Op een warme zomerdag heerlijk afkoelen in het water
Omdat honden niet kunnen zweten zoals wij is zwemmen een leuke en goede manier voor hen om af te koelen op een warme dag. Zorg er wel voor dat het water veilig is (zie paragraaf: Opletten voor bacteriën!) en dat er altijd voldoende schaduw in de buurt is zodat de hond niet in de brandende zon hoeft te uit te rusten. Lees in dit artikel meer over honden en oververhitting.
Je kunt in het hele land locaties vinden in de open lucht, maar aan het einde van het zwemseizoen (augustus/september) organiseren veel zwembaden een ‘hondenplons’. Je hond kan dan samen met andere honden in het zwembad zwemmen.
Wat heb je nodig?
- Handdoek
- Deken om te voorkomen dat je auto drijfnat wordt.
- Leuke speeltjes die blijven drijven.
- Waterbak en drinkwater.
- Zorg ervoor dat de hond niet vlak van tevoren heeft gegeten i.v.m. de kans op een maagtorsie
In natuurwater zwemmen met je hond
- Aan de kust: buiten het zomerseizoen (gemiddeld van 1 oktober – 1 mei) gelden op de meeste plaatsen geen beperkingen en mogen honden loslopen en zwemmen. Controleer dit voor de zekerheid bij de plaatselijke kustwacht.
- Noord-Holland: Het hele jaar kun je terecht in het Purmerbos, waar Staatsbosbeheer een speciaal hondenzwembad heeft aangelegd.
- Flevoland: Op het hondenstrand van het Erkemederstrand kunnen honden loslopen, graven, rennen, ravotten en natuurlijk zwemmen. Het strand is 1,5 kilometer lang, met een mooi afwisselend terrein met lange stukken strand, gras en bosjes. Het strand is het hele jaar toegankelijk.
- Gelderland en Noord-Limburg: In het laagseizoen (16 september – 1 mei) zijn honden welkom op alle 15 de recreatiegebieden van Leisureland Honden mogen dan ook loslopen en in het water zwemmen mits ze andere bezoekers niet tot last zijn.
- In losloopgebieden kun je soms ook een ven of plas vinden, waar honden het water in kunnen.
Op zoek naar leuke lokaties waar honden kunnen zwemmen. Kijk op de website van DoggyDating of gebruik maken van de app Viervoet: Apple App Store en Google Play Store.
Opletten voor bacteriën!
Het water in recreatieplassen kan besmet zijn met bacteriën waar je hond ziek van kan worden of zelfs aan kan sterven:
- Blauwalg: herkenbaar aan blauwe, groene of turquoise drijflaag.
- Legionella: komt voor in stilstaand water van 25-55°C.
- Botulisme: te herkennen aan dode vissen/vogels in en om het water.
- E. coli bacterie: de zogenaamde ‘poepbacterie’. Zwemmen is niet verboden, maar wordt wel afgeraden. De E. coli is een bacterie die in de dikke darm van zoogdieren voorkomt. Via de uitwerpselen van honden kan deze bacterie in het water terecht komen. De bacterie zorgt voor jeuk wanneer mens of dier in contact komt met het besmette water.
Let ook op of er waarschuwingsborden van de overheid langs de waterkant staan.
Waar vind je veilig water?
- Bekijk hier actuele meldingen over blauwalg en botulisme (Google News).
- Zwemmen in natuurwater Waar is het schoon en veilig?
Met je hond naar het zwembad
Altijd al eens willen zwemmen met je hond in een regulier zwembad? Ter afsluiting van het zwemseizoen organiseren veel zwembaden een hondenzwemmiddag, een ‘hondenplons’. Dit is meestal in een weekend vanaf eind augustus tot medio september. Kijk op de website van het zwembad bij jou in de buurt voor de exacte datum. Bedenk wel dat niet alle honden dit een leuk uitje vinden. Het is er vaak erg druk en honden kunnen niet altijd op eigen tempo het water betreden omdat het vaak al te diep is om in te staan. Voordat je naar zo’n hondenplons gaat, willen we je daarom vragen éérst dit artikel te lezen met tips en uitleg!
In Nederland zijn er (voor zover wij weten) 5 zwembaden speciaal voor honden:
- In het plaatsje Waskemeer in Friesland kun je het gehele jaar door je hond laten zwemmen in een overdekt en verwarmd zwembad,
- in Drenthe is een hondenzwembad voor zwemplezier en voor aanvulling op een therapie
- en in Noord-Brabant kun je terecht in Babyloniënbroek bij Hondenzwembad H2Ond en in Raamsdonksveer bij Swim4Dogs
- Het héle jaar geopend voor honden: Dogpool in Overijssel.
Is zwemmen in chloorwater gevaarlijk?
Sm het water bacterievrij te houden is chloor toegevoegd. Bij chloorwater is sprake van chloordampen die ingeademd worden. Net als mensen kunnen ook honden hier allergisch op reageren.
- Allergische verschijnselen bij inademing zijn: verkoudheidsverschijnselen , kortademigheid. Wanneer een hond allergisch reageert op chloorwater is het verstandig hem hier niet in te laten zwemmen. In buitenzwembaden heb je beduidend minder last van chloordampen!
- Drinken van chloorwater: veel honden drinken van water waarin ze zwemmen. Wanneer een hond een beetje chloorwater binnenkrijgt is dat meestal niet schadelijk maar grotere hoeveelheden kunnen irritatie veroorzaken. Een hond krijgt ook chloor binnen wanneer hij zijn vacht droog likt. Teveel chloorwater drinken voorkomen: neem drinkwater voor de hond mee en laat hem hier voor het zwemmen en tussendoor van drinken. Spoel hem na het zwemmen af en wrijf hem goed droog, hierdoor zal hij minder aan de vacht likken. Bij zwembaden met zout water gelden de adviezen als bij zwemmen in zee.
Deze tekst is geschreven door Trudie Rutten, de schrijfster van het boek Honden aan boord.
Ideaal: een zwembad voor je hond!
Wil je lekker thuis blijven, omdat het te warm is? Dan is een hondenzwembad zeker geen overbodige luxe op een hete dag! Deze zijn gemaakt van sterk kunststof en hebben een stevige buitenwand en zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Op Bol.com vind je een uitgebreid aanbod van hondenzwembaden. Ook zijn er verschillende koelproducten voor je hond te koop.