Een ongeluk zit in een klein hoekje
Bij huisdieren zit een ongeluk in een klein hoekje. Voordat je het in de gaten hebt, bijt jouw trouwe viervoeter een afstandsbediening kapot. Of stoot je hond een kop koffie om en raakt de laptop van iemand anders beschadigd. Kun je deze schade verhalen op een verzekering?
Wat valt precies onder de inboedel?
Alle eigendommen in je huis en in je tuin die niet ‘vast’ zitten, vallen onder de inboedel. Denk hierbij aan alle spullen die mee gaan als je verhuist. Je hond valt dus zelf wel ook onder de inboedel, maar alles wat vast zit aan je huis of tuin valt daar niet onder.
Bron foto: Martin Heij
Schade in huis wordt meestal niet vergoed
Een hond valt onder je eigen verantwoordelijkheid. Daarom vinden verzekeraars dat, als je een dier in huis haalt, je bewust risico op schade loopt. Daarom wordt deze schade door de meeste verzekeraars niet vergoed. Het is verstandig om altijd even de polisvoorwaarden van jouw verzekering te checken als zo’n situatie zich voordoet. Heb je een allrisk-inboedelverzekering? Dan keert de verzekeraar in bepaalde gevallen wel uit. Een inboedelverzekering vergoedt de schade aan alle losse spullen in of rondom jouw woning.
Is er schade ontstaan aan jouw spullen door het huisdier van iemand anders? Of door een dier dat naar binnen is geglipt? Dan vergoedt de verzekeraar de geleden schade wel. Is de schade niet direct door het gedrag van jouw hond veroorzaakt? Dan is de schade meestal wel verzekerd. Denk hierbij aan het vallen van de telefoon, doordat je hond tegen je opspringt.
Schade veroorzaakt door jouw hond aan andermans spullen
Dan kan het natuurlijk ook zo zijn dat jouw hond schade toebrengt aan de spullen van iemand anders. In principe ben jij volgens de wet als eigenaar van de hond aansprakelijk voor de schade die jouw huisdier veroorzaakt. Hiervoor ben je verzekerd via jouw aansprakelijkheidsverzekering. De hond moet de schade wel uit eigen gedragingen hebben veroorzaakt. Als jouw hond iemand bijt en los liep op een plek waar dat niet is toegestaan, dan ben je nalatig geweest. Je had de hond namelijk moeten aanlijnen. De geleden schade wordt dan niet vergoed door de aansprakelijkheidsverzekering.
Schade aan de hond zelf
Schade aan kleine huisdieren wordt soms wel door de inboedelverzekeraar vergoed. Dat komt omdat huisdieren in de wet gelijkgesteld worden met een ‘zaak’, net zoals een bankstel of een eettafel. Voorbeelden van verzekeraars die schade aan (kleine) huisdieren vergoeden zijn: Aegon, Turien & Co. en Ditzo.
Het kan ook gebeuren dat jouw hond door iemand anders gewond raakt, of in het ergste geval komt te overlijden. Dan kun je de ‘dader’ aansprakelijk stellen voor de financiële gevolgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten voor de dierenarts.
Een schadevergoeding zal altijd plaatsvinden op basis van de dagwaarde van jouw hond, hoe belachelijk en gevoelloos dat misschien ook klinkt. Dat komt door bovenstaande informatie, dat huisdieren gezien worden als een ‘zaak’. Je moet dan ook in gedachte houden dat een schadevergoeding nooit in verhouding zal staan met het emotionele aspect van het letsel of verlies van jouw hond.
Sloopgedrag van je hond
Wanneer je hond met regelmaat spullen in huis kapot maakt, dan is dat niet alleen een financieel probleem, maar ook een gedragsprobleem. De schade wordt niet vergoed, maar je kunt wel iets aan het gedrag doen om verdere schade te voorkomen. Bied je hond alternatieven en voorkom dat hij zich gaat vervelen of gefrustreerd gaat voelen. Ook kun je je huis hondproof inrichten. En natuurlijk kun je ook altijd een gediplomeerd gedragsdeskundige in te schakelen.