Op weg met je hond
Wanneer je een hond hebt is het fijn om samen leuke dingen te kunnen ondernemen. Heel vaak doe je dit bij jezelf in de buurt, maar het is ook erg fijn wanneer je hond mee kan naar bestemmingen die wat verder weg liggen.
Wanneer je naar een bestemming wil gaan die niet naast de deur ligt, is het prettig voor jou en voor jouw hond, wanneer jullie op een comfortabele en ontspannen manier samen kunnen reizen.
In 2 artikelen beschrijven we hoe je je hond op een rustige en vertrouwde manier kunt laten wennen aan vervoersmiddelen.
- Deel 1: Je hond leren wennen aan de auto
- Deel 2: Je hond leren wennen aan de trein, tram of bus
NB: Deze artikelen geven geen beschrijving wanneer jouw hond hier al angstig voor is. Vaak is er dan meer nodig. Om deze angst kwijt te raken is het volgen van een stappenplan alleen niet voldoende. Wat er nog meer nodig is, verschilt per hond en is afhankelijk van de mate van angst of trauma wat je hond heeft. Dit gaat verder dan de reikwijdte van dit artikel.
Wennen aan de auto
Het voordeel van wennen aan de auto, ten opzichte van laten wennen aan trein, tram of bus, is dat je zelf meer controle hebt over het vervoermiddel, en de stappen daarom wat beter voor je hond kunt doseren.
Wanneer je je hond wil laten wennen aan de auto is het belangrijk dat je hond zich vrij voelt om in de buurt van jouw auto rond te lopen. Wanneer jouw hond niet in de buurt van de auto durft te komen is er wat anders aan de hand wat eerst dient te worden opgelost.
In- en uitstappen
Voordat je je hond in de auto laat is het ook erg belangrijk dat je eerst gaat nadenken hoe je hond in en uit de auto kan/moet komen.
Wanneer jij je hond op moet tillen om hem/haar in de auto te zetten, dan is het nodig dat jouw hond zich hier prettig en comfortabel bij voelt. Vindt jouw hond optillen spannend, dan is het raadzaam jouw hond hier eerst op een goed manier aan te laten wennen alvorens je hem/haar in de auto tilt. Wanneer jouw hond optillen spannend vindt en je tilt hem steeds in de auto, kan dit een reden zijn waarom jouw hond niet (meer) met de auto mee wil.
Een alternatief voor optillen kan een loopplank zijn. Ook hier moet je je hond eerst vertrouwd mee maken, alvorens dit te gebruiken om je hond in en uit de auto te laten lopen.
Sommige honden kunnen zelf in de auto springen. Vraag jezelf altijd af of dit niet te belastend voor de gewrichten van je hond is, en of je hond dit, wanneer hij/zij een dagje ouder wordt, ook nog gaat kunnen. Wellicht is het raadzaam al in een vroegtijdig stadium je hond vertrouwt te maken met bijvoorbeeld een loopplank.
Hoe reist je hond mee?
Naast nadenken over de manier waarop je auto in en uitgaat, kun je vooraf ook al nadenken waar en hoe je je hond mee laat reizen in de auto.
Moet jouw hond in een bench, in de achterklep of misschien op de achterbank? Wanneer jouw hond niet vertrouwd is met een bench of iets dergelijks, en jouw hond moet hier in de auto wel in zitten, is het ook daarvoor belangrijk jouw hond hier eerst aan te laten wennen, alvorens je deze bench in de auto plaatst.
Het autorijden met kleine stapjes opbouwen
- De eerste keren dat je hond in de auto is, ga je nog niet met hem/haar rijden. Geef je hond iets lekkers en laat hem/haar er weer uit. Wil je hond geen lekkers aannemen? Dan vindt jouw hond de situatie misschien toch nog wel erg spannend. Voor sommige honden kan het helpend zijn een vertrouwd speeltje, dekentje of kussen in de auto te leggen, zodat de situatie al wat vertrouwder voelt.
- Wanneer jouw hond op zijn/haar gemak in de auto is, kun je de auto eens starten. Kijk goed naar je hond en geef hem of haar weer wat lekkers (als dat kan, als je bij je hond kunt komen).
- Als dit goed gaat kun je eens een paar meter rijden. Geef je hond daarna ook weer wat lekkers en laat hem of haar weer uit de auto.
- Na een aantal van deze sessies (hoeveel is afhankelijk van je hond) ga je eens een klein stukje rijden. Rijd rustig en vermijd (als dat mogelijk is) liever nog veel bochten en verhogingen in het wegdek. Rijd een klein stukje naar een plekje waar het leuk is voor jouw hond. Laat je hond daar uit de auto en speel bijvoorbeeld even met je hond, laat hem daar spelen met zijn/haar hondenvriendje, of laat je hond even lekker snuffelen. Daarna gaan jullie weer terug naar huis.
- Na een aantal van deze korte ritjes kun je de afstand steeds wat groter maken. Zorg dat je je hond vooral meeneemt naar plekken die leuk voor hem of haar zijn. Wanneer je de auto alleen maar gebruikt voor bijvoorbeeld ritjes naar de dierenarts, kun je je voorstellen dat je hond de auto gaat associëren met minder leuke dingen.
Wanneer je de tijd neemt om je hond vertrouwt te laten worden met jullie manier van reizen kunnen jullie samen veel leuke dingen gaan ondernemen!
Credits
Dit artikel is geschreven door Sylvia Aerts, gediplomeerd gedragsdeskundige bij Online hondenschool Wel Fair.