Homeopathie bij honden

Homeopathie bij hondenWat is klassieke homeopathie?

Klassieke homeopathie werkt op basis gelijksoortigheid en is afgestemd op het individu.
Homeo = gelijksoortig, pathie = de ziekte of het symptoombeeld.

Op basis van deze gelijksoortigheid (in de uiting en snelheid en ontstaansgeschiedenis) worden enkelvoudige homeopathische middelen gekozen ingezet om zo tot de oorzaak van het ziek zijn te komen en daarmee de klachten op te lossen. Enkelvoudig houdt in dat er één middel wordt voorgeschreven en niet meerdere middelen in één flesje zitten (zgn. complex homeopathie).

Ziekteclassificatie

Als er gewerkt wordt op basis van de ziekteclassificatie, worden er doorgaans 2 of 3 enkelvoudige middelen in afwisseling met elkaar voorgeschreven; op specifieke gebieden, om bijvoorbeeld de reactie en kracht te vergroten en blokkades te voorkomen.

Met behulp van de ziekteclassificatie is het mogelijk om al die klachten te plaatsen in een denkbeeldige bloem (zie afbeelding hieronder) waarbij het hart ervan de basis is en waar omheen allerlei omstandigheden meespelen en inhaken op de hond. Het hart van de bloem is de constitutie, de aanleg.

Links: bij de geboorte in balans. Rechts: in de loop van leven, uit balans.

Kort door de bocht: ‘Oorzaak weg, klacht weg’. Hierdoor is het mogelijk om tot een zachte en duurzame genezing te komen en de levenskracht weer in balans te krijgen. Een groot bijkomend voordeel van de homeopathische middelen is dat deze geen bijwerkingen hebben en daardoor niet belastend is voor de hond.

Biedt homeopathie uitkomst voor jouw hond?

Klassieke homeopathie wordt voor een heel breed scala aan klachten ingezet. Het klinkt voor mensen altijd een beetje vreemd, maar alles kan behandeld worden. Het is enkel altijd de vraag of de klachten nog omkeerbaar zijn in volledige gezondheid.

  • Curatief = genezend
  • Palliatief = niet omkeerbaar tot genezing

En ook al is het niet volledig omkeerbaar, zelfs dan zie je altijd dat de kwaliteit van leven, het welzijn verbetert. De honden krijgen bijvoorbeeld meer eetlust, worden weer vrolijker etc. Dus ja, klassieke homeopathie biedt uitkomst voor klachten of deze nu mild of ernstig zijn.

Hond in de natuur

Een holistische benadering, wat is dat?

Homeopathie gaat uit van een holistische benadering. Dit houdt in dat er niet alleen naar de ‘klacht/aandoening/symptoom’ wordt gekeken. Er wordt ook gekeken naar de ontstaansgeschiedenis ervan, het verloop, onder welke omstandigheden de klacht zich voordoet en hoe het mentaal/emotioneel is gesteld met je viervoeter al dan niet in samenhang met de klacht zelf.

Ook zijn de ziektegeschiedenis, erfelijkheid, medicijngebruik, de biografie en de levensomstandigheden van belang (de ziekteclassificatie). Alle omstandigheden hebben namelijk invloed op de gezondheid van je hond. De band tussen hond en de eigenaar, de trainingsmethodiek, de huisvesting, de bewegingsvrijheid, voeding, etc. zijn van belang om eventuele klachtonderhoudende omstandigheden op te sporen.

Univé samenwerking met VETTS
Univé samenwerking met VETTS

Waar komen de klachten vandaan?

In de homeopathie maak ik een onderscheid tussen de oorsprong van de klacht(en). In de basis kan je die onderverdelen in klachten die van binnenuit of van buitenaf komen.

Van binnenuit

De meeste aandoeningen die ontstaan, komen van binnenuit en worden chronische klachten genoemd. Het zijn de klachten die langer bestaan. Deze klachten kunnen een acute vorm aannemen, vaak door een ‘trigger’ (aanleiding) van buitenaf. Bij artrose, spondylose of bijvoorbeeld heupdysplasie, kan je denken aan een acute ontsteking in de gewrichten, bij longzwakte aan een acute bronchitis. Of een plotselinge opleving van huidklachten en/of oorontsteking. Welke vaak gezien wordt bij allergische reacties op mijten, pollen of bij bepaalde voedingstoffen. Maar denk ook aan klachten als schijnzwangerschap bij de teef. Dit is een ongezonde overreactie, merkbaar in gedrag en fysieke symptomen, voor, tijdens en/of na de loopsheid. In dit geval een acute toestand zonder een ‘trigger’ van buitenaf, waar een onbalans in de hormoonhuishouding aan ten grondslag ligt.

