Je hond leren spelen met andere honden
Interactie tussen honden is niet vanzelfsprekend leuk. Wil je hond niet spelen met andere honden, dan kan dit verschillende redenen hebben.
Onvoldoende socialisatie
Honden die niet gewend zijn om te spelen, doen dat vaak niet. Dit heeft enerzijds te maken met het feit dat ze het nooit geleerd hebben. Anderzijds kan een hond die spelen met andere honden niet gewend is, het gedrag van andere honden onduidelijk en onvoorspelbaar vinden en dus spannend of eng. Zelfs een hond die in een kennel heeft gewoond met tig andere honden, kan een onbekende hond tijdens de wandeling heel spannend vinden. Iets wat door de eigenaar vaak als eigenaardig wordt beschouwd. Maar zomaar ‘in het wild’ op elke straathoek een vreemde hond tegenkomen, is echt iets anders dan de bekende groep honden in een asiel of kennel.
Trauma of meerdere vervelende ervaringen
Heeft je hond vervelende ervaringen opgedaan met andere honden, dan kan hij die ervaring gaan generaliseren. “Alle honden zijn stom” resulteert vanzelf in het niet willen spelen met andere honden. Bij een traumatische ervaring wil dat zeggen dat de hond sinds die ervaring ineens zijn gedrag verandert. Bij meerdere vervelende ervaringen zal dit gedrag meer geleidelijk aan veranderen.
Foto: Niet alle honden willen spelen.
Coping
Een hond kan dan, afhankelijk van zijn coping mechanisme, gaan bevriezen, vluchten/ vermijden of aanvallen in reactie op andere honden. Voor de eigenaar is de tactiek van vermijden of niets doen (bevriezen) vaak het makkelijkst om mee om te gaan. Een hond die andere honden weg blaft, of nog vervelender, aanvalt, geeft voor de eigenaar een lastigere situatie. Voor de hond is de ervaring met andere honden vergelijkbaar onplezierig, ongeacht de manier waarop de hond zijn ongenoegen uit.
Karakter van je hond
Ook honden die goed gesocialiseerd zijn en geen vervelende ervaringen hebben opgedaan met andere honden, spelen soms niet met soortgenoten. Mogelijk ligt het niet in de aard van het ras van de hond. Dergelijke verwachtingen kan je teruglezen in de rasomschrijving. Zodra de hond volwassener wordt, begint het gedrag naar andere honden te veranderen. Los van het ras, speelt het karakter van het individu een rol. Oudere honden hebben ook vaak niet zoveel zin meer om te spelen. Lichamelijk ongemak kan natuurlijk ook een reden zijn waardoor de hond niet (meer) wil spelen.
Wandelen in een losloopgebied
Vindt je hond elke andere hond leuk en wil hij spelen met elke hond die je tegenkomt? Kijk eens wat je hond leuk vindt om te doen, naast het spelen met andere honden. Elke hond snuffelt graag. Geef je hond daar ruim de tijd voor. Snuffelen kost energie en werkt ontstressend, een betere combinatie is er niet.
Je hond hoeft niet steeds met andere honden te spelen, ook niet wanneer beide honden loslopen. Leer je hond ook om andere honden te negeren, immers niet elke passerende hond wil met jouw hond spelen. Kijk dus goed of de andere hond een goede partij is voor jouw hond én of je ziet dat de andere hond zit te wachten op interactie. Het is zeker niet altijd de bedoeling dat je hond met elke hond is het losloopgebied speelt. Zoek dus ook zelf de interactie met je hond op, zodat je hond leert zijn aandacht op jou te richten in plaats van alleen maar op andere honden.
Je hond aan het spelen krijgen
Veel hondeneigenaren zien hun hond graag spelen met andere honden. Om dit te realiseren, moet natuurlijk allereerst de associatie van je hond richting andere honden goed zijn. Als hij andere honden vertrouwt en er in principe vanuit gaat dat de intenties van de andere hond goed zijn, zal het sneller tot spelen komen. Daarnaast moet je hond zichzelf prettig en energiek voelen. Er is pas ruimte voor spel, als aan eerste levensbehoeften is voldaan.
Móet je hond kunnen spelen met andere honden?
Nee, helemaal niet.
Zit het in het karakter van je hond om andere honden uit de weg te gaan en is hij liever op zichzelf? Of is de interactie met andere honden nooit plezierig? Dan doe je je hond waarschijnlijk geen plezier met andere honden. Dus al helemaal niet met spel met andere honden. Maak je wandelingen interactief door spel en activiteiten met jou, leg je neer bij het feit dat dat je hond veel gelukkiger maakt.
Credits
Dit artikel is geschreven door Judith Fick van Hondentaak.
Lees verder op haar website: