of pesterij dan een spel, zoals in dit filmpje. Niet alle honden respecteren de grenzen van een andere hond heel goed. Zij gaan dus gewoon door, ook als duidelijk is dat de andere hond de interactie niet leuk vindt. Het is dan tijd om in te grijpen.
Vertoont een andere hond conflict vermijdende signalen (filmpje), dan is dit goed nieuws. De hond geeft hiermee aan niet uit te zijn op ruzie. De hond zit mogelijk ook niet te wachten op contact met jouw hond, hou ook daar rekening mee. Laat ook jouw hond niet over de grenzen van andere honden gaan. Als we allemaal goed opletten tijdens het wandelen door onze honden goed te begeleiden, dan hebben alle honden én eigenaren een prettige wandeling. Zorg dus dat de wandeling leuk is voor jouw hond en voor andere honden.
Etiquette
Er bestaan (ongeschreven) regels voor wandelgebieden. Helaas zal zeker niet elke hond (of eigenaar) deze regels opvolgen. Kortweg komen deze regels neer op het feit dat anderen geen last hebben van jou en jouw hond, en dat jij en je hond geen last hebben van anderen.
Een hond blijft een dier en doet weleens iets wat niet de bedoeling is. Tref je een hond waar je last van hebt, vraag dan in eerste instantie aan de eigenaar om de hond bij zich te roepen. De hond, of de eigenaar, zal hier mogelijk niet naar luisteren.
In dat geval, zal je zelf moeten proberen de situatie voor je hond op te lossen. Laat je het je hond zelf oplossen? Dan kan dit tot gevolg hebben dat je hond op den duur vaker naar andere honden vervelend gedrag gaat vertonen, of dat de situatie een keer echt uit de hand loopt. Probeer dus altijd je eigen hond in bescherming te nemen.
Jouw invloed op de situatie
Bescherm je jouw hond, dan heeft dat positieve gevolgen:
- Je hond leert dat jij moeilijke situaties oplost
- Hij hoeft dit dus niet zelf te doen
- De veilige haven is bij jou
Het voordeel van bovenstaande is, dat je hond niet zelf aan de slag gaat zich te verdedigen (uit te vallen) in reactie op andere honden. Je hond leert om niet te vluchten, maar zijn heil bij jou te zoeken. Veel veiliger en jij kunt je hond op deze manier makkelijker helpen op het moment dat honden hem lastigvallen.
- Grijpt een eigenaar van een andere hond niet in, of luistert de andere hond niet, dan kan je proberen de andere hond weg te jagen met je houding en stem. Veel honden reageren daarop. Probeer vlot en overtuigend te reageren zodra je ziet dat een situatie voor je hond vervelend wordt, de kans dat je kunt voorkomen dat er een nog vervelendere situatie tussen de honden ontstaat, is zo het grootst.
- Is de andere hond vriendelijk, maar veel te druk voor jouw hond? Laat hij zich niet wegsturen en blijft hij zich opdringen aan je hond? Als je aanvoelt dat het geen kwaad kan, kan je de hond bij zijn halsband of zijn tuig pakken. Soms lukt het om de hond op koers te zetten richting de (roepende) eigenaar, zeker bij jonge honden is dat soms dé manier om van de hond af te komen. Natuurlijk is het in eerste instantie niet aan jou om je over andere honden te ontfermen die niet van jou zijn, maar soms ontkom je daar niet aan.
Credits
Geschreven door kynologisch gedragstherapeut Judith Fick van Hondentaak.nl.
Meer leren over hondentaal, van honden in het algemeen (je eigen hond én andere honden dus): www.hondentaak.nl/blog/hondentaal/
Neem gerust even contact op, als je een vraag hebt.