Tips voor als je hond geopereerd moet worden

Hond wordt geopereerdMedische molen

je-hond-voor-en-na-een-operatie

Wanneer je hond geopereerd moet worden, gepland of onverwacht, kom je in een medische molen terecht. Een molen waarin er op het moment dat je erin zit weinig rust is om na te denken over wat jij eigenlijk wilt en hoe je dat gaat aanpakken. Daarom is het verstandig om er al eens van te voren over na te denken, zodat je niet al te hard hoeft te schrikken als het eenmaal zo ver is. In dit artikel vind je tips die je zullen helpen om het zo goed mogelijk voor jou en je hond te maken. In het algemeen wordt hier gerefereerd naar een zware medische ingreep.

De voorbereiding

Informeer goed bij de dierenarts van te voren wat je hond na afloop wel en niet mag. Bereid jezelf daarop voor door adviezen in te winnen en je huis in te richten.

Inrichting huis

Zet alles van te voren klaar, zodat als je terug komt direct een voor de hond makkelijk ingericht huis hebt. Denk bijvoorbeeld aan het afzetten van een rustig hoekje in de huiskamer met hekjes, een traphekje om te voorkomen dat je hond je achterna loopt de trap op, een bench (wanneer je hond deze gewend is). Let op de tocht in huis vanwege het stil liggen en de doorbloeding van je hond is verminderd na een operatie waardoor dekentjes geen overbodige luxe zijn.

Meerdere honden

Wanneer je meerdere honden hebt is het goed om alvast na te denken over hoe je kunt ‘sluizen’, hoe je de ene hond rustig naar buiten krijgt terwijl de anderen wachten. Hoe zorg je ervoor dat de eerste dagen de geopereerde hond niet omver gelopen wordt door de anderen? En realiseer je dat een hond die geopereerd is raar ruikt en anders is dan toen hij nog gezond was, dit kan heel wat opschudding geven in de groep. Voor de rust van alle familieleden is het dan ook fijn om even gescheiden te verblijven.

Adviezen inwinnen

Een operatie kan een flink bedrag kosten. Check van te voren of de prijs inclusief vervolgconsulten en controle foto’s bijvoorbeeld is. Dan pas kun je een eerlijke vergelijking maken. Overigens is het aan te raden om niet alleen voor de goedkoopste optie te gaan, al zal dat voor zich spreken. Veel dierenartsen zullen ook open staan voor een betalingsregeling, vraag hierna en maak heldere afspraken hierover.
Informeer eventuele overige behandelaars van je hond, zoals de osteopaat, fysiotherapeut of homeopaat, zodat zij met je mee kunnen denken over de ondersteuning voorafgaand en tijdens het herstel van jouw hond.

De dag van de operatie

Dan is de dag van de operatie aangekomen. Dat is spannend! Zorg voor voldoende rust bij jezelf, want hoe meer rust bij jezelf, hoe meer rust er zal zijn bij je dier. Veel dierenartsen zullen aangeven je hond over te nemen om in narcose te brengen. Het is fijn voor je hond als je er gewoon bij bent! In een vreemde omgeving, met vreemde mensen om zich heen waar hij zich stil moet houden is het fijn om veiligheid te kunnen bieden.

Ook is het heel fijn voor je hond als je erbij bent als hij wakker wordt uit de narcose. Honden reageren vaak angstig door de morfine en hebben een verdwaasde blik in hun ogen, omdat ze niet weten waar ze zijn, wat ze is overkomen en ze zitten tussen de vreemde geurtjes. Een punt van herkenning en veiligheid door jou te zien scheelt een hoop stress. Ook hierin kunnen dierenartsen aangeven dat dit niet nodig is, in verband met onrust die begeleiders mee kunnen brengen. Overleg daarom goed en kies hierin voor het welzijn van je hond. Neem desnoods een boek mee om lekker bij je hond te gaan zitten wanneer deze nog aan het uitslapen is en zorg voor rust bij jezelf en voorkom onnodige prikkels in het belang van jouw hond en de andere aanwezige dieren. Vraag daarom de chirurg en assistent om jou te bellen als de hond ‘van tafel wordt gehaald’, zoals dat heet.

De hond kan bij het wakker worden gaan schudden en trillen. Dit kan komen door de reactie van het middel wat gegeven wordt om de narcose op te heffen, de morfine en/of de lagere lichaamstemperatuur. Het is vaak geen fijn gezicht, dus schrik hier niet van. Mocht je het niet vertrouwen, waarschuw dan uiteraard direct een medewerker van de kliniek.

Univé samenwerking met VETTS
Univé samenwerking met VETTS

De nacht na de operatie

De hond krijgt na een zware ingreep een dosis morfine mee als pijnstilling. Vaak wordt er nog een injectie gegeven voordat de hond naar huis gaat. De reactie op morfine is dat honden kunnen hallucineren en pieperig zijn. Het is belangrijk je hond niet alleen op een verhoging te laten, zoals een bank bijvoorbeeld, omdat ze kunnen gaan slenteren en er af vallen. Ook hierbij is het fijn om er voor je hond te zijn. Dat betekent dat zelfs bij je hond slapen geen overbodige zorg is. Een arm tegen je hond aan of even de oren afstrijken kan de hond door de eerste ongemakkelijke nacht helpen. De nachten daarop kun je inschatten of de hond rustig genoeg is om weer alleen te slapen.

In deze periode zijn er een aantal homeopathische middelen geschikt ter ondersteuning van het herstel en om een negatieve uitwerking van de narcose te beperken. Neem hiervoor contact op met een natuurgeneeskundig dierenarts of dierenhomeopaat.

Hond na operatie

Nazorg

Rust rust rust

Veel honden hebben na een operatie een tijd benchrust of lijnplicht in verband met de wond of met het helen van botbreuken of weefsel. De eerste paar dagen tot weken (verschilt per hond en per operatie) is de hond alleen bezig met de dag doorkomen. Hij is bezig om zijn veranderende lijf te leren kennen en met zo min mogelijk pijn de dag door te komen. Dat kost energie en veel slapen is dan ook goed! Wanneer ze zich fitter gaan voelen loopt de energie ook weer flink op. Vaak nog meer dan voor de operatie, omdat hetgeen ze last van hebben verholpen is! En soms loopt die energie zo flink op dat de hond rare capriolen gaat uithalen….

Er zijn er genoeg mogelijkheden om binnen spelletjes vanuit rust en beheersing te doen, die de hond mentaal moe maken. Denk daarbij aan hersenwerk voor honden, hondenpuzzels of leuke clickerspelletjes, zoals voerzelfbeheersingsspelletjes, pootjes kruisen, nose touch, plat liggen etc. Afhankelijk van de ingreep van je hond zal de belasting meer of minder kunnen zijn. Dit soort spelletjes zorgen voor minder frustratie en meer beheersing in huis. Stem voor goede begeleiding af met je trainer of een gediplomeerde instructeur Hersenwerk.

Management van de omgeving

Management is het halve werk in het voorkomen van ongewenste bewegingen bij je hond. Zorg voor voldoende hekjes in huis hebt en deuren die dicht gedaan worden, zodat je hond niet de kans krijgt om rare capriolen uit te halen. Een halsband standaard omdoen helpt in deze periode ook om je hond te kunnen ‘vangen’ of om de hond laag te houden als deze van opwinding gaat springen (als dat niet mag). Neem bijvoorbeeld een lange lijn, zodat je hond wel snuffelvrijheid heeft, maar dat je ook begrenzing kunt geven aan de beweging van de hond. Een uitgebreide snuffelwandeling van maar 100 meter kan al veel voldoening geven voor het hondenbrein!

Hang een briefje aan de deur zodat bezoek ook weet dat je een hond hebt die moet revalideren en niet alles mag. Dit schept begrip dat je bij het binnenkomen van bezoek wellicht eerst bezig bent om je hond rustig te houden door hem voertjes te geven achter het hekje, voordat je het bezoek gedag zegt.

Revalidatie

En als je hond fijn aan het herstellen is komt de dag dat hij weer gezond wordt verklaard! Super fijn, dat betekent dat een (lange) periode afgesloten kan worden. Maar vergis je er niet in, want dit betekent niet dat je hond per direct weer helemaal fit en in balans is. Er is in de tussentijd veel gebeurd in zijn lijf. Sommige spieren zijn meer belast en anderen zijn ontzien, er is spanning opgebouwd om het aangedane deel van het lijf te ontlasten. De volgende methoden helpen om op een mooie en verantwoorde manier te revalideren (en er zijn er natuurlijk nog meer):

  • Zes weken na de operatie is het fijn om een osteopaat te bezoeken die mee kan helpen in het weer in balans brengen van het lichaam. Een osteopaat spoort ontstane blokkades op en helpt het weefsel- en spiergeheugen om de compensatie vrij te laten en weer op een normale manier te functioneren. Ook helpt het de doorbloeding naar het operatie gebied te optimaliseren, waardoor herstel wordt bevorderd.
  • Onder begeleiding van een gediplomeerd balans & coördinatie instructeur kun je werken aan gerichte oefeningen in kracht en coördinatie gedurende de herstel en revalidatie periode. Hiermee voorkom je nieuw letsel en bouwt de hond de juist kracht, lijfbalans en bewustzijn op na de ingreep.
  • Een TTouch Practitioner kan je leren hoe jij zelf je hond kunt ondersteunen als voorbereiding op en tijdens het herstel na de operatie. De zachte aanrakingen, de langzame grondwerkoefeningen en het gebruik van bandages helpen om lichamelijke en geestelijke spanning los te laten, pijn te verlagen, makkelijker uit narcose te komen en ze activeren het zelf herstellend vermogen van het lichaam.

Gedragsverandering

Wanneer je hond door een incident geopereerd moet worden kan er gedragsverandering plaats vinden naar aanleiding van het incident. Raadzaam is dat wanneer de rust is weergekeerd (in lijf en leven) je hier, eventueel onder begeleiding, mee aan de slag gaat.

‘Vergeten’ honden

Wanneer er een incident heeft plaats gevonden kunnen er andere honden bij aanwezig zijn geweest, van jezelf of van anderen. In alle commotie is de aandacht (vanzelfsprekend) naar de aangedane hond toe gegaan. Gevoelige honden die bij het incident zijn geweest kunnen hier last van hebben en laten mogelijk gedragsverandering zien. Ondersteunende middelen zoals Bach Rescue kunnen hierin helpen en raadpleeg een trainer of gedragsadviseur om jouw hond hierin te begeleiden.

Leerzame periode

En wat dan nog belangrijk is om voor jou als begeleider mee te geven: Houd je vast aan de gedachten om de situatie per moment, per dag te bekijken. We kunnen vaak in medelijden schieten naar onze honden, maar zij laten het vaak zelf al zien. Honden hebben enorme veerkracht en leven van moment tot moment, zijn niet bezig met hoe lang het zal gaan duren. Dus stel je zelf alleen de vraag: ‘Voelt mijn hond zich, naar omstandigheden, zo comfortabel mogelijk?’ Als het antwoord ja is, kunnen de rest van de zorgen van je af vallen!

Thomas
Thomas

Boel BewustCredits

Dit artikel is geschreven door Jelien Lammers, coach Boel Bewust,
trainer Paws4Fun.

Reacties

Zie je hieronder geen reacties? Lees hier dan hoe je reacties eenvoudig kunt activeren.

Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close