Kunnen emotionele klachten ook chronisch worden?

Bij een mentaal en fysiek gezonde hond kunnen er incidenten in zijn leven plaatsvinden zoals verdriet, door verlies van een maatje, door verhuizing, door mishandeling etc. Het dier kan dan uit zijn normale doen raken. Het sluit zich bijvoorbeeld meer af voor zijn omgeving of wordt opvallend prikkelbaar of angstig. In ieder geval ontstaat er een verandering in het gedrag. Wanneer de omstandigheden verder optimaal zijn (geworden), herstelt het dier en komt het weer terug in zijn ‘normale’ doen. Je kunt dan spreken van een gezonde constitutie. Maar sommige dieren herstellen niet en blijven hangen in de klachten. Er ontstaan dan zgn. restklachten. Dit kunnen ook lichamelijke klachten zijn.

Stress

Klassiek homeopaat Mascha Jansen merkt regelmatig in haar praktijk dat honden een beladen verleden (biografie) hebben. Vaak begint dit al in de prille jaren. Je kunt denken aan te vroeg en/of verkeerd spenen, verkeerde socialisatie, waardoor al een basis gelegd kan worden voor ongewenst gedrag van de hond. Klachten door verdriet, onderdrukking en stress worden bij honden onderschat.

Deze incidenten in de biografie kunnen een enorme impact hebben op de hond. Fysiek/fysiologisch produceert dit letterlijk een verminderde weerstand, wat tot complete uitputting, vermagering en ontstekingen kan leiden. Altijd worden ze gecompliceerd door een versterking van de mentaal/emotionele gesteldheid van het dier zelf. Deze gesteldheid wordt doorgaans verkeerd begrepen en getypeerd als ongewenst gedrag. Dit kan zich bijv. uiten in deemoedsplassen, diarree, gevaarlijk gedrag zoals angstbijten of juist volledige apathie. Andersom kan chronische pijn, gedrag als bijvoorbeeld angst(bijten) teweeg brengen.

Fysieke klachten kunnen dus het gevolg zijn van deze stress, mogelijk in samenhang met angst door schrik die blijft, diep verdriet of onderdrukking in het heden of verleden.

Angstklachten bij honden

Vaak zijn dit herplaatste honden uit een asiel. Veel van deze honden hebben een slechte socialisatie en een kort of langdurig zwervend bestaan gehad, zijn ondervoed geweest, mishandeld of niet onbelangrijk; hebben vaak onder kiftende omstandigheden geleefd. Je hebt niet veel voorstellingsvermogen nodig, dat dit een grote impact op een trouwe viervoeter kan hebben. Gelukkig komen veel honden na herplaatsing bij een goede baas terecht. De omstandigheden worden optimaal, er komt rust, goede voeding, goede beweging en het dier krijgt meer en meer vertrouwen in zijn baasje, de mens. Je ziet dat deze honden vaak enorm opknappen met de juiste begeleiding van een eigenaar, al dan niet met behulp van een gedragsdeskundige.

Emotionele onbalans

Toch blijven er al dan niet ongemerkt bij heel veel honden klachten bestaan. Vaak zijn het de honden die van nature al onzeker en gevoeliger voor indrukken in hun omgeving zijn. Ik denk dan ook dat niet alle klachten gedragsklachten zijn, maar uitingen van een emotionele onbalans op basis van trauma’s. Waarbij het dier niet volledig is hersteld en in de angst blijft hangen. Ze blijven terughoudend of argwanend naar vreemden en opvallend vaak naar mannen, deinzen net iets terug bij aanraking of blijven extreem onderdanig. Blijven grote obstakels, deuren, auto’s etc. eng vinden. Of ze ontwikkelen deemoedsplassen of angstbijten. Wellicht is de spijsvertering nog niet optimaal en heeft het dier verminderde eetlust, regelmatig diarree of moet het regelmatig overgeven of zijn er huidklachten ontstaan. Veel van deze honden die onder homeopathische behandeling komen zijn vaak al 1 tot 3 jaar bij hun huidige eigenaar.

