De machteloosheid
Degene die er meestal als eerste achter komt, ben je zelf. Tijdens het aaien van je hond ontdek je plotseling een knobbeltje onder de vacht. Bij de meeste mensen gaat er dan wel een belleltje rinkelen, het zou wel eens kanker kunnen zijn.
Ga bij elk knobbeltje naar je dierenarts, het kan van levensbelang zijn!
Als de diagnose is gesteld en je hond heeft kanker, dan word je overmand door verdriet en een gevoel van machteloosheid. Het boek Gezelschapsdieren leven met kanker kan je misschien ondersteunen met het omgaan hiermee. Het boek bevat veel informatie over soorten kanker en behandelingen. Het geeft antwoord op vragen als “Wat gaat er nu gebeuren?” en “Kan de ziekte worden behandeld?”
Kanker is de meest voorkomende ziekte bij honden
Kanker is de meest voorkomende ziekte bij honden. Statistieken wijzen uit dat 50% van alle honden op hogere leeftijd kanker krijgt. De kans is dus heel groot dat jouw hond het ooit een keer krijgt.
Symptomen
- Het bekende knobbeltje wat groter wordt
- De hond heeft geen zin om te eten en heeft moeite met kauwen of slikken
- De hond valt zichtbaar af.
- De hond heeft het benauwd en hoest veel.
- De hond blijft het liefst de hele dag in zijn mand liggen en heeft geen zin om te wandelen.
- De hond heeft moeite met plassen en poepen.
- De hond verspreid een onaangename geur.
- Bloedverlies of een andere vochtverlies uit de anus of plasser.
Mogelijke oorzaak
De oorzaak van kanker bij honden kan van verschillende aard zijn. Denk o.a. genetische afwijkingen, chemische stoffen (zoals pesticiden), al dan geen castratie, straling (bij o.a. huidkanker), virusinfecties en contact met vreemde stoffen zoals asbest.
Er bestaat ook een theorie die zegt dat kanker bij honden vaak veroorzaakt wordt door verkeerde voeding. Honden zijn vleeseters, maar het meeste commerciële hondenvoer bestaat uit granen. Honden hebben dierlijke eiwitten en vetten nodig en hebben een spijsverteringskanaal wat niet geschikt is om veel plantaardig voedsel zoals graan te verwerken.
Waar kun je terecht?
Dierenarts of dierenkliniek
Voor de eerste diagnose en behandeling kun je terecht bij een dierenarts of dierenkliniek bij jou in de buurt. Door middel van o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s en soms een MRI-scan kan men bij een dierenkliniek kanker bij een hond vaststellen. De hond zal ook uitwendig gecontroleerd worden op knobbeltjes / tumoren.
Samenwerkende Diergeneeskundige Kankercentra
De Samenwerkende Diergeneeskundige Kankercentra is een vereniging van dierenklinieken die zich tot doel heeft gesteld de behandeling van dieren met kanker te verbeteren. Een belangrijk onderdeel in de behandeling van een huisdier met kanker is het informeren van de eigenaar over de ziekte en over de mogelijke behandelingsmethoden ervan.
Misdorp Centrum voor Veterinaire Radiotherapie
Na doorverwijzing van de dierenarts kan je hond hier sinds april 2010 behandeld worden. Dit kankercentrum is onderdeel van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en is het eerste kankercentrum voor honden en katten met kanker.
Behandeling van kanker
Behandelmethoden voor kanker bij honden zijn hetzelfde als bij mensen:
- operatie
- chemotherapie
- bestraling
Behandelkosten van kanker bij een hond
“De prijzen van de behandeling lopen behoorlijk uiteen. Voor een zogenoemde ‘palliatieve’ behandeling, waarbij het dier ongeneeslijk ziek is en alleen de levensduur opgerekt kan worden, moet zo’n 1200 euro neergeteld worden. Bij een curatieve behandeling, waarbij volledige genezing het doel is, moet gerekend worden op een bedrag van 3000 euro.” (RTL.nl – 2010)
Hondenverzekering afsluiten
Informeer eens bij de verschillende aanbieders van huisdierverzekeringen, zij vergoeden de behandeling van kanker soms gedeeltelijk of soms zelfs helemaal.
Informatieve links
- Vermoed je kanker bij je hond? Breng dan eerst een bezoek aan de dierenarts of kliniek bij jou in de buurt.
- Samenwerkende Diergeneeskundige Kankercentra
- Nederlands KankerFonds voor Dieren
- Stichting FICCA – Vecht tegen kanker bij honden
- Wil je meer weten over kanker in het algemeen, dan kun je ook de website van KWF Kankerbestrijdingbezoeken.