Meer dan een beetje ballen
Is je hond dol op ballen en vindt hij het fantastisch om daarmee aan de haal te gaan? Oei, dat is eigenlijk nou net niét de bedoeling van treibball, waarbij de hond leert om grote, lichtgewicht plastic ballen voort te duwen. Bij deze jonge, nog volop in ontwikkeling zijnde hondensport draait het namelijk vooral om balbeheersing en samenwerking: de hond moet leren ballen op aanwijzing bij zijn handler te brengen. Het is dus niet zomaar een beetje spelen met de bal, maar vooral goed samenwerken met je baas.
Treibball is leuk!
Treibball is leuk om te doen én om naar te kijken. Lekker samen bezig zijn op een veld vol gekleurde ballen: daar word je helemaal vrolijk van!
Van één naar acht
Bij het aanleren van het treibballspel begin je met één bal. Als de hond heeft geleerd om achter de bal plaats te nemen en vervolgens de bal te duwen, kun je het aantal ballen waarmee je werkt opvoeren. Uiteindelijk komen er acht ballen op het veld te liggen en moet de hond die over een afstand van zo’n twintig meter zo snel mogelijk naar zijn handler moet brengen, die voor een goal staat.
Duwen moet je leren
De meeste viervoeters gebruiken hun snuit om de bal in beweging te krijgen, andere duwen met hun borst, of gebruiken hun poten. Hoe meer ervaring de hond opdoet, des te beter jij de hond kunt sturen en hoe beter de hond op zijn beurt de bal leert te ‘sturen’.
Kan mijn hond dit ook?
Jazeker! Treibball is een sport voor alle mensen en alle viervoeters! Het wordt wel eens vergeleken met schapendrijven, maar het bij elkaar houden van een kudde is toch weer heel wat anders dan het duwen van een bal. Het is dus zeker geen sport alleen of speciaal voor herdershonden. Iedereen kan het op zijn eigen niveau beoefenen: je kunt gaan trainen voor en meedoen aan wedstrijden, maar ook gewoon lekker recreatief thuis met je hond blijven ‘ballen’. Er zijn allerlei variaties op het treibballspel te bedenken, kijk voor ideeën maar eens naar de filmpjes op www.treibballfilmpjes.blogspot.com
Waar kan ik treibball leren?
Door het hele land worden er workshops en cursussen gegeven.
Kijk op www.treibball.nl voor een adres bij jou in de buurt.
Men neme…
Een hond, een bal en een beetje ruimte, dat is alles wat je als beginner nodig hebt. En veel lekkere beloningen en een heel goed humeur, natuurlijk!
Waar vind ik zo’n bal?
De ballen die bij treibball worden gebruikt zijn ‘gewone’ gymnastiekballen die je vindt bij sportzaken. Belangrijk is dat de ballen ‘anti-burst’ zijn: dat betekent dat ze, mochten ze onverhoopt lek raken, niet knallen maar langzaam leeglopen. De ballen zijn kwetsbaar, het is dus belangrijk dat je hond leert er respect voor te hebben. Hij mag er niet op jagen en zeker niet in bijten, want voor je het weet bijt anders zomaar voor tientallen euro’s aan ballen kapot.
Welke maat?
Grote hond, grote bal, kleine hond, kleine(re) bal: honden met een schofthoogte tot en met 40 centimeter werken officieel met ballen met een diameter van 45 centimeter, honden hoger dan 40 centimeter met ballen van 65 centimeter.
Treibball Academie en Competitie
Sinds 1 oktober 2016 hebben Lyanne Workum, Marianne van Haarlem, Kathleen den Dekker en Marlouke Roos de handen ineen geslagen. Zij hebben met elkaar een nieuw vereniging opgezet voor de Treibball sport; Treibball Academie en Competitie (TAC). Het doel van dit orgaan is het combineren van plezier en vakkennis in de sport. Dit doen zij door middel van een eigen reglement, het organiseren van wedstrijden maar juist ook hondenscholen ondersteunen bij het organiseren van een wedstrijd, het opleiden van all round Treibball instructeurs en bijscholingsdagen voor deze erkende instructeurs. Daarnaast worden er ook verschillende workshops en demonstraties gegeven bij de aangesloten hondenscholen. Voor meer informatie over TAC en aangesloten hondenscholen kunt u een kijkje nemen op www.treibballaenc.nl
Treibball in de media
Via YouTube kun je deze leuke en heel uitgebreide demo bekijken die een goede indruk geeft van de verschillende niveaus waarop je kunt werken:
Informatieve links over treibball
- Voor de reglementen van deze sport en adressen waar je kunt trainen: www.treibball.nl
- www.treibballfilmpjes.blogspot.com
Tot slot
Tekst © Judith Lissenberg
Fotografie: Ron Baltus