Hondenetiquette: voor meer begrip en minder ergernissen

HondenetiquetteHoud wandelen met je hond leuk: voor jezelf, voor je hond en voor anderen

Gebeurt het je wel eens dat je tijdens een wandeling met je hond onaangenaam verrast wordt door hondeneigenaren die het niet zou nauw nemen met de algemene omgangsvormen op hondengebied? Of dat je als ruiter of wandelaar zonder hond opgeschrikt wordt door een op je af rennende hond, terwijl de eigenaar je geruststellend toeroept: “Hij doet niks hoor!” Hiervoor hebben we de hondenetiquette in het leven geroepen.

2 Miljoen honden in Nederland

Er zijn meer dan 2 miljoen honden in Nederland en dat is veel! Helaas blijkt dat het onderlinge contact tussen deze honden, hun eigenaren en de rest van de samenleving niet altijd vlekkeloos verloopt. Dit levert stress, ruzies, nare situaties en zelfs vechtpartijen op, zowel tussen honden als ook tussen mensen onderling… helaas.

Dit kan echt anders. Kennis en begrip zijn belangrijk om dergelijke situaties te voorkomen.

Hieronder geven we je 10 tips om beter rekening met elkaar te houden:

Ruiters1. Houd je hond zichtbaar onder controle bij het passeren van ruiters, fietsers, wandelaars en joggers

Je bent aan het paardrijden en je paard is vorige week opgeschrikt door een op je toerennende hond, waarvan de eigenaar nog riep: “Hij doet niks, hoooor!!” Als reactie gaf je paard een trap naar achteren en jij was als de dood dat je paard de hond geraakt had!

Je rijd nu weer in het bos en je kijkt steeds om je heen, omdat je bang bent dat er weer een hond aan zou kunnen komen rennen en je paard wellicht nu wel raak trapt, vanwege de ervaring van vorige week. In de verte zie je een vrouw met hond aan komen lopen, je hart begint al hoog in keel te bonzen, en je ziet al visioenen voor je van de meest vreselijke taferelen! En dan… lijnt de vrouw haar hond aan en gaat aan de zijkant van het pad staan, zodat jij kunt passeren. Een zucht van verlichting ontsnapt je mond en dankbaar kijk je haar aan, terwijl zij vriendelijk groet: “fijne rit!”.  Wat een opluchting!

Dit geldt natuurlijk ook voor fietsers, wandelaars en joggers, ook zij kunnen deze zucht van verlichting gebruiken!

Aanlijnen2. Lijn je hond aan als je een andere aangelijnde hond passeert

Stel: je hond is onlangs een nekhernia geopereerd. Je loopt samen met hem buiten. Aangelijnd, omdat je hond niet teveel belast mag worden.

Dan zie je iemand tegemoet komen met een loslopende, vrolijke hond. Je roept nog toe: “Wil je je hond even bij je houden?” En je krijgt als antwoord – vlak voordat  de vrolijke lomperik op je hond duikt – “Hij wil alleen maar spelen hoor!!” En jouw hond gilt het uit van de pijn, omdat de lomperik alleen maar wilde spelen.

Je weet niet waarom de andere hond aangelijnd is! Deze kan oud, loops, kreupel of agressief naar andere honden zijn. Help elkaar en lijn je hond altijd aan als je een aangelijnde hond passeert.

Univé samenwerking met VETTS
Univé samenwerking met VETTS

3. Lijn je hond aan als je ziet dat de ander zijn hond ook aanlijnt

Een ander lijnt zijn hond niet voor niets aan! En je weet niet waarom men dat doet, alhoewel wij hondeneigenaren vaak invullen dat de ander zijn hond aanlijnt, omdat het iets met je eigen hond te maken heeft. Ze zullen hem wel te groot, te eng of te ongehoorzaam vinden. Of…”ze zullen hun hond wel niet onder controle hebben…sufferds!”

Kortom we voelen ons of aangevallen of we vellen een oordeel over de ander. Maar…hoe eerlijk is dat? Zie het aanlijnen van de andere hond gewoon als teken dat de andere hond geen fysiek contact met de tegemoetkomende hond wil of mag. En help ze daarbij, door ook jouw hond aan te lijnen. Simpel en heel aardig naar elkaar. Zonder oordeel te vellen, gewoon aardig naar elkaar zijn.