Verbetering in welzijn

Het is iedere keer weer geweldig om te zien hoe snel er vaak enorme verbeteringen plaatsvinden na het starten van de behandeling. De hond wordt vaak relaxter, herstelt sneller wanneer er iets heftigs is voorgevallen. Sommige honden krijgen zelfs een soort tweede jeugd, ze hebben ineens meer lef, luisteren wat slechter, spelen meer. Of ze doen dingen die ze daarvoor nooit deden; ‘Hij springt ineens op de bank dat deed hij daarvoor nooit’. Ze worden beter benaderbaar door vreemden of zelfs heel vrij. En heel opvallend is dat veel van deze honden ineens meer eetlust krijgen. Kortom het algehele welbevinden van het dier verbetert en ze worden a.h.w. meer zichzelf. Dit soort, vaak gevoeligere honden, zullen nooit de dapperste worden, maar m.b.v. de behandeling raken ze wel los van trauma’s, opgedaan uit het verleden. Er komt weer een lichamelijke en emotionele balans terug. Ik denk dan ook dat je honden met een beladen biografie enorm zou kunnen helpen wanneer je de behandeling veel eerder start. Puur voor een sneller herstel en een beter welzijn. Het zijn de omstandigheden die een ‘trigger’ vormen, maar in aanleg reageert juist die ene hond met klachten.

Iedere hond heeft zijn eigen unieke constitutie en zijn eigen ontstaansgeschiedenis van de klachten het maakt niet uit of dit nu angstklachten, huidklachten, darm of gewrichtsklachten zijn. Daar ligt de kracht van de klassieke homeopathie. De behandeling van het gehele individu!

Oorzaak en gevolg

Huidklachten zijn hier een goed voorbeeld van. Vaak gaat dit gepaard met heftige jeuk en ontstekingsreacties, hotspots, waardoor de hond blijft krabben en bijten, vaak gepaard met wondjes. Er is sprake van een vicieuze cirkel, een verschijnsel dat zichzelf indirect in stand houdt. Tijdens een vragengesprek komt vaak tot uiting, dat een emotionele gebeurtenis zoals bijv. het verblijf in een kennel, een verhuizing of enorme schrik of castratie aanleiding is geweest voor de opleving van huidklachten. Soms is er geen aanleiding te vinden maar blijkt dat er een groot erfelijke aanleg te zijn en zijn de klachten spontaan ontstaan. Een homeopaat vraagt zich dan ook af ‘waar ligt de oorzaak en wat is het gevolg’. Door emotionele gebeurtenissen en verkeerde voeding kunnen er huidklachten ontstaan. Toch zijn er gelukkig meer honden die onder dezelfde omstandigheden geen huidklachten ontwikkelen.

Gaat homeopathie samen met reguliere medicatie?

Vaak worden deze honden regulier behandeld met zgn. symptoomonderdrukkende middelen zoals corticosteroïden en/of prednison, antibiotiqua, histamine en desensibilisatiekuren. Bij sommige honden geeft dit soelaas. Er is overigens absoluut niets tegen reguliere medici. Een reguliere behandeling kan o.a. levensreddend zijn en sommige dieren zijn zo ernstig ziek waarbij ze net als bij mensen niet zonder bijv. prednison kunnen. Regulier en alternatief kunnen heel goed samen, als beiden partijen maar weten waar de grenzen liggen van hun kunnen. Juist daar ligt de kracht van samenwerking! Een homeopaat kan bij twijfel of voor diagnose altijd doorsturen naar een dierenarts.

De kracht van homeopatie, in tegenstelling tot de reguliere geneeskunde, is dat deze ook iets doet aan de oorzaak, aan de ontstaansgeschiedenis van de klacht. De praktijk laat dit dan ook zien. Ondanks dat huidklachten een van de moeilijkst te behandelen klachten zijn, lukt het in 70% van de gevallen om de ernst van de oplevingen te verminderen en/of de klachten geheel op te lossen middels homeopathie.

Hoe gaat het in zijn werk?