Aanlijnen4. Laat je loslopende hond nooit naar een aangelijnde hond toelopen

Wist je dat dit nare situaties kan opleveren? Dat honden die aangelijnd zijn, zich heel anders kunnen gedragen dan wanneer ze los zijn? En dat het een heel oneerlijke situatie oplevert? Los tegen vast? Veel stress ook, bij eigenaar en hond. Dus: houd je hond gewoon bij je als je een aangelijnde hond passeert. Wel zo aardig naar elkaar en naar de honden.

5. Laat aangelijnde honden geen contact met elkaar maken

Ik loop met mijn aangelijnde hond op een andere aangelijnde hond af en denk: “Wat gezellig, die willen vast wel even kennis met elkaar maken, want dat is toch wat alle honden willen?” Helaas mis ik alle signalen van zowel mijn hond als de andere hond, omdat ik zo gezellig aan het kletsen ben met de ander.

En plotseling: BAM! Zomaar….uit het niets! Vechtende honden aan de lijn! De riemen zijn inmiddels volledig in de knoop geraakt, waardoor de honden nog feller tekeer gaan, omdat ze niet weg kunnen! Help!

Dit zijn reëele gevaren van honden met elkaar laten spelen, kennismaken, laten snuffelen aan de lijn. Doe het niet! Honden reageren nu eenmaal anders aan de lijn als los, omdat ze geen uitwijkmogelijkheid hebben. Dit levert veel stress op, wat sneller kan resulteren in ongewenste situaties met nare escalaties tot gevolg.

Spelen6. Grijp in als tijdens spel het er te ruw aan toe gaat

“Ah joh, stel je niet zo aan! Die honden lossen dat zelf wel op!” 

Als alle honden hetzelfde formaat, gewicht en dezelfde manier van spelen hadden, dan zou die theorie op kunnen gaan. Maar dat is in veel gevallen niet zo! Je hebt teveel verschillende formaten honden, die fysiek niet veilig met elkaar kunnen spelen!

Een Teckel met z’n gevoelige rug speelt  niet veilig met een Boxer die van flink ruw  lichamelijk contact houdt. En een Whippet speelt  niet veilig met een Duitse Herder die graag z’n bek gebruikt in het spel en voor de herder is het fysiek niet zo veilig  om zo snel te rennen en haakse bochten te maken.

Maar naast fysieke verschillen bestaat  er ook nog zoiets als emotionele en mentale verschillen. Een angstige, wat voorzichtige en zachte hond die uitgedaagd wordt door een ruwe, actieve, lompe hond, door eroverheen te rennen, er tegenaan te botsen en de angstige hond op te jagen, is geen eerlijke spelpartner en daarom moeten wij kunnen ingrijpen!  Leer te zien wanneer het spel niet meer gelijkwaardig is en help je hond door het spel te stoppen.

Spel?7. Heb er begrip voor dat niet alle honden willen spelen met elkaar

Het is een fabeltje dat alle honden altijd met elkaar horen te spelen, wist je dat? Ja, er zijn honden die heel graag met andere honden spelen, dat klopt! En weet je…er zijn nog meer honden die dat helemaal niet leuk vinden en alleen maar leuke dingen samen met hun eigenaar willen doen. Of alleen maar willen spelen met 1 of 2 bekende honden en alle andere honden het liefste links ( of rechts) willen laten liggen.
Natuurlijk is het ontzettend leuk en vertederend om je hond te zien spelen en dat gun je hem ook…Maar heb er ook begrip voor dat de andere hond die je tegenkomt daar niet van gediend  is.  En herken deze signalen ook: snuffelen op de grond, met een boog om jouw hond heen lopen, langzaam bewegen, stoppen, omdraaien en teruglopen….Als je dat ziet, haal je hond bij je en ga zelf leuke dingen doen met je hond! Daarmee help je de andere hond ( en eigenaar!) en verstevig je de band met je eigen hond.

Blindengeleidehond8. Laat werkende honden hun taak uitvoeren en laat hen met rust tijdens hun werk

Je kunt niets zien en je hebt een hond die je veilig van de ene plek naar de andere brengt en zich daar heel erg voor moet concentreren. Hij moet erop letten dat je niet met je hoofd ergens tegenaan stoot, dat je niet van de stoeprand afzwikt en hij moet ook nog goed kunnen  luisteren naar de commando’s die je geeft om hem de route te vertellen die hij moet lopen. En om de haverklap wordt je hond lastig gevallen door loslopende honden (of honden die aan zo’n lange flexi-lijn lopen) die “Niks doen hoor! Hij wil namelijk alleen maar even kennismaken…Trouwens…hij moet daar toch tegen kunnen?!”

Wat doet dat denk je met de concentratie van je hond? En wat doet dat met jou?
Werkende honden zijn alle honden die voor en met  hun baas aan het werk zijn en al hun concentratie daarvoor nodig hebben. Deze honden willen en kunnen niet spelen of contact maken met een andere hond!

Houd daar rekening mee en laat deze honden hun taak uitvoeren. Dit geldt voor hulphonden, politiehonden, speurhonden en honden waar door particulieren mee getraind wordt op openbaar terrein.

9. Heb begrip voor niet-hondenmensen en hun ruimte

Natuurlijk heb jij de leukste hond van Nederland! En uiteraard zou iedereen jouw hond leuk moeten vinden!  Maar is dat echt zo? Is dat een reëele gedachte? Er zijn mensen die honden eng, vies of irritant vinden. En er zijn ook mensen die echt wel van honden houden, maar niet van de jouwe. En er zijn ook mensen die op het moment dat jij ze tegenkomt met je hond, niet in de stemming zijn voor jouw hond. Aan de lichaamstaal van mensen kun je al snel zien of men wel of niet gediend is van contact met je hond en dan is het toch een kleine moeite om je hond even bij je te roepen? Dankbaarheid is vaak het resultaat.

10. Toon dankbaarheid als men rekening met jou en je hond houdt

Als iemand rekening met jou en je hond houdt, door de hond aan te lijnen als jij de jouwe aanlijnt, door zijn loslopende hond bij zich te roepen als jij met je hond aan het trainen bent of door te voorkomen dat je kindje ondersteboven gelopen wordt door een onstuimige hond, toon dan dankbaarheid. Een glimlach is vaak al voldoende, of een eenvoudig “Dank je“… Het is zo eenvoudig, maar het resultaat is zo kostbaar!

De Hondenetiquette: voor meer begrip en minder ergernissen!

Wat is de Hondenetiquette?

HondenetiquetteHet doel van de Hondenetiquette is om met elkaar een fijnere samenleving met honden te creëren. Dit kan bewerkstelligd worden door begrip voor elkaar en voor de hond te creëren en door kennis hierover te delen.

De hondenetiquette bestaat uit een te downloaden Powerpoint- presentatie [PDF], die in een aantrekkelijke, kleurijke beeldtaal weergeeft wat de ergernissen zijn op het gebied van omgangsvormen tussen hondeneigenaren onderling en tussen hondeneigenaren en niet-hondeneigenaren. Wat de redenen voor conflicten zijn en uiteraard wat de oplossingen hiervoor zijn.

De Hondenetiquette is opgesteld en ontworpen door Jennifer de Jongh en Renate Steinfort, beiden werkzaam in de Hondenbranche. De een als specialist op het gebied van Autisme geleidehonden en de ander als Life Coach met honden. In hun dagelijks werk kwamen ook zij veel ergernissen tegen op hondengebied en ze besoten de handen ineen te slaan en hier een voorlichtingscampagne voor op te stellen. Dit resulteerde in de Hondenetiquette.

Kleuren-brochure hondenetiquette

Op veler verzoek is er ook een mooie kleuren-brochure ontworpen (zie afbeelding hierboven), die prachtig aansluit bij de presentatie en die hetzelfde ontwerp heeft. Deze is te bestellen bij de makers van de Hondenetiquette: Jennifer de Jongh en Renate Steinfort.

Wat kost het?

En dat is nou het mooie: helemaal niets! Je mag de Powerpoint Presentatie gewoon overnemen, op je eigen site zetten en hem gebruiken tijdens de theorieavonden op je hondenschool. Helemaal gratis! We willen alleen dat je de presentatie intact houdt en als je er artikelen over wilt (laten) schrijven of publiceren, dat je dan altijd aan bronvermelding doet. Heel simpel.

De begeleidende kleurenbrochure kunnen we helaas niet gratis verspreiden, omdat we deze zelf bekostigen. Deze kun je bestellen voor €0,40 per stuk via www.hondenetiquette.nl/promotiemateriaal

Meer informatie

Bezoek: www.hondenetiquette.nl

Univé samenwerking met VETTS
Univé samenwerking met VETTS

In de media

Reacties

Zie je hieronder geen reacties? Lees hier dan hoe je reacties eenvoudig kunt activeren.

Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close