Het vragengesprek

Een klassiek homeopaat verzamelt alle gegevens t.a.v. de klacht zelf; de ontstaansgeschiedenis, de constitutie, de biografie en erfelijke aanleg of tendens zoals deze zich bij de hond voordoet. Daarnaast is het medicijngebruik en eventuele. diagnose door een dierenarts of andere therapeuten ook van belang. Met deze gegevens gaat de homeopaat vervolgens aan het werk. Afhankelijk van de klacht werkt deze van buiten naar binnen toe om tot de kern te komen, de constitutie. Er wordt als het ware telkens een stuk opgeruimd ‘de ontstaansgeschiedenis in omgekeerde volgorde’.

De behandeling

De gekozen middelen zijn geheel afhankelijk van het klachtenpatroon. Zo kunnen 10 honden met de verschillende klachten hetzelfde middel nodig hebben en kunnen 10 honden met dezelfde klachten elk een ander middel nodig hebben. Zo is ook de duur van de behandeling afhankelijk van hoe lang de klacht bestaat, de leeftijd, erfelijke aanleg en reactie en herstel vermogen van het dier zelf. Doorgaans kun je stellen hoe acuter de klacht hoe sneller het herstel en hoe chronischer de klacht hoe geleidelijker het herstel. Dat is ook zo’n fabeltje, bij zorgvuldig gekozen middelen in echte acute situaties, duurt het echt geen dagen. Maar moet je zelfs zienderogen het dier zien opknappen, soms al met 1 enkele inname.

Het herstel

Ter illustratie; een reu van 5 jaar oud. De hond had al 5 dagen ernstige diarree, kon geen eten en drinken binnen houden (gevaar voor uitdroging). Ook de hond bijna niet meer overeind komen, hij was letterlijk uitgeput. Slechts één inname van 2 verschillende middelen … en alsof het kwartje viel, de ogen ineens weer helder, hij kwam direct weer makkelijk overeind en de volgende dag was de ontlasting weer zo goed als normaal. (Zie foto’s hieronder.)

Zieke hond met diarreeZieke hond met diarree

Werkt homeopathie uit een doosje?

Deze vormen ‘klinische, complex en zelfhulp’ homeopathie zijn bij de gemiddelde drogisterij of apotheek te koop. Meestal bevatten ze meerdere middelen in een verpakking. Voor een leek zijn deze doorgaans veilig om te gebruiken. Ondanks dat het homeopathisch middelen zijn blijft het a.h.w. ‘een schot in de roos’ als mens of dier er baat bij heeft. Er is echter geen sprake van klassieke homeopathie omdat ze niet op alle basisprincipes gebaseerd zijn en ze niet zijn voor geschreven op het individu. Hierdoor kan deze vorm van homeopathie onderdrukkend werken.

Een behandeling met klassieke homeopathie is duurzaam en echt maatwerk!

Waar kun je terecht?

Heb je het idee dat je dier niet lekker in zijn vel zit of de klachten blijven maar terug komen, wilt je weten of deze geneeswijze ook voor jouw hond wat kan betekenen?

Je kunt o.a. terecht bij Klassiek Homeopaat Mascha Jansen in Apeldoorn of bij één van haar collega’s elders in het land

Wordt het vergoed door de verzekering?

Dit hangt helemaal van de aanbieder van de verzekering af. Zie hiervoor onze vergelijkingspagina met huisdierverzekeringen. Bij sommigen kun je een vergoeding ontvangen voor een homeopathisch consult bij een homeopaat die aangesloten is bij de BKHD (Beroepsvereniging Klassiek Homeopaten voor Dieren).

Univé samenwerking met VETTS
Thomas

Tot slot

Dit artikel is geschreven door Klassiek Homeopaat Mascha Jansen

Mascha Jansen is werkzaam als klassiek homeopaat voor mens en dier. Voor dieren heeft zij de 4-jarige opleiding gevolgd en in 2009 met succes afgerond op het Veterinair Homeopathie College Nederland (VHCN) in Lochem. Voor mensen is zij in 2013 met succes afgestudeerd op het Homeopathie Academie Nederland (HAN) in Almelo. Beide opleidingen zijn op Hbo niveau en op basis van de ziekteclassificatie.

Reacties

Zie je hieronder geen reacties? Lees hier dan hoe je reacties eenvoudig kunt activeren.

Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close